Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 13:33

Κύπρος - Ενέργεια

Κύπρος - Ενέργεια

Στις 25 Φεβρουαρίου του 2015 στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε ημερίδα με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ με θέμα «Κύπρος και ενέργεια - ειρήνη και ευημερία στην περιοχή».

 

Στην κατάμεστη αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου ο Γ. Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού υποδέχθηκε την ομάδα ελληνοκυπρίων και ειδικά στην ομάδα των τουρκοκυπρίων καλοσωρίζοντάς τους στο ευρωκοινοβούλιο...Καλοσορίζω τους αδελφούς μας τουρκοκυπρίους στην έδρα της Ε. Επιτροπής τονίζοντας ότι οι δύο κοινότητες προσπαθούν και θα πετύχουν την επανένωση του νησιού...

Ομιλητές ήταν η Malin Bjork πρόεδρος της GUE/NGL, ο Άντρος Κυπριανού Γενικός Γραμματέας της ΑΚΕΛ (Κύπρος), ο Ali Gule τέως προέδρου της ΝΤΕΒΙΣ και ο Dr. Charles Έλληνας επικεφαλής της KPETYK.

Παρόντες με συμμετοχή στην ενδιαφέρουσα ημερίδα και απαντώντας σε καίριες ερωτήσεις ήταν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου και Νεοκλίς Συλικιότης.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης και ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης.

Αρχικά στην ομιλία του ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι εδώ και μερικούς μήνες έχει ανασταλεί η διαπραγματευτική διαδικασία εξ’αιτίας των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή τη φορά η Τουρκία ξεπέρασε κάθε όριο. Με 2 διαδοχικές NAVTEX δέσμευσε περιοχές στο μέρος της ΑΟΖ που πιστεύει ότι ανήκουν στο ψευδοκράτος.

Η αφόρητη πρόκληση της Τουρκίας επηρεάζει τη διαπραγματευτική διαδικασία...

Ο στόχος της Τουρκίας είναι να στείλει μήνυμα ότι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της. Δεύτερο να εκβιάσει λύση του Κυπριακού κομμένη και ραμμένη στα δικά της μέτρα. 

Το ΑΚΕΛ τόνισε ο Άντρος Κυπριανού έχει ξεκάθαρη θέση, και είναι έτοιμο για λύση κάθε στιγμή, όχι όμως την όποια λύση.

Μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, όπως προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ...

Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι από μόνη της η επιβεβαίωση κοιτασμάτων στην ΑΟΖ δεν σημαίνει τίποτα. Σημασία έχει ο τρόπος που θα καταφέρεις να τους αξιοποιήσεις και να τους εκμεταλλευθείς εμπορικά προς όφελος του λαού σου...

Τέλος η λύση του Κυπριακού στη βάση του προανεφερθέντος πλαισίου είναι προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων αλλά και της Ελλάδας, της Τουρκίας και όλων των λαών της ταραγμένης μας περιοχής.

Στην ομιλία ο τέως πρόεδρος της, Ντέβις Αλί Γκουλλέ τόνισε την συμπαράσταση των Τουρκοκυπρίων στην επανένωση της πατρίδας μας και ευχαρίστησε όλους τους φίλους της Κύπρου που είναι μαζί μας σε αυτή την προσπάθειά μας...και ότι οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες που τους κρατούν αποκομμένους από τον κόσμο και τις διεθνείς εξελίξεις. Σήμερα φίλες και φίλοι οι εργαζόμενοι και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος στην Κύπρο ζουν τις αρνητικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας που επιβάλλουν η Τουρκία από τη μία και η Ε.Ε. με το ΔΝΤ από την άλλη...

Τελειώνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι εμείς ως δυνάμεις που εφαρμόζουμε τον κόσμο της εργασίας, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης έχουμε ένα καθήκον: να αγωνισθούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας θα βρίσκονται στα χέρια του λαού μας και όχι στα χέρια των ξένων ή ντόπιων μεγαλοκαρχαριών του πλούτου.

Ο Γ. Γραμματέας Άντρος Κυπριανού στο πλαίσιο της ημερίδας συναντήθηκε με τους  συνεργάτες του Ζαν Κλόντ Γιούγκερ και ζήτησε την παρέμβαση του στη λύση του Κυπριακού. Ο Κος Κυπριανού συναντήθηκε με τους επιτρόπους Αβραμόπουλο και Στυλιανίδη και συζήτησαν θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Βαγγέλης Πάλλας