Πέμπτη, 03 Μαϊος 2012 12:29

"Στα κούφια" η προεκλογική

Γράφτηκε από τον

"Στα κούφια" περνάει η προεκλογική περίοδος όσον αφορά τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής. Οι υποψήφιοι έχουν αποδυθεί στο κυνήγι του σταυρού, τα κόμματα πορεύονται με την κεντρική τους πολιτική και ως εκ τούτου ουδείς ασχολείται στα σοβαρά με εκείνα που ενδιαφέρουν τοπικά. Κάποιες παρεμβάσεις είναι περισσότερο για τα μάτια του κόσμου, αφού κατά την πάγια πρακτική των πολιτικών κάνουν απλώς… δημοσιογραφικές διαπιστώσεις. Κάποιες άλλες αποτελούν τραγικά πασαλείμματα ίσα για να ακουστούν κάποιες λέξεις κλειδιά από τις οποίες φυσικά δεν μπορεί να λείπει το… λαδάκι.

Στα αζήτητα η Ολυμπία Οδός και κυρίως όσον αφορά εμάς το τμήμα Τσακώνα - Ζαχάρω. Κάποια στιγμή φάνηκε ότι για κάποιους λόγους αυτό θα αποτελούσε προτεραιότητα, καθώς θα μπορούσε να ενισχύσει την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Αθήνα - Καλαμάτα. Δεν πέρασαν παρά λίγες μόνον ημέρες όταν διέρρευσαν οι ακριβώς αντίθετες πληροφορίες για δραματική περικοπή του φυσικού αντικειμένου. Ακολούθησαν άλλες πληροφορίες που θέλουν την οριστικοποίηση περικοπής του φυσικού αντικειμένου για δύο έργα με σύμβαση παραχώρησης, αλλά τηρείται απόλυτη μυστικότητα για τα… ονόματα των έργων. Εννοείται ότι στο υπουργείο Υποδομών, το οποίο συνδιαχειρίζονται τα κόμματα εξουσίας, γνωρίζουν τι συμβαίνει. Πλην όμως οι πολιτευτές τους ασχολούνται μόνον με τον πολυπόθητο σταυρό της εκλογής.

Δεν θα δυσκολευτεί κάποιος να συντάξει έναν κατάλογο έργων σημαντικής αξίας για τα οποία όχι μόνον δεν υπάρχει καμία δέσμευση, αλλά δεν γίνεται και καμία αναφορά. Η επανάληψη δεν έχει αξία αφού τα πάντα εξαρτώνται από την κυβερνητική πολιτική και ως εκ τούτου εξηγείται και η σιωπή των υποψηφίων που προσπαθούν να μην εκτεθούν γνωρίζοντας ότι μετά τις εκλογές έρχονται τα πολύ ζόρικα. Μέχρι και η βιωσιμότητα των περιφερειακών αεροδρομίων τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς από το μνημόνιο προτείνεται σχετική μελέτη κατά ομάδες σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε προχθές από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Για τα υπόλοιπα, ούτε… λόγος. Απλώς οι υποψήφιοι αποφεύγουν να μιλήσουν για κάποια πράγματα που αφορούν την αγροτική οικονομία όχι μόνον γιατί οι περισσότεροι αγνοούν το αντικείμενο, αλλά γιατί και εκείνοι που υποτίθεται πως έχουν ασχοληθεί, δεν έχουν ούτε να προτείνουν αλλά ούτε και να υποσχεθούν τίποτε. Εν προκειμένω η προγραμματική ανεπάρκεια εμφανίζεται σε όλο της το μεγαλείο και υποδηλώνει ότι κόμματα κι υποψήφιοι δεν αντιμετωπίζουν με την απαιτούμενη σοβαρότητα την κατάσταση.

Γενικότερα η υπόθεση ανάπτυξη είναι συνδεδεμένη με τον αυτόματο πιλότο της μνημονιακής πολιτικής και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι πετούν πού και πού καμιά αναφορά για το πρόγραμμα "Ηλιος", αποφεύγουν όμως να το εξειδικεύσουν στην περιοχή γνωρίζοντας ότι υπάρχουν εντονότατες αντιδράσεις και δεν θα ήθελαν να μπουν σε… σταυροφορικές περιπέτειες πριν από τις εκλογές.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένουμε μετά τις εκλογές να ανοίξουν τα μεγάλα ζητήματα. Πλην όμως ως γνωστόν, μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και η πορεία προς αυτή μοιάζει σαν κάτι με… ραντεβού στα τυφλά. Για εκείνους που επιμένουν… να μην βλέπουν.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τουρισμός κρουαζιέρας Γενικευμένο… μπάχαλο »