Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 13:39

Τρία μπαχαρικά που αρωματίζουν θεσπέσια τον πρωινό καφέ

Γράφτηκε από την
Τρία μπαχαρικά που αρωματίζουν θεσπέσια τον πρωινό καφέ

Ένας απολαυστικός καφές μπορεί να γίνει πιο απολαυστικός αν αρωματιστεί σωστά.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από έναν μυρωδάτο καφέ, που απελευθερώνει ζεστά αρώματα μπαχαρικών. Ο πρωινός καφές ή το τσάι μπορούν να γίνουν μια δυνατή εμπειρία. Δεν είναι κάτι καινούριο. Η κανέλα συνηθίζεται στο αφρόγαλα του καπουτσίνο. Και φυσικά στο Μαρόκο, στην Ινδία και στην Αιθιοπία ο καφές χωρίς μπαχαρικά είναι «νεροζούμι». Φρέσκο γαρύφαλλο, τζίντζερ, κάρδαμο για τον «μπούνα ντάμπο νάου», όπως λένε οι Αιθίοπες. Δηλαδή, τον « καφέ που είναι το ψωμί μας».

Ξεκινήστε με τρία μπαχαρικά: κανέλα, κάρδαμο και κρόκο Κοζάνης, την ελληνική ζαφορά, που ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.

Κανέλα: Καταπραϋντική και γλυκιά, η καλύτερη προσθήκη στο ξεκίνημα της μέρας, που συνήθως εξελίσσεται μέσα στο στρες. Ούτως ή άλλως με κανέλα πασπαλίζονται τα λάτε και άλλα ροφήματα. Αυτό που δεν γνωρίζετε οι περισσότεροι είναι ότι στη διάρκεια της προετοιμασίας του καφέ ή του τσαγιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο ξύλο κανέλας. Ή να ρίξετε σκόνη κανέλας απευθείας στο τσάι σας και μετά να το στραγγίξετε.

Κάρδαμο: Φρέσκοι σπόροι κάρδαμου στο καφέ ή το τσάι. Η γεύση του είναι ισχυρή και κάπως πικάντικη. Το κάρδαμο έχει δυνατή γεύση με επίγευση μέντας. Ρίξτε σπόρους κάρδαμου σε ζεστό νερό και αφήστε τους για 20 λεπτά, αλλά προσέξτε να μην κοχλάσει. Μετά χρησιμοποιείστε το νερό για να φτιάξετε καφέ «φίλτρου» σε γαλλική πρέσα. Δεν σας αρέσει η γαλλική πρέσα; Προτιμάτε την καφετιέρα; Τότε προσθέστε στο φίλτρο του καφέ τριμμένο γαρύφαλλο, κανέλα, τζίντζερ και ελάχιστο τριμμένο μαύρο πιπέρι. Καλή απόλαυση!

Ζαφορά: Μοναδικό άρωμα, γεύση και χρώμα. Η ζαφορά κάνει τη διαφορά στο πράσινο τσάι. Απλά αφήστε για 10 λεπτά σε νερό (θερμοκρασία δωματίου) 4 «νήματα» ζαφοράς. Το τσάι σας θα έχει ένα υπέροχο, έντονο κίτρινο χρώμα και ακόμα πιο ξεχωριστή γεύση. Όταν φτιάχνετε καφέ σπάστε μερικά «νήματα» ανακατέψτε τα με τους αλεσμένους κόκκους και θα έχετε ένα μοναδικό συνδυασμό γεύσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER