Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 12:52

Σχέδιο για το οδικό δίκτυο

Γράφτηκε από τον



Από εξαγγελία σε εξαγγελία η Περιφέρεια για διάφορα έργα, αλλά από το σχετικό κατάλογο απουσιάζουν τα σημαντικότερα οδικά έργα της Μεσσηνίας. Για να είμαστε ακριβείς, από την Περιφέρεια λείπει ένα σαφές σχέδιο για την αναδιοργάνωση του οδικού δικτύου στο νομό. Ασφαλώς και δεν είναι μόνον ευθύνη της σημερινής ηγεσίας της, αλλά και της μείζονος μειοψηφίας η οποία ήταν κυρίαρχος της Νομαρχίας στα 16 χρόνια που έζησε ως αυτοδιοικητικός θεσμός. Βεβαίως οι παράγοντες της Περιφέρειας πηγαίνουν με… διπλό καλάμι: Οταν εντάσσονται κάποια έργα στο ΕΣΠΑ (όπως έγινε προσφάτως) είναι δική τους επιτυχία. Οταν δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνική πρόνοια για κάποια άλλα η ευθύνη είναι των πρώην νομαρχιακών παραγόντων.
Εννοείται πως με αυτές τις λογικές δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε, καθώς μάλιστα στην Περιφερειακή Ενότητα υπάρχουν… μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με τα θέματα που αφορούν στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο για οποιουδήποτε τύπου ανάπτυξη της Μεσσηνίας: Χωρίς υποδομές, με πρώτες αυτές οι οποίες έχουν σχέση με το δίκτυο μεταφορών, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Το αεροδρόμιο για να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου για τη Μεσσηνία θα πρέπει να συνδέεται με ασφαλείς δρόμους με τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς. Για να ωφεληθεί ολόκληρος ο νομός από την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι δρόμοι. Στο μακρύ κατάλογο της αναγκαιότητας ανασχεδιασμού και κατασκευής του οδικού δικτύου συμπεριλαμβάνονται το κόστος μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων, η εγγύτητα των οικισμών με βασικές κοινωνικές υποδομές και πολλά ακόμη πράγματα. Χωρίς την προϋπόθεση που προαναφέρθηκε χάνονται επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, ενώ κινδυνεύουν με απαξίωση και εκείνες που υπάρχουν καθώς είναι μειονεκτικές σε σχέση με την ασφάλεια μετακίνησης και την εγγύτητα σε κοινωνικές υπηρεσίες.
Η λογική που επικράτησε μέχρι σήμερα ήταν αυτή των μεγαλεπήβολων επεμβάσεων αλλά και της κατασπατάλησης πόρων σε έργα τα οποία εντάχθηκαν με κριτήριο τα… αιτήματα της εκλογικής πελατείας. Ελειψε η λογική προσέγγιση των πραγμάτων και μια ιεράρχηση που θα καθιστούσε περισσότερο αποτελεσματικές τις δημόσιες επενδύσεις και θα έδινε λύσεις με πολύ λιγότερα χρήματα. Κλασικό το παράδειγμα του δρόμου προς την Πύλο - τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί - ο οποίος θα μπορούσε να έχει βελτιωθεί τα μέγιστα με λύσεις που είχαν προταθεί και είχαν πολύ μικρότερο κόστος. Επελέγη η λύση του παραλιακού αυτοκινητόδρομου που απαιτεί πλέον τεράστια κονδύλια και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργώντας ένα τείχος από την ενδοχώρα προς τη θάλασσα. Και επί της ουσίας κανένας δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η υπόθεση και κατά πόσο είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ιδιαίτερα υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.
Πολλά είναι τα παραδείγματα που θα μπορούσε να αναφέρει κάποιος σε σχέση με τις λογικές που επικράτησαν. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Και δυστυχώς ούτε η Περιφερειακή Ενότητα, ούτε και οι δήμαρχοι ασχολούνται με αυτό. Απλώς σπρώχνουν επιλεκτικά ορισμένα έργα για να βελτιωθούν οι δείκτες απορρόφησης του ΕΣΠΑ καθώς η Περιφέρεια έχει πιάσει πάτο και… δεν τον αφήνει με τίποτε.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χωματερές και ευθύνες Οι εξελίξεις στο ΤΕΙ »