Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012 13:05

Οι δρόμοι και το σχέδιο

Γράφτηκε από τον


Χαρές και πανηγύρια των επισήμων για τον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας για τον οποίο ακούστηκαν διθύραμβοι, αλλά απόλυτη σιωπή για δρόμους στην ίδια την πόλη της Καλαμάτας που έχουν εγκαταλειφθεί. Ο περιφερειακός βλέπετε είναι αρμοδιότητα άλλων, αλλά οι δρόμοι της πόλης και η καθημερινότητα των πολιτών έχουν σχέση με τη διαχείριση από την πλευρά του δήμου. Εδώ η βαθμολογία είναι περί το μηδέν καθώς όπως φαίνεται ουδείς ασχολείται με αυτούς.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δρόμος που παρακάμπτει το προβληματικό κομμάτι της Λεΐκων και δίνει ανάσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης. Ξεκίνησε προ… αμνημονεύτων χρόνων, κόπηκε λόφος, μπαζώθηκε ρέμα, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα, έφθασε από τη μια άκρη στην άλλη και… τέλος. Εδώ και πολύ καιρό έχουν εγκαταλειφθεί τα πάντα, από το λόφο άρχισαν να φεύγουν κομμάτια που μαλάκωσαν, το μπαζωμένο τμήμα έχει αρχίσει και φθείρεται, κάποιοι άφησαν λόφους σκουπιδιών και ο "δρόμος" είναι μια επικίνδυνη χωμάτινη διαδρομή. Αυτοκίνητα μπαινοβγαίνουν γιατί ορισμένοι προτιμούν τον κίνδυνο από την ταλαιπωρία της Λεΐκων, το ατύχημα μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και αν συμβεί κάτι κακό θα πρέπει να τρέχουν τους αρμόδιους του δήμου που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο. Το ακόμη χειρότερο από όλα είναι το γεγονός πως από την πλευρά του δήμου δεν έχει δοθεί καμία επίσημη εξήγηση, ούτε ένα χρονοδιάγραμμα εργασιών έτσι ώστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι τι και πότε μπορεί να το περιμένουν. Μέχρι τώρα δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά, το αποτέλεσμα μηδέν και κατά τα άλλα… η ζωή συνεχίζεται χωρίς να δίνει κανένας λογαριασμό για τη ζημιά.
Το τμήμα αυτό μπορεί να είναι η πιο ακραία περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν υπάρχουν και άλλα προβλήματα σε δρόμους που προβλέπονται από το σχέδιο πόλης. Πολλοί από εκείνους που εξυπηρετούν περιφερειακά την Καλαμάτα με βάση τις επεκτάσεις ή έχουν μείνει ημιτελείς ή δεν έχει γίνει καμία επέμβαση. Εξαιρετικά χαρακτηριστική η περίπτωση του περιμετρικού της δυτικής πόλης ο οποίος ξεκινά ως… λεωφόρος από την Αθηνών και καταλήγει ως τμήμα του… καταυλισμού τσιγγάνων πίσω από την Αγία Τριάδα. Είναι μάλιστα… ναρκοθετημένος με πρόκες και αντικείμενα για να μην μπορεί να πλησιάσει κανένας.
Το σχέδιο έτσι όπως διαμορφώθηκε, αναδεικνύει σε μείζονος σημασίας τους περιμετρικούς δρόμους γιατί επιτρέπουν την κυκλοφορία χωρίς να επιβαρύνουν τους κεντρικούς άξονες της πόλης που εδώ και πολλά χρόνια αδυνατούν να σηκώσουν την κυκλοφορία. Φαίνεται όμως ότι η δημοτική αρχή έχει εγκαταλείψει την ιδέα διάνοιξης και κατασκευής αυτών των δρόμων καθώς η ίδια δεν έχει κινήσει τίποτε (η παράκαμψη της Λεΐκων ήταν σχέδιο των προκατόχων της). Αλλά και δεν δείχνει να έχει ένα σχέδιο σε σχέση με αυτό. Οι δρόμοι του σχεδίου δεν αποτελούν… διακοσμητικό στοιχείο αλλά ουσιώδη στοιχεία λειτουργίας της πόλης. Ως εκ τούτου η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη και να ολοκληρώσει τους ημιτελείς δρόμους αλλά και να συγκροτήσει ένα σχέδιο ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων από το σχέδιο πόλης. Η περιστροφή γύρω από την… πλατεία, δεν δίνει λύσεις σε ουσιώδη ζητήματα της πόλης.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ιστορία και... φουστανέλες Μειώνοντας τα σκουπίδια »