Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 13:13

Νέες και παλιές πολεοδομήσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Της… πολεοδόμησης γίνεται στην Καλαμάτα, καθώς η δημοτική αρχή προχωρεί στην ένταξη όλο και περισσότερων εκτάσεων στη διαδικασία αυτή. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν πάρα πολύ παλιές εκκρεμότητες, ενώ σε άλλες έχουμε να κάνουμε με νέες εντάξεις γιατί το Γενικό Πολεοδομικό "ξεχείλωσε" για να περιλάβει πάσης φύσεως αιτήματα. Με αποτέλεσμα βεβαίως να γίνει πολύ πιο "σφιχτό" σε άλλες περιπτώσεις που "χρεώθηκαν" με δυσμενέστερους όρους δόμησης. Η διαδικασία της πολεοδόμησης βεβαίως θα κρατήσει για χρόνια και ουδείς γνωρίζει πότε θα τελειώσει και τι συνθήκες θα επικρατούν τότε. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο όμως είναι πως οι επωφελούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν στο ακέραιο τις προβλεπόμενες εισφορές σε χρήμα, οι οποίες είχαν ελαχιστοποιηθεί μετά τους σεισμούς. Και θα κληθούν κάποια στιγμή να προπληρώσουν ένα ποσοστό από αυτές για να εκπονηθούν οι μελέτες καθώς ο δήμος ξεμένει από ρευστότητα. Το μεγάλο πρόβλημα από εκεί και ύστερα είναι τα έργα υποδομής καθώς, η πολεοδόμηση μιας περιοχής δεν έχει πρακτικά αξία εφόσον δεν γίνουν οι δρόμοι και δεν κατασκευαστούν όλα τα δίκτυα κάτω από αυτούς. Ολα αυτά είναι χρήσιμα για να αντιλαμβάνονται οι πολίτες την πορεία των πραγμάτων αλλά και τα ζητήματα μελετών και υποδομών που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ιδιαίτερα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Ομως ενώ από τη μια πλευρά εκδηλώνεται κινητικότητα γύρω από πολεοδομήσεις με άγνωστο μέλλον επειδή καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθούν σε κάποια χρόνια, πλήρης στασιμότητα εμφανίζεται στην υπόθεση σχεδίων του πολεοδομικού συγκροτήματος. Πρόκειται για τα σχέδια Ασπροχώματος, Βέργας και Μικρής Μαντίνειας τα οποία έχουν περάσει από 40 κύματα, εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα πότε επιτέλους θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να χτίσουν σε αυτές τις περιοχές. Και ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καθαρές εξηγήσεις σχετικά με τη φύση των προβλημάτων τα οποία έχουν ανακύψει και κατά πόσον αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν ή να παρακαμφθούν.
Η υπόθεση των τριών αυτών σχεδίων είναι επείγουσα και πρέπει επιτέλους να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικό τρόπο και καθαρές εξηγήσεις. Την καθυστέρηση ήδη πλήρωσαν πολλοί ιδιοκτήτες οι οποίοι -αν και όταν ξεμπλοκαριστούν τα σχέδια- θα μπορούν να οικοδομήσουν κάτω από εξαιρετικά δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες. Δεν είναι ακόμα λίγοι εκείνοι οι οποίοι εγκατέλειψαν πλέον τα σχέδια να οικοδομήσουν καθώς επιδεινώθηκε ραγδαία η οικονομική τους κατάσταση και αναζητούν τρόπο για να ρευστοποιήσουν ικανοποιητικά την ιδιοκτησία τους. Σε κάθε περίπτωση όμως εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάποιοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την οικοδομή δίνοντας μια ανάσα στον χειμαζόμενο κλάδο. Η υπόθεση δεν χρειάζεται ούτε… μπάρμπα στα υπουργεία, ούτε "κολλητούς" για να ξεκολλήσει. Χρειάζεται πλήρη καταγραφή των προβλημάτων, σχέδιο και αποφασιστική διεκδίκηση λύσεων. Μέχρι να φανεί πραγματικά φως οι πολίτες δεν πιστεύουν τίποτε. Εχουν ακούσει τόσα πολλά εδώ και 20 περίπου χρόνια, που δεν μπορούν να πιστέψουν τις (ατελείς) περιγραφές των προβλημάτων και τις υποσχέσεις των δημοτικών παραγόντων.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr