Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 20:45

Επιλογές για τα πανηγύρια!

Γράφτηκε από τον

Επιλογές για τα πανηγύρια!

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πέρα από την προσέγγιση για τη δυναμική των κομμάτων, έχει ιδιαίτερη αξία και η ανάλυσή του σε σχέση με τα πρόσωπα που εξελέγησαν ευρωβουλευτές. Η εκλογή των τηλεοπτικών προσώπων, των γόνων και των κληρονόμων ήταν για μια ακόμα φορά κυρίαρχη. Οι πολίτες που πήγαν στην κάλπη δεν αξιολόγησαν με βάση την πολιτική άποψη, το βιογραφικό και τις ικανότητες τον κάθε υποψήφιου αλλά με βάση αν τον γνωρίζουν έστω τηλεοπτικά. Η αναγνωρισιμότητα αποτέλεσε το βασικό κριτήριο ψήφου. Οι ηγεσίες των κομμάτων ορθά λοιπόν επιλέγουν αναγνωρίσιμους υποψηφίους γιατί αν βάλουν ικανούς και άξιους αλλά άγνωστους στο ευρύ κοινό το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μειώσουν την εκλογική τους δύναμη,

Από το αποτέλεσμα προκύπτει ότι ενώ πολλοί κουνούν το δάκτυλο για τις επιλογές φανταχτερών ονομάτων από τα κόμματα στην κάλπη επιλέγουν τελικά αναγνωρίσιμους. Οι αριθμοί των ψήφων δεν αφήνουν περιθώρια διάψευσης ελάχιστοι είναι οι ψηφοφόροι που σταύρωσαν υποψηφίους με βάση άλλα κριτήρια πλην της αναγνωρισιμότητας. Η ψήφος με μοναδικό κριτήριο την αναγνωρισιμότητα απεικονίζει με ακρίβεια τη λογική του ψηφοφόρου. Ο πολίτης θέλει να γνωρίζει αυτόν που ψηφίζει να ξέρει ποιανού είναι γιος ή αδερφός, σε ποια παραλία κάνει μπάνιο, τι μαγιό φοράει, να χαμογελά και να είναι προσιτός. Κατά βάση θέλουν πολιτικούς στα μέτρα τους.

Όλα αυτά για κάποιους δεν είναι πολιτική αλλά φαινόμενα παρακμής της πολιτικής. Οι «σοβαροί» πολιτικοί μετρούν ήττες γιατί δεν μπορούν να γίνουν μέρος της καθημερινότητας του πολίτη. Δεν κερδίζεις ψήφο αν δεν χαμογελάς, δεν χαιρετάς και δεν βγαίνεις από το γραφείο σου. Καλές οι πολιτικές αναλύσεις και ο σχεδιασμός πολιτικών παρεμβάσεων αλλά αν δεν μπεις στο καφενείο, δεν περάσεις από τα μαγαζιά και δεν φτάσεις με κάποιο τρόπο στο σαλόνι του ψηφοφόρου δεν παίρνεις ψήφο. Δεν είναι κορόιδα οι «φίλοι του νεκρού» και οι πολιτικοί που γυρνούν τα πανηγύρια για να σφίξουν χέρια. Το αποτέλεσμα και των ευρωεκλογών όπως και το προηγούμενο των δημοτικών είναι σαφές: Αν θες να εκλεγείς φροντίζεις για φωτογραφίσεις και κάθε είδους προβολή και δεν πας πουθενά αλλού από γάμους, βαφτίσια, κηδείες και βέβαια πανηγύρια. Με μια διαφορετική ανάγνωση έτσι προκύπτει το πολιτικό προσωπικό… για τα πανηγύρια!

panagopg@gmail.com