Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2010 22:12

Δύσκολες ημέρες για την αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στην τελική ευθεία για τις τοπικές εκλογές αλλά πλέον σε κεντρικό επίπεδο εξελίσσεται μια προσπάθεια ακραίας κομματικοποίησης με την απειλή των εκλογών που εκτόξευσε ο πρωθυπουργός, τραβώντας στα άκρα την πρακτική της έντονης πολιτικοποίησης της αναμέτρησης από μέρους των άλλων κομμάτων. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία ουσιαστικά θα πλήξει το θεσμό της αυτοδιοίκησης και μάλιστα στα πρώτα βήματα μιας μεταρρύθμισης που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λαιμητόμο της βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Μια μεγάλη τομή στη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση που είχε ανάγκη ο τόπος μετατρέπεται πλέον σε πεδίο κομματικών ασκήσεων την ώρα που οι μηχανισμοί της περιβόητης "αγοράς" ετοιμάζουν ή συζητούν βαθύτατες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση προκειμένου από τη μια πλευρά να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες και από την άλλη πλευρά να δημιουργήσουν προϋποθέσεις επιβολής πρόσθετων φόρων.
Η (ενδιάμεση) έκθεση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Προβόπουλου έθεσε μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, αλλά ελάχιστοι πήραν στα σοβαρά τους δρόμους που ανοίγει αυτή η παρέμβαση. Θα ήταν λάθος να εκληφθεί η αναφορά για περικοπές στις… εκδρομές των ΚΑΠΗ στο εξωτερικό ως μια απλή σύσταση οικονομίας για τους δήμους. Η προβολή της ακραίας ενδεχομένως δαπάνης ως αιτίας του κακού, κρύβει πάντα πίσω της περικοπές επί της ουσίας καθώς όλες οι δαπάνες για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής θεωρούνται πλέον ως σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Η αναφορά (για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια) στη μεταφορά φόρων ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών στην αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί μια τακτοποίηση ή ενίσχυση των οικονομικών στους δήμους. Αποτελεί προετοιμασία για τη δημιουργία του δικού τους φορολογικού μηχανισμού με την επιβολή νέων φόρων για διάφορες δραστηριότητες ακόμη και κοινωφελούς χαρακτήρα, αλλά και τοπικής φορολογικής πολιτικής σε σχέση με την ακίνητη περιουσία.
Πρόκειται για θέματα τα οποία δεν τέθηκαν μέχρι τώρα στη συζήτηση, δεν περιλαμβάνονται στον "Καλλικράτη" αλλά κυκλοφορούν ως σενάρια εδώ και χρόνια. Η κρίση μπορεί να κάνει το σενάριο πραγματικότητα με το πρόσχημα της οικονομικής ασφυξίας του κράτους. Σχηματικά, ξεκινήσαμε από τα τροφεία στους σταθμούς και μπορεί να φθάσουμε μέχρι την κατασκευή τους. Οταν όμως οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης δεν συζητούν για όλα αυτά, όταν οι κομματικοί μηχανισμοί βλέπουν μόνον την αναπαραγωγή τους, τότε περιμένουν δύσκολες ημέρες την αυτοδιοίκηση.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:57

NEWSLETTER