Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 18:30

Γούργαρης: "Ενέργεια: Η σκυτάλη τώρα απευθείας στην E.E."

Γράφτηκε από την
Γούργαρης: "Ενέργεια: Η σκυτάλη τώρα απευθείας στην E.E."

 

Τρίπολη 29/10/2012

 

Η Ε.Ε. με ένα ευρύ πρόγραμμα παρεμβάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελληνική επικράτεια, φαίνεται να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή προβολή των στρατηγικών επιλογών της και έναν καλύτερο συντονισμό δράσης των δυνάμεων που υπηρετούν τις πολιτικές της. Η αρχή γίνεται από την Αρκαδία με ένα Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη στις 1 και 2 Νοέμβρη που θα περιλαμβάνει θέματα επικοινωνίας, προβολής, σεμινάριο για δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ και κύριο θέμα την ενεργειακή πολιτική.

Είναι φανερό ότι στην επιλογή της περιοχής μας έπαιξε καθοριστικό ρόλο η συστράτευση και κοινή δράση όλων των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου για την απρόσκοπτη και ταχεία εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. Η θεσμοθέτηση της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης της ενέργειας από την Ε.Ε. για να δώσει διέξοδο στην ανταγωνιστική λειτουργία των μονοπωλίων στηρίχτηκε από όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ – Οικολόγοι, κ.λ.π.), τις δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, την περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Στην περιοχή μας όλοι μαζί μια γροθιά στήριξαν την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικές οι κοινές ημερίδες από Νομάρχες, Δημάρχους, συνδικαλιστές της ΔΕΗ, υπηρεσιακούς και κυβερνητικούς παράγοντες για την πρόωρη μεταλιγνιτική εποχή στην Μεγαλόπολη και ευρύτερα. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο εκπροσώπου της ΔΕΗ ανακοίνωναν τα μέτρα συρρίκνωσης δραστηριοτήτων και προσωπικού στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης. Η ταύτισή τους είναι τέτοια που επί χρόνια τώρα δυνάμεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις παραφυάδες τους συγκροτούν κοινά ψηφοδέλτια στο Δήμο Μεγαλόπολης και σε σωματεία της ΔΕΗ.

Το τελευταίο διάστημα οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου με συντονιστή τον κ. Τατούλη πέρα από τον πόλεμο για εξοστρακισμό του λιγνίτη από την παραγωγή ενέργειας, παρέδωσαν τα βουνά, τους κάμπους, τα ποτάμια, τον ήλιο και τον αέρα της Πελοποννήσου στους μονοπωλιακούς ομίλους της ενέργειας, να καταστρέφουν το περιβάλλον, γόνιμη γη και να κερδοσκοπούν σε βάρος του Ελληνικού λαού με το πανάκριβο ρεύμα. Πρωτοστατεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου για αδειοδοτήσεις στους καπιταλιστές τεράστιων βιομηχανικών συγκροτημάτων ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2500 MWh μέχρι σήμερα, ισχύς υπερτετραπλάσια του Ενεργειακού Κέντρου της Μεγαλόπολης (600 MWh). Με μνημόνιο συνεργασίας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στηρίζει το ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς και συνολικότερα της ΔΕΗ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με τη συντονισμένη δράση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής απετράπη μέχρι στιγμής η αδειοδότηση 23 ανεμογεννητριών στα Γεράνια όρη ενώ έγινε έγκριση 250 ανεμογεννητριών στη Μάνη απ’ ευθείας από το ΥΠΕΚΑ παρά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Εκπρόσωποι αυτών των δυνάμεων θα βρεθούν 1 και 2 Νοέμβρη με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. στην Ελλάδα για να αποτιμήσουν την έως τώρα δουλειά τους και να βάλουν τα θεμέλια για πιο γρήγορες (fast track) διαδικασίες υλοποίησης. Η σκυτάλη πλέον περνά απευθείας στα χέρια των μηχανισμών της Ε.Ε.

Η κοινή τους θέση για την απελευθέρωση της ενέργειας και οι όρκοι πίστης στην Ε.Ε. δεν αφήνουν περιθώρια διαφοροποίησης. Αφού προσπαθήσουν να εξαπατήσουν τον κόσμο με τα γνωστά παραμύθια για κακή εφαρμογή της απελευθέρωσης – υγιή ανταγωνισμό – ίσους όρους – σοβαρούς επενδυτές, (από την «κυβερνώσα αριστερά» μπορεί να ακουστούν οι γνωστές κορώνες του τύπου όχι ξεπούλημα μπιρ παρά, για διακρατικές συμφωνίες με διεθνείς συμπράξεις), και άλλα τέτοια, θα προχωρήσουν στο δια ταύτα. Και το δια ταύτα είναι: «Ενέργεια και Περιβάλλον. Μοχλός για την καπιταλιστική οικονομική ανάκαμψη».

Στο πλαίσιο αυτών των επιλογών, η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ έχει εντάξει ήδη το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, με αιχμή τη ΔΕΗ, στα μέτρα για την έξοδο από την κρίση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ετοιμάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ ορίζοντας τι θα ιδιωτικοποιηθεί και πότε. Ετοιμάζεται η πώληση του 17% των μετοχών της και έχει δοθεί προς τούτο στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, με ταυτόχρονη είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ.

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πώληση της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής και παίρνουν σειρά για ξεπούλημα τα δίκτυα μεταφοράς, που πρέπει πρώτα να βελτιωθούν όπως και οι διασυνδέσεις. Μέχρι τα μέσα του 2013 πρέπει να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για τις ΑΠΕ που να δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε οι ισχυροί της αγοράς να την ελέγξουν απορροφώντας ότι έχει απομείνει από μικρομεσαίους αρπάζοντας το μερίδιο που κατέχουν οι μικρομεσαίοι.

Μαζί με τα σχέδια ξεπουλήματος προχωρά και η αύξηση των τιμολογίων για τα λαϊκά νοικοκυριά. Συνεχίζοντας το χορό απανωτών αυξήσεων η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις πάνω από 20% από 1-1-2013, ενώ με τη σύνδεση κόστους λιανικών τιμών που ετοιμάζουν θα ακολουθήσει και νέα μεγάλη αύξηση στις τιμές από το Μάη του 2013. Για τη χρηματοδότηση των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας αυξάνεται διαρκώς υπέρογκα και το χαράτσι που πληρώνουν οι καταναλωτές με το λογαριασμό ρεύματος υπέρ των ΑΠΕ, την πολύ μεγάλη αύξηση του 2011 ακολούθησε αύξηση κατά 387% το 2012.

Προϋπόθεση για την ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου, σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική, αποτελεί η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και οι μειώσεις μισθών των εργαζομένων.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Για να μπορούν να το χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, πρέπει να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική της Ε.Ε. και όσους την υπηρετούν. Ο λαός να διεκδικήσει ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, ο οποίος θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

 

Βαγγέλης Γούργαρης

Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση


NEWSLETTER