Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 13:07

Το φάντασμα των σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Την… τιμητική τους έχουν πάλι τα σκουπίδια αλλά όσο και αν αυτό γίνεται κουραστικό… δεν φταίμε εμείς. Από την εποχή που άρχισε η συζήτηση για τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης έχουν γραφτεί τόσα κείμενα που θα έπρεπε να εκδώσουμε… εγκυκλοπαίδεια για να τα περιλάβει. Παρ’ όλα αυτά όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση και το φάντασμα των λόφων σκουπιδιών το καλοκαίρι στους δρόμους, πλανάται πάνω από τις πόλεις της Νότιας Πελοποννήσου.
Οι ευθύνες μοιράζονται ανάμεσα σε αιρετούς της αυτοδιοίκησης και κυβερνητικά στελέχη που επί μια 20ετία σχεδόν αδυνατούν να πράξουν τα αυτονόητα. Μελέτες επί μελετών, σχεδιασμοί επί σχεδιασμών, βόλτες με χορηγούς στις βιομηχανίες σκουπιδιών, άνθηση πάσης φύσεως σκουπιδοεργολάβων, εφεύρεση των δεματοποιητών είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό με τη διαχείριση των σκουπιδιών όλα αυτά τα χρόνια. Που μεταφράζεται σε τεράστια σπατάλη πόρων χωρίς αποτέλεσμα και διόγκωση του προβλήματος σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό. Το αδιέξοδο πλήρες και τώρα αντί να συνεργαστούν, οι θεσμικοί παράγοντες πετούν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι και με τρόπο που προκαλεί τελικά τους πολίτες.
Η Περιφέρεια διάλεξε την… εύκολη δουλειά: Διεθνής διαγωνισμός και ό, τι προκύψει καθώς το ενδιαφέρον των μεγάλων ομίλων είναι αυτονόητο και εξηγεί τις προσφορές, αλλά τα νομικά κενά και ζητήματα μείζονος σημασίας μένουν ανοικτά και καθιστούν αμφίβολο το τελικό αποτέλεσμα. Και στη συνέχεια δεματοποιητές και με… κλειστά τα μάτια ή πρόστιμα στους δήμους. Βεβαίως ήδη έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες σκουπιδοδέματα που βρωμοκοπάνε από… χιλιόμετρα πριν πιάσει καλοκαίρι. Πλην όμως από την Περιφέρεια σφυρίζουν αδιάφορα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιλογή προηγούμενων περιφερειαρχών, η οποία έγινε με τις ευλογίες δημάρχων που τώρα… κλωτσάνε και βλέπουν ότι δεν είναι λύση.
Οι δήμαρχοι θεωρούν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη, αρνούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα και ζητούν για το μεσοδιάστημα μέχρι να δοθεί οριστική λύση (όποια και αν είναι αυτή) να αναλάβουν η κυβέρνηση και η Περιφέρεια το κόστος της διαχείρισης γιατί κατά τον πρόεδρο της ΠΕΔ Παν. Νίκα, έχουν την ευθύνη και τα χρήματα.
Η κυβέρνηση παίζει το δικό της σύστημα: Διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες πηγαινοέρχονται στην Τρίπολη και εκφράζουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, υπόσχονται νέο περιφερειακό σχεδιασμό που δεν τον έχουμε δει ακόμη μετά από μήνες εξαγγελιών, δεν ξεκαθαρίζουν ποια είναι ακριβώς η επιλογή και φυσικά απειλούν με πρόστιμα παρά το γεγονός πως γνωρίζουν ότι θέλει κάποια χρόνια για να τεθεί σε λειτουργία το οποιοδήποτε σχέδιο διαχείρισης. Επιπλέον συζητούν με την "ομάδα δράσης" για το θέμα αυτό, αλλά ουδείς γνωρίζει το πραγματικό περιεχόμενο.
Το κυβερνητικό κενό είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, οι αυτοδιοικητικοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συνεννοηθούν και οι κίνδυνοι είναι προφανείς. Επιτέλους ας καθήσουν σε ένα τραπέζι όλοι μαζί, να συζητήσουν και να ξεκαθαρίσουν αν μπορούν να βρουν πραγματικά μια λύση αφήνοντας στην άκρη υπεροψίες, εγωισμούς και σκοπιμότητες.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr