Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 14:26

"Παρατηρητήριο" για τη θάλασσα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Τη μάχη της προσέλκυσης επισκεπτών δίνουν διάφορες περιοχές προβάλλοντας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και φυσικά τέτοια έχει η Καλαμάτα (αλλά και ολόκληρη η Μεσσηνία) και θα πρέπει να τα αξιοποιήσει στο έπακρο. Οι πολλές επιλογές για ευχάριστη διαμονή, η μικρή πλέον απόσταση από το αθηναϊκό κέντρο, η αεροπορική σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και πολλά ακόμη στοιχεία βαραίνουν ιδιαίτερα σε μια τέτοια επιλογή. "Φρένο" η οικονομική κρίση φυσικά, τα διόδια και τα καύσιμα που καθιστούν… αλμυρή τη μετακίνηση και περιορίζουν τις διακοπές.
Με την αντιφατικότητα που χαρακτηρίζει την κατάσταση όπως προαναφέρθηκε,  ο δήμος οφείλει να "οπλίσει" την πόλη με εκείνους τους μηχανισμούς που θα την προστατεύουν κάθε στιγμή από φαινόμενα που προκαλούν ανησυχία και κάνουν ζημιά. Η αναφορά έχει να κάνει με την καθαρότητα της θάλασσας, ένα θέμα που πάει και έρχεται αλλά δεν αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που χρειάζεται. Το επισημαίνουμε ιδιαίτερα αυτό γιατί η διολίσθηση στον εντυπωσιασμό αποτελεί την άλλη πλευρά της τερατολογίας και την ενισχύει ακόμη περισσότερο. Το πώς θα διαβάσει και θα διαχειριστεί κάποιος τις επιστημονικές πληροφορίες, είναι ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση και ως εκ τούτου όλοι εκείνοι που βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.
Με δεδομένα ορισμένα θέματα που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό και τον τρόπο που έχουν προβληθεί από διάφορες πλευρές, θεωρούμε αναγκαίο να επαναφέρουμε μια παλαιότερη πρόταση για τη δημιουργία "Παρατηρητηρίου" για τον διαρκή έλεγχο της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων, την ερμηνεία φαινομένων που παρατηρούνται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια και την άμεση ενημέρωση των πολιτών.
Η εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχει δημόσια ή δημοτική υπηρεσία που να μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς αυτή την υπόθεση. Ο τρόπος που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση, η σύγχυση αρμοδιοτήτων και η γραφειοκρατία εν γένει έχουν αποδειχθεί "πληγές" που δεν κλείνουν αν δεν υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση για να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις.
Από όσα γνωρίζαμε παλαιότερα, η ΔΕΥΑΚ διέθετε ένα καλά οργανωμένο χημείο που μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε πολλά ζητήματα. Οπως επίσης και μια υπηρεσία που ήταν σε θέση να διεκπεραιώσει με επάρκεια το έργο των απαιτούμενων αναλύσεων. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το χημείο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, είναι βέβαιο όμως ότι η υπηρεσία αποδυναμώθηκε πλήρως με τη διαδικασία της εφεδρείας που έβγαλε εκτός υπηρεσίας τον άνθρωπο που υποστήριξε με απόλυτη επάρκεια για 3 σχεδόν δεκαετίες, τη λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού.
Ολα αυτά είναι πράγματα που γνωρίζουν οι δημοτικοί παράγοντες, όπως επίσης γνωρίζουν και την ανάγκη αναβάθμισης της εν λόγω μονάδας. Αρκετά ασχολήθηκαν με πράγματα τα οποία δεν αποτελούσαν προτεραιότητες για την πόλη. Σήμερα υπάρχει ανάγκη να σκύψουν πάνω από τα πραγματικά προβλήματα και να αναζητήσουν λύσεις που θα θωρακίσουν τον πλούτο της Καλαμάτας που είναι το απέραντο γαλάζιο. Υπάρχει "πεδίον δόξης λαμπρόν" σε αυτό τον τομέα και οφείλουν να αντιληφθούν και τις ευθύνες τους αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER