Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 21:47

Υποσχέσεις πριν την κάλπη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Αγριεύει" η αντιπαράθεση στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο και η αυτοδιοίκηση οδεύει για τα… αζήτητα. Θα μπορούσε να σκεφθεί κάποιος ότι κάθε φορά παίζεται το ίδιο… έργο με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Τώρα όμως υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά την οποία κάνει η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει ο κόσμος της εργασίας. Και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει σε εκβιασμούς και διλήμματα. Γιατί οι άνθρωποι είναι και θυμωμένοι για όσα συμβαίνουν στον τόπο αλλά και φοβισμένοι για τα μελλούμενα. Δεν πείθονται από τους αυτόκλητους "σωτήρες" που τρέχουν ανά την Ελλάδα για να στηρίξουν τους εκλεκτούς τους, αλλά δεν βλέπουν και φως στον ορίζοντα. Δεν θέλουν να πάνε στην κάλπη αλλά δεν θέλουν να αφήσουν και τους άλλους να διαφεντεύουν στον τόπο τους ανενόχλητοι. Δεδομένων τούτων, οι προβλέψεις είναι περισσότερο επισφαλείς από κάθε άλλη φορά και οι πολιτικοί αναλυτές εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί σχετικά με την επόμενη ημέρα.
Οι μόνοι που φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί πού πηγαίνουν τα πράγματα, είναι οι περισσότεροι των υποψηφίων. Ριγμένοι με πάθος στη μάχη των εκλογών δείχνουν πολλές φορές να μην καταλαβαίνουν πού πηγαίνουν τα πράγματα και αυτό αποτυπώνεται σε απίστευτες υποσχέσεις και… πλουσιοπάροχα προγράμματα. Ολα αυτά θα μπορούσαν πολλοί να τα γράψουν, να τα αντιγράψουν ή να τα συρράψουν σε εποχές παχιών αγελάδων. Δίνουν την εντύπωση εκθέσεων ιδεών, δείχνουν να αγνοούν ότι χρήμα δεν έρχεται με την… εκλογή τους και πως το επόμενο βήμα είναι η περικοπή των δημοσίων δαπανών. Η αυτοδιοίκηση θα είναι το επόμενο μεγάλο θύμα των επιπτώσεων του "μνημονίου" και η προοπτική αυτή χάνεται μέσα στη γενική αντιπαράθεση για την οικονομική πολιτική. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι πως οι εκλεκτοί των κομμάτων εξουσίας τάζουν ότι θα κάνουν τον τόπο "γη της επαγγελίας" με το μαγικό τους ραβδάκι, αφού έχουν διαγράψει από το λεξιλόγιο ακόμη και τη λέξη διεκδίκηση.
Ασφαλώς και δεν πιστεύουμε ότι με τις επισημάνσεις αυτές πρόκειται να αλλάξει κάτι ουσιωδώς τις επόμενες ημέρες. Απλώς προειδοποιούμε τους πολίτες να κρατούν… μικρό καλάθι στις υποσχέσεις που πέφτουν βροχή και φθάνουν πολλές φορές μέχρι τον αγροτικό δρόμο για το χωράφι τους. Και να σκεφθούν καλά πριν φθάσουν στην κάλπη τι θα ψηφίσουν, με ποίο κριτήριο και για ποίο σκοπό.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:57
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δύσκολες ημέρες για την αυτοδιοίκηση Τάξε, τάξε »

NEWSLETTER