Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 14:53

Δεν είναι εικόνες από το μέλλον

Γράφτηκε από τον



Εργασία: η καταβολή σωματικών και πνευματικών δυνάμεων για την παραγωγή επιθυμητού ή επιβεβλημένου έργου
Παπαρδέλα: λόγος χωρίς νόημα και σοβαρότητα, κουβέντα του αέρα
Ετσι περιγράφει τις παραπάνω έννοιες στο λεξικό του ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, και είναι καθολικά αποδεκτοί οι ορισμοί αφού αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Δυστυχώς όμως στη σύγχρονη εποχή κάποιοι συγχέουν τις έννοιες και παρουσιάζουν ως εργασία την παπαρδέλα. Με την οποία βομβαρδίζουν καθημερινώς τους πολίτες παρουσιάζοντας από φαντασιακές έως και… ψυχεδελικές εικόνες για το έργο τους. Η ικανότητα να μεγεθύνουν το τίποτα αποτελεί μια ευρεσιτεχνία που βασίζεται στη διάχυση της παπαρδέλας, μέσα από ένα σύστημα επικοινωνίας που λειτουργεί με το... αζημίωτο. Το Διαδίκτυο σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπεται σε οχετό, στον οποίο η ελευθερία της γνώμης ισοδυναμεί με βάναυση συκοφαντική δυσφήμηση και ανθεί ο εκβιασμός. Ο δρόμος της συναλλαγής και της διαφθοράς είναι στρωμένος και αρκούντως θωρακισμένος από το σύστημα που εκτρέφει τα φαινόμενα του θεσμικού εκφασισμού.
Σε κάποιους όλα αυτά φαντάζουν ως εικόνα από το μέλλον, άλλοι τα αισθάνονται ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα εποχής. Το κύμα κοινωνικής αγανάκτησης κατά των πολιτικών πολλές φορές δεν κάνει διακρίσεις και η πολιτική συκοφαντείται από εκείνους οι οποίοι επωφελήθηκαν τα μέγιστα από την εκμετάλλευσή της. Ο αγοραίος λαϊκισμός της εξουσίας και η σίτιση των ταγών στο πρυτανείο συσσωρεύει μαύρα σύννεφα πάνω από το κουφάρι της δημοκρατίας που στοιχειώνει στην καθημερινότητα. Ο ιδιότυπος κατ’ αρχήν φασισμός εκφράζεται με την κατάχρηση της θεσμικής ισχύος για την υποταγή των "υπηκόων" με την απειλή του οικονομικού στραγγαλισμού. Και "υπήκοοι" θεωρούνται όλοι "οι από κάτω" που θα πρέπει να χειροκροτούν τις παπαρδέλες του ανώτατου άρχοντα αν δεν θέλουν να γονατίσουν. Ο κόσμος, σε κατάσταση βέρτιγκο από τη μνημονιακή περιδίνηση στο κενό, πολύ λίγη σημασία δίνει πλέον σε αξίες και αρχές. Η εξουσία τον έχει πείσει πως δεν υπάρχουν τέτοιες, και ως εκ τούτου οι πολίτες που δεν πιστεύουν είναι ακίνδυνοι γι’ αυτή.
Δυστυχώς δεν είναι εικόνες από το μέλλον, είναι ένας δρόμος που ανοίγει την εποχή της κατάρρευσης προειδοποιώντας για το σκηνικό της επόμενης ημέρας. Οσους μπορούν ακόμη να αντιληφθούν την πορεία των πραγμάτων και δεν χάνεται η σκέψη τους στη φουρτούνα της εσωτερικής πτώχευσης.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr