Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 11:53

Δήμος Σπάρτης: Σκουπίδια και... "σκουπίδια" (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Δήμος Σπάρτης: Σκουπίδια και... "σκουπίδια" (φωτογραφίες)

 

Αρθρο του Βαγγέλη Μητράκου

 

Οι διαχρονικές ευθύνες του Δήμου Σπάρτης για το τεράστιο θέμα των σκουπιδιών έχουν καταγραφεί και καταλογιστεί . Οι ευθύνες όμως των πολιτών παραμένουν ανοιχτές και πάντως εκτός από την κριτική υπάρχει και η αυτοκριτική.

Σε κάδους του Ν. Κόσμου (σε απόσταση μόλις 50 μ. μεταξύ τους) παρατηρείται ένα χάλι που αποτελεί (δυστυχώς) την εικόνα της "σύγχρονης Σπάρτης" αλλά και του επιπέδου πολιτισμού των κατοίκων της:

-Ογκώδη απόβλητα , παρ' όλο που υπάρχει υπηρεσία του δήμου που τα μαζεύει με φορτηγό , με ένα τηλεφώνημα.

-Ανακυκλώσιμα μέσα στον κάδο των οργανικών αν και ακριβώς δίπλα υπάρχει γαλάζιος κάδος.

-Ανακυκλώσιμα έξω και κάτω από τον κάδο των ανακυκλώσιμων.

-Σακούλες οργανικών σκουπιδιών κατάχαμα δίπλα από τον κάδο. 

-Κάδοι ανοιχτοί που εκπέμπουν δυσωδία , επειδή κάποιοι τους χρησιμοποίησαν και δεν καταδέχτηκαν να τους κλείσουν.

Οι τραγικές αυτές εικόνες χαρακτηρίζουν από μόνες τους τους"πολίτες" της Σπάρτης και το επίπεδό τους , αλλά βάζουν , συγχρόνως , και τη νέα δημοτική αρχή Σπάρτης μπροστά στις κολοσσιαίες ευθύνες της , πολύ περισσότερο που ως αντιπολίτευση ανήγαγε (δικαίως) σε κορυφαίο θέμα τα σκουπίδια και διαθέτει πλέον στις τάξεις της συμβούλους που διακρίθηκαν θετικά στο θέμα της οικολογικής διαχείρισης των σκουπιδιών αλλά και των σκληρών και ανυποχώρητων κοινωνικών αγώνων για την κατάργηση του ΧΑΔΑ Αφισού Σπάρτης.

Εδώ και τώρα πρέπει να εκπονηθεί από τον Δήμο Σπάρτης μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών:

-Οι κάδοι καταργούνται κι εξαφανίζονται.

-Κάθε σπίτι πληρώνοντας ειδικό δημοτικό τέλος προμηθεύεται από τον δήμο ειδικές σακούλες σκουπιδιών για οργανικά και ανακυκλώσιμα που φέρουν τον κωδικό του νοικοκύρη.

-Βαριά πρόστιμα επιβάλλονται σ' εκείνους που δεν κάνουν ορθολογική χρήση των σκουπιδιών στις σακούλες.

-Καθένας πληρώνει τέλη σκουπιδιών ανάλογα με τον όγκο των σκουπιδιών που παράγει.

-Σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες οι νοικοκύρηδες υποχρεούνται , επί ποινή προστίμου, να βγάζουν τις σακούλες τους σε καθορισμένο μέρος μπροστά από το σπίτι τους , όπου τα ειδικά απορριμματοφόρα του δήμου περνούν και τις συλλέγουν. 

-Ο δήμος με ειδική και επαρκώς στελεχωμένη κι εξοπλισμένη υπηρεσία , συλλέγει και αξιοποιεί τα οργανικά και τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα κι επιστρέφει τα κέρδη στους δημότες ανταποδοτικά ή τα επενδύει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του συστήματος διαλογής και αξιοποίησης.

Τα περιθώρια πλέον έχουν ξεπεραστεί. Ο χρόνος για συζητήσεις κι εξαγγελίες έχει πλέον εξαντληθεί. Ήδη είμαστε στο αύριο.


NEWSLETTER