Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022 14:29

Κολοκυθοκεφτέδες νηστίσιμοι

Κολοκυθοκεφτέδες νηστίσιμοι

Με εύκολα, αναλυτικά βήματα και μυστικά "κόλπα" που θα κάνουν έμπειρο από την πρώτη στιγμή και τον πιο αρχάριο της κουζίνας!

 

Υλικά 


1/2 κιλό κολοκύθια
1/4 ματσάκι δυόσμο (προαιρετικά)
1 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά του γλυκού baking powder
Aλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας διατροφική μαγιά
80-100 γραμμάρια silken tofu καλά στραγγισμένο από τα υγρά του
1/4 - 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού σόδα ή μπύρα
1 φλυτζάνι του τσαγιού υγρά (χυμό από τα κολοκύθια συν όσο νερό τυχόν χρειάζεται για να συμπληρωθεί)
Καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ξύνουμε την λεπτή φλούδα των κολοκυθιών για να τα καθαρίσουμε, τα πλένουμε και σε ένα τρυπητό που έχουμε προσαρμόσει σε ένα βαθύ μπολ τρίβουμε το κολοκύθι από τον τρίφτη του κρεμμυδιού (το χοντρό του μέρος).
Προσθέτουμε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Με τα χέρια μας το πιέζουμε πολύ καλά δυνατά ώσπου να "μαραθεί" το κολοκύθι και να αποβάλλει όλα του τα υγρά. Το αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20' - 30' λεπτά.
Κατόπιν στύβουμε με όλη μας την δύναμη να αποβάλλει ό,τι υγρό του έχει απομείνει. Μετρούμε το υγρό των κολοκυθιών με ένα φλυτζάνι του τσαγιού για να ξέρουμε πόσο νερό ακόμα πρέπει να προσθέσουμε. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το bakind powder και την διατροφική μαγιά.

Στο αλεύρι με τα ανακατωμένα σε αυτό ξηρά υλικά προσθέτουμε το υγρό των κολοκυθιών ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Κατόπιν, προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκύθια. Στύβουμε δυνατά με τα χέρια μας το silken tofu για να αποβάλλει τυχόν υγρά, το θρυμματίζουμε με τα δάχτυλα μας και το προσθέτουμε στον χυλό των κεφτέδων. Προσθέτουμε τη μπύρα. Ανακατεύουμε καλά ώστε να έχουμε έναν ομοιογενή χυλό και αν χρειάζεται διορθώνουμε με νερό ώστε να έχουμε έναν ελαφρά πηκτό χυλό. Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε σε μέτρια-δυνατή φωτιά ένα βαθύ τηγάνι με λάδι, τόσο όσο να μπορεί να σκεπάζει τους κεφτέδες, να ζεσταθεί.
Το λάδι είναι έτοιμο όταν καθώς με ένα κουταλάκι του γλυκού ή της σούπας (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν οι κεφτέδες μας) ρίχνουμε μέσα λίγο από το χυλό και αυτός αμέσως αρχίζει να φουσκώνει, να πιάνει κρούστα από το κάτω μέρος του και να ανεβαίνει στην επιφάνεια του λαδιού. Τότε με ένα γεμάτο βαθύ κουτάλι της σούπας ή κουτάλι του γλυκού ρίχνουμε χυλό στο καυτό λάδι για να σχηματιστούν οι κεφτέδες.
Προσέχουμε να μην ρίχνουμε πολλούς κεφτέδες τη φορά, αλλά αφήνουμε χώρο για να φουσκώσουν κατά το τηγάνισμα και να μην κολλήσουν ο ένας με τον άλλο. Οταν οι κεφτέδες φουσκώσουν, πάρουν ένα χρυσοκόκκινο χρώμα και ανέβουν στην επιφάνεια, τους γυρίζουμε και από την άλλη μεριά και αφήνουμε να τηγανιστούν από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό χρυσοκάστανο χρώμα.
Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι και τους αφήνουμε για 2'-3' σε χαρτί κουζίνας για να βγάλουν ό,τι περιττό λάδι έχουν απορροφήσει. Συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να τελειώσει όλος ο χυλός και να τηγανισθούν οι κεφτέδες.

 

Από το βιβλίο: Τα Νόστιμα Σπιτικά Φαγητά της Οικογένειας: Τόμος 1
Κατάλληλα για vegan & Σαρακοστή