Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 12:58

Προχειρότητα για το αεροδρόμιο

Γράφτηκε από τον



Η προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεται ένα σπουδαίο θέμα της Μεσσηνίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποτυπώθηκε σε μια… θριαμβευτική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου. Το οποίο μας πληροφορεί ότι η διοικήτρια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Φώφη Παπαδημητροπούλου με επιστολή προς τον Πέτρο Τατούλη περιγράφει "όλες τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τις επανειλημμένες και συντονισμένες παρεμβάσεις του περιφερειάρχη".
Μια προσεκτική ανάγνωση των όσων διαλαμβάνονται στην επιστολή, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κ. Παπαδημητροπούλου απλώς "αναφέρει αναλυτικά τα έργα αναβάθμισης των υποδομών του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμών". Για όσους παρακολουθούν αυτή την υπόθεση, τα έργα που καταγράφονται στην επιστολή είναι ακριβώς αυτά τα οποία παρουσίασε στην εισήγησή του ο τ. αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μαλαπάνης. Εισήγηση την οποία ακύρωσε ετσιθελικά ο κ. Τατούλης και… διόρισε επιτροπή η οποία θα έφερνε νέα εισήγηση. Με αποτέλεσμα φυσικά για λόγους πολιτικής και ηθικής αξιοπρέπειας να παραιτηθεί ο αντιπεριφερειάρχης.
Για να πάμε ακόμη πιο πίσω, όλα αυτά που παρουσιάζονται ως… νέα από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας, αποτελούσαν την απάντηση του υφυπουργού Υποδομών Γιάν. Μαγκριώτη σε ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου πριν από 14 μήνες. Τότε μάλιστα αναφερόταν πως έχει δρομολογηθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η απαλλοτρίωση της απαιτούμενης έκτασης για την επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, διαδικασία που εκτιμούσε ότι θα διαρκέσει από 3 μέχρι 5 χρόνια.
Οι… ενέργειες του κ. Τατούλη δεν έχουν φέρει κάτι το νέο στην υπόθεση αυτή και η μόνη πληροφορία που δίνεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είναι πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων είναι… παστωμένη 6 μήνες στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Βεβαίως από την Περιφέρεια δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτε γιατί κανένας δεν παρακολουθεί την ιστορία. Η απόδειξη είναι πως η επιτροπή που είχε συσταθεί προς τούτο, ουδέποτε συνεδρίασε για να συζητήσει και να εξετάσει την πορεία των πραγμάτων. Πλην μιας… πανηγυρικής τον Αύγουστο, προκειμένου να κάνει θριαμβευτικές ανακοινώσεις ο κ. Τατούλης.
Υπάρχει βεβαίως και μια πλευρά η οποία μόνον ως… κωμικοτραγική μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι η περίφημη εξαγγελία επέκτασης του αεροδιαδρόμου κατά 300 μέτρα. Οπως αποκαλύφθηκε τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, ο αεροδιάδρομος είναι από τους μεγαλύτερους που υπάρχουν και ως εκ τούτου η εξαγγελία μόνον απορία προκαλούσε. Ηρθε όμως η απάντηση της κ. Παπαδημητροπούλου για να αποκαλύψει την άγνοια και την προχειρότητα: Ο αριθμός 300 υφίσταται αλλά δεν είναι μέτρα αλλά… τετραγωνικά μέτρα. Και δεν έχει σχέση με τον αεροδιάδρομο αλλά τον αεροσταθμό, για τον οποίο το master plan προβλέπει την επέκταση με την ενσωμάτωση της ανατολικής βεράντας.
Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό για τις υποδομές στη Μεσσηνία, η Περιφέρεια οφείλει να ενεργήσει έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων που είναι αναγκαία για την υλοποίηση του σχεδίου, να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να εκπονηθούν οι μελέτες των έργων που προβλέπονται. Με ανακοινώσεις δεν αναβαθμίζεται το αεροδρόμιο, χρειάζονται έργα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν όταν οι παράγοντες της Περιφέρειας κόβουν βόλτες για να δείχνουν οι τηλεοράσεις το… ενδιαφέρον τους για τον τόπο.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr