Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 19:56

Αλλάζει το παιχνίδι και στη Μεσσηνία 

Γράφτηκε από τον

Αλλάζει το παιχνίδι και στη Μεσσηνία 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Σε απόλυτους αριθμούς ψήφων στη Μεσσηνία η Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές το Μάιο του 2023 πήρε 43.518 και στις ευρωεκλογές την περασμένη Κυριακή 19.694. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 20.629 και πήρε 8.995, το ΠΑΣΟΚ 10.787 και τώρα 8.307, το ΚΚΕ 6.636 και τώρα 5.728, ενώ η Ελληνική Λύση από τις 3.910 έφτασε τώρα στις 5.566. Να σημειωθεί ότι η Νέα Αριστερά του Αλέξη Χαρίτση συγκέντρωσε 3.023 ψήφους. Οι απόλυτοι αριθμοί δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που συντελέστηκε και στη Μεσσηνία στις ευρωεκλογές.

Η Ν.Δ. σε έναν νομό που παραδοσιακά κυριαρχεί, πήρε λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Η δεύτερη και η τρίτη θέση, καθώς και η τέταρτη με την πέμπτη καθορίστηκαν από τη συμπεριφορά μερικών δεκάδων ψηφοφόρων. Όλα αυτά βεβαίως προέκυψαν από τη μεγάλη αποχή, μιας και στη Μεσσηνία στις βουλευτικές είχαν ψηφίσει 90.260 και τώρα 67.016, δηλαδή 23.224 λιγότεροι. Ακόμα όμως και έτσι φαίνεται ότι υπάρχει αλλαγή στην πολιτική συμπεριφορά των πολιτών. Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν οι αλλαγές που καταγράφηκαν σε αυτές τις εκλογές θα έχουν συνέχεια και θα οδηγήσουν σε νέα δεδομένα και σε τοπικό επίπεδο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε μια περιοχή που η Ν.Δ. στις πρόσφατες  αυτοδιοικητικές εκλογές είχε σαρωτικές νίκες και διαθέτει τοπικά πλήθος στελεχών με έμμισθη θέση ευθύνης, δεν μπόρεσε να αποφύγει την κατακρήμνιση των ποσοστών της. Υπάρχουν βεβαίως στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχε συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση που οδηγούσε σε άλλες επιλογές και βέβαια «λευκή απεργία» από τη μεριά κάποιων στελεχών. Λίγο το γενικότερο πολιτικό κλίμα, λίγο η τοπική ιδιαιτερότητα, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Στον χώρο της Κεντροαριστεράς τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο μπερδεμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη νέα μεγάλη πτώση, ενώ το ΠΑΣΟΚ είδε μεν για πρώτη φορά μετά από χρόνια να βρίσκεται κοντά στη δεύτερη θέση, αλλά η κατάκτηση όπως φάνηκε δεν είναι απλή υπόθεση. Τέλος το ΚΚΕ για λίγες ψήφους γλίτωσε την τέταρτη θέση από την Ελληνική Λύση.

Η κατάταξη των κομμάτων και οι προσδοκίες που δημιουργούνται θα έχουν το επόμενο διάστημα αποτύπωση στις φιλοδοξίες και στη συγκρότηση των βουλευτικών ψηφοδελτίων. Το παιχνίδι και στη Μεσσηνία ανοίγει. Τίποτα δεν είναι όπως πριν και καμία βεβαιότητα πλέον δεν υπάρχει. 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 19:42