Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012 13:03

Χωματερές και ευθύνες

Γράφτηκε από τον



Το κεφάλαιο των σκουπιδιών είναι μέγιστης σημασίας, ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες την περιοχή μας και η λύση του παραμένει ζητούμενο. Σύμφωνα με τις εντολές και τις απειλές για πρόστιμα, οι χωματερές θα πρέπει να κλείσουν το επόμενο διάστημα. Το κατά πόσον θα γίνει δυνατό αυτό χωρίς να γεμίσουν οι δρόμοι στη Νότια Πελοπόννησο με σκουπίδια, είναι υπό συζήτηση. Μέχρι τότε όμως υπάρχουν ορισμένα θέματα για τα οποία οι δήμοι οφείλουν να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να γίνει αντιληπτό ότι η αναφορά έχει να κάνει με την ιστορία της πυροπροστασίας στις χωματερές.
Η έκθεση της Πυροσβεστικής για μια ακόμη χρονιά προειδοποιεί για τους κινδύνους και ζητεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να μην αποτελέσουν οι χωματερές αιτία καταστροφής του φυσικού πλούτου και περιουσιών των πολιτών. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό υποδηλώνει τόσο την αδιαφορία των δημοτικών παραγόντων όσο και την ατολμία της Πολιτείας και των συντεταγμένων θεσμών να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα σε βάρος αυτών οι οποίοι δεν συμμορφώνονται. Οπως φαίνεται, οι παλαιότερες απειλές για προσφυγή στον εισαγγελέα δεν έπιασαν τόπο, και με δεδομένη την ατιμωρησία οι δημοτικοί παράγοντες συνεχίζουν το ίδιο βιολί. Με το ζόρι στο τέλος παίρνουν κάποια μέτρα για να δείξουν ότι συμμορφώνονται... κι από 'κεί πάνε οι άλλοι.
Στο μεταξύ οι χωματερές πιάνουν φωτιά η μία πίσω από την άλλη και οι εξηγήσεις ποικίλλουν. Οι δημοτικοί παράγοντες οχυρώνονται πίσω από την αυτανάφλεξη, πολλοί όμως καταγγέλλουν ότι πρόκειται για μεθοδευμένες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται κυριολεκτικά για ένα παιχνίδι με τη φωτιά, που εξελίσσεται με την ανοχή -τουλάχιστον- των δημοτικών παραγόντων.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν προκληθεί πυρκαγιές, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνον εκεί. Οι χωματερές που καπνίζουν επί ημέρες -και μάλιστα κοντά σε κατοικημένες περιοχές- παράγουν σε αφθονία διοξίνες που περνούν στην τροφική αλυσίδα. Είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας τον οποίο πολλές φορές οι δημοτικοί παράγοντες αγνοούν γιατί τα αποτελέσματα της καταστροφής δεν είναι ορατά.
Κοντά στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί με τις παράνομες χωματερές, για τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις οι τοπικοί παράγοντες κάνουν το κορόιδο... για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά.
Συμπερασματικά, οι νουθεσίες δεν αρκούν. Κάποιος επιτέλους θα πρέπει να θέσει τους δημάρχους προ των ευθυνών τους σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η αρίδα των …υπερηλίκων Σχέδιο για το οδικό δίκτυο »