Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 13:26

Καίγοντας καλώδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνεχείς είναι οι διαμαρτυρίες από τις περιοχές γύρω από το χώρο στον κάμπο όπου καθημερινά οι τσιγγάνοι καίνε καλώδια προκειμένου να πουλήσουν το μέταλλο που περικλείουν. Τα σύννεφα καπνού έμφορτα καρκινογόνων ουσιών, σκεπάζουν τον ουρανό και μεταφέρουν το επικίνδυνο περιεχόμενό τους σε μεγάλες αποστάσεις. Οι διαμαρτυρίες δεν φθάνουν μόνον στην εφημερίδα, θα μπορούσε να σημειώσει κάποιος ότι σε εμάς φθάνουν όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Οι διαμαρτυρόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας καθώς εισπνέουν συνεχώς τους καπνούς και προσπαθούν να… οχυρωθούν πίσω από κλειστά πορτοπαράθυρα. Στο χώρο που γίνεται η καύση έχει δημιουργηθεί "καμίνι" και γύρω του μια μεγάλη χωματερή καμένων. Φυσικά τις καρκινογόνες ουσίες εισπνέουν πρώτοι οι τσιγγάνοι και πλην των δραστών που δυστυχώς πάνε… εθελοντές, όλοι εκείνοι που βρίσκονται τριγύρω και πνίγονται.
Κάθε φορά που μπαίνει φωτιά ειδοποιείται η Πυροσβεστική, πολλές φορές επεμβαίνει και σβήνει την πυρκαγιά, αλλά οι δράστες παραμένουν… άγνωστοι αν και στέκονται λίγο πιο πέρα. Εχουν καταγγελθεί και ονομαστικά, πλην όμως αυτό δεν επαρκεί για τη στοιχειοθέτηση αδικήματος. Η Αστυνομία δηλώνει αναρμόδια παρά το γεγονός ότι τα υλικά που καίγονται είναι αγνώστου (και ενδεχομένως υπόπτου) προελεύσεως. Ο δήμος σηκώνει ψηλά τα χέρια λες και όλα αυτά συμβαίνουν σε… άλλη περιφέρεια και δεν αφορούν τους πολίτες της δικής του.
Φθάνουμε έτσι στο σημείο οι άνθρωποι να απευθύνονται από υπηρεσία σε υπηρεσία αλλά να μην βγαίνει άκρη. Και αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν οι υπηρεσίες να συνεννοηθούν μεταξύ τους έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος για να σταματήσει αυτή η ιστορία. Δεν μπορεί να ζητούν άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων (έστω και τυπικά) από την οποιαδήποτε μονάδα δημιουργηθεί και να είναι αναρμόδιες για το συντελούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα με θύμα τους πολίτες που έχουν την ατυχία να δέχονται τα νέφη του καπνού ανάλογα με τη φορά του αέρα.
Οπως όλα δείχνουν, η ιστορία αυτή συμβαίνει σε διάφορα σημεία του κάμπου με λιγότερο ή περισσότερο ενοχλητικό τρόπο. Ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση των υπηρεσιών που θα έπρεπε να έχουν λόγο για την ιστορία αυτή και να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα σταματήσει ή θα περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατόν. Ολοι μαζί οφείλουν να προχωρήσουν σε αυτοψίες και χαρτογράφηση των χώρων έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου που θα αποτρέπει την καύση υλικών που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Ακόμη και με την κατάσχεση των υλικών που μεταφέρονται, τα οποία παρεμπιπτόντως θα πρέπει να ελέγχονται και κατά πόσον αποτελούν προϊόν συλλογής από άχρηστα αντικείμενα ή λεηλασίας χρήσιμων υλικών από εγκαταστάσεις ή αποθήκες.
Κάποιοι που είναι μακριά από το… καμίνι ίσως θεωρούν το ζήτημα επουσιώδες σε σχέση με άλλα. Στην πραγματικότητα όμως αντανακλά την αποδιοργάνωση του κράτους και αυτό κυρίως είναι το ανησυχητικό.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δήμοι και οικονομία Πόλη και επισκέπτες »

NEWSLETTER