Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 18:31

Με νέα πρόσωπα αλλά και κόμματα στις εκλογές

Γράφτηκε από τον

Με νέα πρόσωπα αλλά και κόμματα στις εκλογές

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Μετά το αποτέλεσμα των περσινών βουλευτικών εκλογών μιλούσαν όλοι για απόλυτη κυριαρχία της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα εξασφάλιζε άνετη επανεκλογή όποτε έκανε ξανά εκλογές. Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και η αναιμική άνοδος του ΠΑΣΟΚ δεν άφηναν περιθώρια για άλλου τύπου ανάγνωση. Στις δημοτικές εκλογές με την απώλεια των μεγάλων δήμων φάνηκαν κάποιες ρωγμές στο αφήγημα παντοδυναμίας της Ν.Δ. Οι ευρωεκλογές άλλαξαν ραγδαία το σκηνικό και έδειξαν ότι τα πάντα είναι πλέον ανοικτά και θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις που θα γίνουν τόσο από την κυβέρνηση αλλά κυρίως από την αντιπολίτευση.
Όποιος έχει παρακολουθήσει την πολιτική ζωή του τόπου γνωρίζει ότι κάθε κυβέρνηση έχει ένα ανώτατο σημείο αποδοχής και μετά ξεκινά η πορεία της πτώσης, η οποία, ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί να είναι ακόμα και ραγδαία. Έχουμε την αίσθηση ότι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία. Εκτός και αν καταφέρει μέσα στον επόμενο χρόνο να αντιμετωπίσει με διαχειριστική επάρκεια όλα τα προβλήματα καθημερινότητας που θα προκύψουν και ταυτόχρονα να βελτιώσει αισθητά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Επειδή αυτά είναι δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να επιτευχθούν, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Το αν η πτώση από εδώ και στο εξής θα είναι ραγδαία, θα εξαρτηθεί κυρίως από το τι θα γίνει στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στον χώρο της αντιπολίτευσης υπάρχουν κόμματα διαμαρτυρίας και ουτοπικής προσέγγισης της πραγματικότητας και κόμματα που προτίθενται να κυβερνήσουν εντός του πλαισίου της Ε.Ε. και του δυτικού πολιτισμού. Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, αυτόνομο κυβερνητικό ρόλο διεκδικούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ συμπληρωματικό μπορούν θεωρητικά να παίξουν κάποια κόμματα που κινούνται δεξιά της Ν.Δ. Οι ευρωεκλογές δεν ανέδειξαν κυρίαρχο κυβερνητικό κόμμα από τον χώρο της αντιπολίτευσης, αντίθετα περιέπλεξαν τα πράγματα.
Στην πολιτική και τη ζωή δεν υπάρχει κενό και είναι βέβαιο ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι εξελίξεις θα δημιουργήσουν το νέο πολιτικό τοπίο. Τα κόμματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς -ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά- είναι βέβαιο ότι θα αναδιαταχθούν. Είτε κάποιο από αυτά θα καταφέρει να συσπειρώσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που κινούνται στο χώρο και θα επαναφέρει στην κάλπη αυτούς που απείχαν είτε θα δημιουργηθεί κάτι νέο. Το κρίσιμο δηλαδή είναι ποιο κόμμα θα καταφέρει να παρουσιαστεί ως αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας στους ψηφοφόρους, που είναι θυμωμένοι και απογοητευμένοι από την πορεία των πραγμάτων στη χώρα.
Οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχουν δυσκολίες. Αμφισβητούνται έντονα στο εσωτερικό τους και δεν μπορούν να επιδείξουν μια καθαρή προοπτική νίκης. Το καταπληκτικό είναι ότι, ενώ αμφισβητούνται, δεν μπορούν να ανατραπούν ούτε και υπάρχει -τουλάχιστον μέχρι τώρα- απέναντί τους πρόσωπο που να ξεχωρίζει και να θεωρείται ότι μπορεί να ηγηθεί μιας ευρύτερης προσπάθειας. Είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα δοθούν σκληρές εσωκομματικές μάχες, από το αποτέλεσμα των οποίων θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες. Το βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ευθύγραμμο. Τα πάντα μπορεί να συμβούν, από το να ενισχυθεί μέσα από την εσωκομματική σύγκρουση κάποιο από τα σημερινά πρόσωπα μέχρι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα με πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής.
Στη Ν.Δ. η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και οι αντιδράσεις που προκαλούνται είναι το πρώτο δύσκολο εμπόδιο, που θα χρειαστεί να ξεπεράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ισορροπίες μεταξύ προσώπων και τάσεων μοιάζουν πλέον αδύνατες και αυτό οδηγεί, όπως φάνηκε με τον ανασχηματισμό, ουσιαστικά στην ακινησία. Στην εξίσωση μπαίνουν πλέον η θέση του επιτρόπου στην Ε.Ε. και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα επιλεγεί για Πρόεδρος μια άχρωμη αλλά κεντρώα επιλογή, θα γίνει άνοιγμα στους βαρόνους του κόμματος με πρόσωπο που συνδέεται με τη χρεοκοπία της χώρας ή θα δοθεί η θέση για να ικανοποιηθεί το ακροδεξιό ακροατήριο, με κίνδυνο να απολέσει οριστικά και αμετάκλητα τους ψηφοφόρους του Κέντρου;
Τους επόμενους μήνες και μέχρι τέλος του χρόνου θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες και θα διαμορφωθούν οι δυναμικές, που θα καθορίσουν την πολιτική ζωή του τόπου στο μέλλον. Το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ποιοι θα είναι οι πολιτικοί αρχηγοί που θα αναμετρηθούν στις επόμενες εκλογές, είναι άγνωστο. Οι ευρωεκλογές οδήγησαν σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και μένει να δούμε ποια πρόσωπα θα επιβιώσουν και ποια νέα θα αναδειχθούν. Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι μήνες θα είναι πυκνοί πολιτικών εξελίξεων.

panagopg@gmail.com