Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 20:46

Αναζητείται πρόταση που να συγκινεί τους πολίτες

Γράφτηκε από τον

Αναζητείται πρόταση που να συγκινεί τους πολίτες

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στέλνει μήνυμα σε όλο το πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σε σχέση με την καθημερινότητα που βιώνουν και την προοπτική για τους ίδιους και τα παιδιά τους στο μέλλον. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο υπήρχε διαρκής βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τη χρεωκοπία της χώρας το 2010 έχουν οδηγήσει σε δραματική συμπίεση εισοδημάτων. Το βασικό, δεν διαφαίνεται προοπτική ουσιαστικής βελτίωσης. Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη βασικών αναγκών και αυτό εξηγεί τα πάντα σε σχέση με την πολιτική συμπεριφορά.

Το πρώτο και βασικό μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες μέσω του σημαντικού ποσοστού αποχής είναι ότι δεν βρίσκουν πολιτική πρόταση η οποία να τους πείθει ότι μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα τους ή έστω να δώσει προοπτική στο μέλλον. Η Ν.Δ κατάφερε πέρσι να πάρει ψήφο σταθερότητας για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η «ασφάλεια» της ψήφου των ευρωεκλογών οδήγησε σε καταγραφή συνταρακτικής δυσφορίας. Η Ν.Δ παραμένει όμως το μοναδικό κόμμα που διαθέτει κυβερνητική πρόταση, δομή και υπεροχή σε όλο το φάσμα των μηχανισμών. Βγήκε τραυματισμένη από τις εκλογές αλλά μπορεί να ανακάμψει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη νέα πτώση ποσοστών και φαίνεται ότι η επικοινωνιακή φασαρία του Κασσελάκη δεν μπορεί να καλύψει το έλλειμμα πειστικού πολιτικού αφηγήματος. Ωραία τα σπίτια, τα σκυλιά, η διαφορετικότητα και οι επικοινωνιακές αμερικανιές για να γεμίζει το τηλεοπτικό κενό και να χαχανίζουν οι παρέες αλλά αυτό προφανώς δεν αρκεί. Το ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε αλλά δεν κατάφερε να αναδειχθεί κυρίαρχη δύναμη στην κεντροαριστερά. Μπαίνει σε ένα τούνελ εσωστρέφειας χωρίς ορατή αυτή τη στιγμή πρόταση διεξόδου.

Τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ ενισχύθηκαν σημαντικά αλλά δεν ξεπέρασαν αυτό που πάνω - κάτω παίρνει ο συγκεκριμένος χώρος από το 2010 και μετά. Το ΚΚΕ είχε μια μικρή άνοδο αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει τέταρτο. Τα μικρότερα αριστερά κόμματα δεν έδειξαν να κερδίζουν από τη χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών από την οποία πάντα έβγαιναν ενισχυμένα. Εντυπωσιακή είναι τέλος η αποτυχία της «Νέας Αριστεράς» γεγονός που δείχνει ότι όσοι άσκησαν κυβερνητική εξουσία με το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να πείσουν τον κόσμο ότι αποτελούν εναλλακτική και αξιόπιστη λύση. Το πως θα αποκωδικοποιήσει το κάθε κόμμα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις.

panagopg@gmail.com