Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 14:18

Μοσχαρίσια ουρά γιουβέτσι

Γράφτηκε από την
Μοσχαρίσια ουρά γιουβέτσι

Το γιουβέτσι με μοσχαρίσια ουρά είναι σήμερα ένα από τα πιο περιζήτητα εδέσματα.

Η ξερή μυζήθρα και το κεφαλοτύρι του ταιριάζουν, τίποτα όμως, δεν σας εμποδίζει να το δοκιμάσετε με παρμεζάνα, ρεγκάτο ή πεκορίνο.

Η ουρά πωλείται σε κρεοπωλεία. Αν ακολουθήσετε τους χόνδρους, θα την κόψετε πολύ εύκολα με ένα καλό μαχαίρι. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι λόγω της ανατομίας του μοσχαριού είναι παχιά στο ένα άκρο και λεπτή στο άλλο. Το κρέας της ουράς είναι λιγοστό αλλά εξαιρετικά νόστιμο. Μια ουρά συνήθως ζυγίζει από 1-2 κιλά

 

 

Υλικά για 4-6 άτομα

1 ουρά μοσχαρίσια κομμένη σε τεμάχια ή 1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες, κατά προτίμηση ποντίκι ή σπάλα, ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στον τρίφτη, 500 γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και τριμμένες, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό, 1 ξυλάκι κανέλας, κόκκους μπαχάρι, και μαύρου πιπεριού, αλάτι, 500 γρ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό, 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα, τριμμένα.

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα του ελαιολάδου και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, την κανέλα, το μπαχάρι, το πιπέρι, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε την κανέλα και μεταφέρουμε το κρέας με τη σάλτσα του σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο μεταξύ, βράζουμε το κριθαράκι σε λίγο ζεστό αλατισμένο νερό, όσο χρειάζεται, μέχρι να μισοβράσει και να χυλώσει. Όταν πιει σχεδόν ο όλο το νερό, το αδειάζουμε στο σκεύος που έχουμε το κρέας και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Θα πρέπει να έχει αρκετά υγρά για να φουσκώσει το ζυμαρικό, αλλά όχι υπερβολικά ώστε να λασπώσει. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 10 λεπτά επιπλέον χωρίς αλουμινόχαρτο Σερβίρεται σχεδόν αμέσως αφού το βγάλουμε από το φούρνο, μόλις τραβήξει τα υγρά του και μελώσει.


NEWSLETTER