Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 12:38

Αριστομένους και κυκλοφοριακό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)




Στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας (eleftheriaonline.gr) τέθηκε το ερώτημα αν θα πρέπει να πεζοδρομηθεί η Αριστομένους από τη Νικηταρά μέχρι τη Βασ. Γεωργίου. Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, είχαν εκφράσει τη γνώμη τους 837 επισκέπτες και τα 2/3 τάσσονται υπέρ της πεζοδρόμησης. Ειδικότερα 555 (66,8%) απαντούν "ναι", 256 (30,6%) απαντούν "όχι", ενώ 22 (2,6%) δεν εκφράζουν γνώμη. Ασφαλώς και δεν μπορεί κάποιος να γενικεύσει τα συμπεράσματα με βάση τις απαντήσεις αυτές για το σύνολο των πολιτών αφού αυτή είναι η γνώμη εκείνων που επισκέπτονται το συγκεκριμένο δικτυακό τόπο. Το αποτέλεσμα όμως είναι ενδεικτικό της τάσης που υπάρχει για πιο  ριζικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της πόλης.
Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχει τεθεί πολλές φορές αλλά η δημοτική αρχή το παραπέμπει το μέλλον και σε μια επόμενη φάση αναπλάσεων. Πέρα από αυτή την… ποντιοπιλατική τοποθέτηση, δεν έχει εκφραστεί ούτε ένα επιχείρημα από τους τοπικούς παράγοντες που μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την επιλογή. Η διατήρηση ενός "λαιμού" από την παλαιά Αριστομένους για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, όχι μόνον δεν λύνει κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά αντιθέτως επιδεινώνει και αυτά που ήδη υπάρχουν. Πρόκειται για μια διαδρομή την οποία ουσιαστικά ασκόπως θα κάνουν οι οδηγοί αφού δεν οδηγεί πουθενά, ενώ υπάρχει ένα πλήθος παράλληλων δρόμων που μπορούν να εξυπηρετήσουν την τοπική κυκλοφορία.
Πολλές φορές έχουμε τονίσει και κατά το παρελθόν ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κυκλοφοριακή ρύθμιση με τα αυτοκίνητα κατεβαίνοντας από την Αρτέμιδος να διοχετεύονται προς την "καρδιά" της πόλης μέσω της Νέδοντος, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα όταν κατασκευαστεί ο περιφερειακός δρόμος. Με τον τρόπο αυτό ένα πολύ μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας από τη δυτική πλευρά θα πέφτει κατ’ ευθείαν στο κέντρο, πρακτική που θα ενθαρρυνθεί από τη μελλοντική λειτουργία μικρού υπόγειου πάρκινγκ και ενδεχομένως την ύπαρξη ελαχίστων θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης κατά μήκος της Αριστομένους (μετά το πάρκινγκ… ο τσάμπας θα πεθάνει κατά τη λαϊκή έκφραση). Το ίδιο θα συμβεί και με την κυκλοφορία από την ανατολική πλευρά της πόλης, καθώς και η Βασ. Γεωργίου από τον περιφερειακό θα βγαίνει "μαχαίρι" στο κέντρο της πόλης, κίνηση που είναι αδύνατον να αποτραπεί.
Πέραν της πεζοδρόμησης, η ιστορία αναδεικνύει για μια ακόμη φορά εξαιρετικά έντονα την ανάγκη να εκπονηθεί εγκαίρως κυκλοφοριακή μελέτη γιατί η πόλη κινδυνεύει να αποδιοργανωθεί. Τα πράγματα δεν είναι απλά και ασφαλώς δεν θα πρέπει να επαναληφθεί η πρακτική των κυκλοφοριακών μελετών που πάνε στα συρτάρια για λόγους που οφείλουν να εξηγήσουν οι δημοτικοί παράγοντες. Χρειάζεται νέος τρόπος αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού από μηδενική βάση και "φρέσκια ματιά" έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης των όποιων προτάσεων κατατεθούν. Και φυσικά θα πρέπει να περιλαμβάνει δύο σημαντικότατες παραμέτρους, την αστική συγκοινωνία και ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων για εναλλακτική μετακίνηση σε συνδυασμό με την αποθάρρυνση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 12:38