Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012 10:53

Θεοδ. Μαρλαντής: "Οχι μαρίνα στο σαλόνι της Καλαμάτας"

Γράφτηκε από την

 

Κύριε διευθυντά,

Αυτές τις ημέρες παρακολουθώ τα διάφορα σενάρια για τη μελέτη master plan που αφορά την Παραλία της πόλης μας.

Εχω εκπλαγεί διότι ομιλούν διάφοροι αναρμόδιοι και η αρχή που ανέθεσε τη μελέτη και είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί την πορεία της έχει εξαφανιστεί. Είναι η κατά νόμον αρχή που υποχρεούται να πάρει θέση. Η μελέτη αυτή -απ' ό,τι ακούγεται- θα στοιχίσει 250.000 ευρώ. Τα περισσότερα από τα προβλεπόμενά της πετάχθηκαν (ευτυχώς)  στον κάλαθο των αχρήστων από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων πριν από λίγες ημέρες. Προκύπτουν βασανιστικά ερωτηματικά. Περιμέναμε να έρθει ο κ. Μουτζούρης προ ημερών για να μάθουμε από μισόλογα τι τερατουργήματα προέβλεπε αυτή η μελέτη για την Παραλία μας, που αποτελεί με την καθαρότητά της μπροστά από την πόλη σημείο αναφοράς. Δεν υπάρχει σε καμία ελληνική πόλη αυτό το χάρισμα της φύσης που άμυαλα όχι μόνον οι μελετητές αλλά και άνθρωποι της πόλης μας (γιατί άραγε;) προσπαθούν να την απαξιώσουν. Η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΑ) από τις 28-11-2011 έχει στα χέρια της το πιο πάνω master plan. Στις 23-1-12 εδόθη εντολή για ανάρτηση στο Διαδίκτυο. Ενα χρόνο οι αρμόδιοι της πόλης μας είναι σε βαθύ ύπνο ή ήθελαν να μας πιάσουν στον ύπνο;

Δεν μπορώ να δεχτώ, όπως ακούγεται, ότι όλα αυτά στόχευαν σε πώληση της περιοχής. Είναι απαραίτητο να μάθουμε ποιος είχε την ιδέα μεσοπέλαγα να γίνουν μπαζώματα 8 στρεμμάτων και πάνω σε αυτά κατασκευή κτηρίων 1.300 τ.μ. για Ναυταθλητικό Κέντρο.

Απασχόλησε κανέναν το τεράστιο κόστος αυτού του έργου; Και τι θα πείραζε να γίνει στην ξηρά δίπλα στο "Πανελλήνιο" όπως και τελικά αποφασίστηκε από την ΕΣΑΑ; Δεν απασχόλησε κανέναν ότι οι Παραλιώτες και οι περιπατητές αντί να απολαμβάνουν τον Μεσσηνιακό Κόλπο θα έβλεπαν τα πιο πάνω φαραωνικά έργα; Και δεν πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων η ΕΣΑΑ προχθές μόνο τα πιο πάνω. Σειρά άλλων προβλεπόμενων, όπως η διατήρηση με διάφορους διανοιγόμενους κάθετα διαδρόμους στην αποθήκη επί της Τσαμαδού, αποφάσισε -και σωστά- την ολική κατεδάφισή της. Αυτό από χρόνια ήταν θέληση της πόλης. Δεν είχαν οι Καλαματιανοί αρμόδιοι ενημερώσει τους μελετητές; 

Θα πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την προ ημερών απόφαση της ΕΣΑΑ για να πληροφορηθούμε τι προβλέπεται για τη μαρίνα, που αναφέρεται στο master plan, στο δυτικό μέτωπο του λιμενοβραχίονα, στου "Κοιλάκου". Η μελέτη προβλέπει ως μια από τις εναλλακτικές προτάσεις Α2 τα εξής: Στην περιοχή του προλιμένα θα γίνουν διαμόρφωση κρηπιδωμένου μετώπου 80 μ., η ανακατασκευή και ολοκλήρωση του υπήνεμου μόλου του λιμένα συνολικού μήκους 415 μ. Στην περιοχή αυτή προτείνεται να δημιουργηθεί λιμενίσκος για την εξυπηρέτηση μικρών σκαφών διαφόρων τύπων. Προβλέπεται να ποντιστούν κάθετα στο πρώτο τμήμα του υπήνεμου μόλου τρεις πλωτές προβλήτες μήκους 80 μ. εκάστη. Πρυμνοδέτηση σκαφών προτείνεται και στο νέο πιο πάνω κρηπίδωμα των 80 μ. Ετσι αποκτάται ένα μέτωπο 800 μ. για πρόσδεση σκαφών. 

Θα υπάρξει μια πληθώρα σκαφών που τα λάδια, καύσιμα, λύματα από πλυσίματα κ.λπ. θα καταστρέψουν την καθαρότητα της θάλασσας μέχρι το "Πανελλήνιο" και πιθανότερα και ανατολικά του λιμενοβραχίονα. Η μαρίνα δεν μπορεί να δημιουργηθεί στο σαλόνι της πόλης μας. Υπάρχουν πιο πρόσφορες θέσεις, π.χ. η επέκταση της υπάρχουσας και εσωτερικά του έργου προστασίας των ακτών στον Κορδία ή πιο πέρα ακόμα μέχρι τον Πάμισο.

Ανάπτυξη με καταστροφή ό,τι καλύτερου διαθέτει η πόλη δεν υπάρχει. Ολα αυτά μου θυμίζουν το λεγόμενο: "Κάποιος ήταν καλά και έτρεχε στους γιατρούς για να γίνει καλύτερα και πέθανε".

Για το θέμα αυτό θα πρέπει να πάρουν θέση, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με τα πιο πάνω, φορείς, σύλλογοι, απλοί πολίτες. Ακούστηκε ότι και το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) είχε συμφωνήσει. Ημουν πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου από το 2000 έως το 2006. Μέχρι σήμερα παρακολουθώ τα του ΤΕΕ. Ουδέποτε παρουσιάσθηκε master plan που να προβλέπει τα πιο πάνω. Θα είχαμε προσφύγει, σαν περιφερειακό τμήμα ΤΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως και σε ανάλογη περίπτωση πράξαμε και δικαιωθήκαμε, καθώς τα λόγια μας δεν έπειθαν τους αρμοδίους. Εγίνοντο συζητήσεις για το κυρίως λιμάνι, το γκρέμισμα της αποθήκης και τη μελέτη του συναδέλφου Γ. Κυριακόπουλου που αφορά τη χερσαία ζώνη και τμήμα της θα αρχίσει να υλοποιεί ο δήμος. 

Επομένως είναι πρόωρο να μιλάμε για σωτήρια απόφαση της ΕΣΑΑ πριν πληροφορηθούμε για το θέμα της μαρίνας.

Θεοδόσης Μαρλαντής

Τοπογράφος Μηχανικός

πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ Πελοποννήσου


NEWSLETTER