Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 08:42

Χορεύουμε τα τσάμικα των εθνικών μας μύθων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Χορεύουμε τα τσάμικα των εθνικών μας μύθων

Ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Καλαμάτας έχει ιδιαίτερο βάρος και συμβολισμό. Η πολιτική συγκυρία από τη μια μεριά και η παρουσία των επισήμων από την άλλη στρέφουν όλα τα φώτα της δημοσιότητας στις σημερινές εκδηλώσεις. Από το τι θα ειπωθεί, μέχρι το πού θα σταθεί ο καθένας από τους παρευρισκόμενους θα έχει τη σημασία του. Τα πάντα θα έχουν - ή θα τους δοθεί - μια ερμηνεία μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής και της παραπολιτικής που κυριαρχούν στον μιντιακό μας κόσμο. Οι επετειακές εκδηλώσεις αποτελούσαν άλλωστε πάντα την καλύτερη ευκαιρία για συμβολισμούς. Να σταλούν μηνύματα και να καταγραφούν παρουσίες και απουσίες.

 

 

Το ζήτημα είναι αν οι επετειακές εκδηλώσεις έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα, σήμερα της Καλαμάτας, πριν από μερικές μέρες της Αρεόπολης, και μεθαύριο της εθνικής επετείου εξυπηρετούν την ιστορική μνήμη ή τρέφουν την μικροπολιτική σκοπιμότητα. Η πάγια πρακτική ήταν οι επετειακές εκδηλώσεις να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των κομματικών σκοπιμοτήτων της συγκυρίας. Είναι φανερό ότι  και οι φετινές εκδηλώσεις δεν θα ξεφύγουν από τον κυρίαρχο κανόνα. Αντίθετα, φέτος μπορεί με ευκολία να διαπιστώσει ο καθένας ότι υπάρχει μεγάλη προσπάθεια να συνδεθεί η εθνική επέτειος με μικροκομματικές και προσωπικές αντιλήψεις.

 

Ο εθνικολαïκισμός,  με τη διχαστική ρητορεία κατά όσων έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις των προβλημάτων, εντός και εκτός χώρας, προσπαθεί να μεταβάλει τις επετειακές εκδηλώσεις σε φιέστες. Δεν είναι μόνο ότι επιχειρείται η αναβίωση των χουντικής αισθητικής επιδείξεων, με τις παιανίζουσες μπάντες και τα χορευτικά, είναι κυρίως η ιδεολογική επιστροφή στη λογική της «Μικράς πλην εντίμου Ελλάδος».

 

Οι επετειακές εκδηλώσεις πάντα είχαν ως στόχο να στηρίξουν ιδεολογικά μια συγκεκριμένη αφήγηση της ιστορίας και των πραγμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι γιορτάζουμε σήμερα στην Καλαμάτα μια  επανάσταση που για τους φίλους μου στην Κοζάνη υποτίθεται ότι έγινε μετά από δύο μέρες! Δεν είναι τυχαίο ότι γιορτάζουμε την έναρξη ενός απελευθερωτικού αγώνα  που υποτίθεται ότι έγινε σε ένα μοναστήρι  στην Αγία Λαύρα και κηρύχτηκε από ένα μητροπολίτη ο οποίος ξέχασε να το αναφέρει ακόμα και στην αυτοβιογραφία του! Δεν είναι, τέλος, τυχαίο ότι η ναυμαχία του Ναβαρίνου αποτελεί τοπική γιορτή της Πύλου και περνά στα ψιλά των σχολικών βιβλίων, σχεδόν ως μια ακόμα μάχη του απελευθερωτικού αγώνα.

 

Αυτό είναι μάλλον το συνολικό μας πρόβλημα, πορευόμαστε χρόνια τώρα με μισές αλήθειες. Κοιτάζοντας μέσα από παραμορφωτικό καθρέφτη τον εαυτό μας και τους άλλους. Βολευόμαστε να δείχνουμε τα λάθη των άλλων και να κρύβουμε κάτω από το χαλί τα δικά μας. Μας εξυπηρετεί η λογική του Καραγκιόζη που ήθελε «τα δικά σου, δικά μου και τα δικά μου, δικά μου». Ερμηνεύουμε τα όσα συμβαίνουν με θεωρίες συνωμοσίας, γιατί δεν θέλουμε να δούμε το αυτονόητο. Προτιμούμε να φτιάχνουμε σενάρια αεροψεκασμών, ζώντας σε έναν φανταστικό κόσμο, από το να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα. Αναλύουμε τον κόσμο με εργαλεία του περασμένου αιώνα, μηρυκάζοντας τσιτάτα θεωριών που αποδεδειγμένα απέτυχαν όπου και από όποιον εφαρμόστηκαν.  

 

Η σημερινή ημέρα, με τη συγκέντρωση τόσων παραγόντων και την πανελλαδικής εμβέλειας δημοσιότητα,  αποτελεί μια ευκαιρία για την περιοχή.  Ο δήμαρχος Καλαμάτας – σε συνδυασμό και με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων -  θα πρέπει να ζητήσει  την καθιέρωση της 23 Μαρτίου ως εθνικής εορτής έναρξης της επανάστασης, μιας και η Καλαμάτα ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από του Τούρκους. "Εθνικό είναι το αληθινό", έλεγε ο εθνικός μας ποιητής. Από τη Μεσσηνία ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 και σε αυτήν ουσιαστικά τελείωσε με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Αν δεν θέλουμε να χορεύουμε μια ζωή τα τσάμικα των εθνικών μας μύθων οφείλουμε να ζητάμε την επικράτηση της αλήθειας των ισχυρών συμβολισμών. Διαφορετικά, μπορούμε να κοιτάζουμε αν τα αεροπλάνα που περνούν μας ψεκάζουν και αν τα έχει στείλει για αυτό το σκοπό ο καθʼ ύλην αρμόδιος υπουργός.

 

 

 

 

 

 

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER