Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012 12:42

Αχρηστες πινακίδες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολλά πράγματα αλλάζουν, όχι όμως και η κατάσταση στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Καλαμάτας. Κάποιοι βάζουν βενζίνη με το σταγονόμετρο, άλλοι το γύρισαν στην… υγιεινή ζωή με τα πόδια αλλά το κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί ως "μαγνήτης" καθώς σε αυτό βρίσκονται συγκεντρωμένες σχεδόν όλες οι υπηρεσίες.

Από την άλλη πλευρά οι κυκλοφοριακές συνθήκες έχουν αλλάξει και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο όταν ολοκληρωθεί ο περιφερειακός της πόλης, οπότε και θα ανατραπούν όλα τα σημερινά δεδομένα. Οι κυκλοφοριακές πιέσεις θα αλλάξουν κατεύθυνση και ενδεχομένως θα έχουμε χειροτέρευση της κατάστασης καθώς το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης από ανατολή και δύση θα "σκάει" πάνω στους δρόμους που περιβάλλουν την πλατεία.

Υπάρχει όμως και κάτι που δεν αλλάζει και αυτή είναι η πολιτική του δήμου. Ο οποίος έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα παρέμβασης στο κυκλοφοριακό της πόλης, αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν μόνα τους. Εχουν πληρωθεί μελέτες επί μελετών οι οποίες βρίσκονται στα συρτάρια και από το δήμο ουσιαστικά δεν έχουν αποφανθεί αν αυτές είναι αξιοποιήσιμες ή απλώς ακριβοπληρωμένες εκθέσεις ιδεών. Ιδέες έχουν απορριφθεί κατά το παρελθόν χωρίς αξιολόγηση, γιατί δεν είναι συμβατές με τη λογική κάποιων που διατηρούν την ιδιοκτησιακή αντίληψη για τις σχέσεις παράγοντα και πόλης.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ορατό και δεν χρειάζεται περιγραφές. Η κατάσταση μόνον ως "δραματική" μπορεί να χαρακτηρισθεί. Η "ελεγχόμενη στάθμευση" αποφέρει έσοδα στο δήμο είτε ως τίμημα στάθμευσης είτε ως… πρόστιμο για λουφάρισμα της κάρτας. Πέρα από τα σημεία που εφαρμόζεται όμως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και κανένας στο δήμο δεν νοιάζεται γι’ αυτό.
Οι δρόμοι είναι γεμάτοι από πινακίδες αλλά η σήμανση έχει… εξευτελιστεί. Αλλοτε γιατί αποτελεί κατάλοιπο άλλων εποχών που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και άλλοτε επειδή η παραβίαση έγινε κανόνας και επιβλήθηκε της ισχύουσας ρύθμισης ως… εθιμικό δίκαιο. Η δημοτική αρχή δεν είναι για μεγάλες παρεμβάσεις που "στεναχωρούν" πελάτες της κάλπης οι οποίοι έχουν την αντίληψη ότι αν δεν παρκάρει κάποιος έξω από το κατάστημα ή το γραφείο που διαθέτουν, θα καταστραφεί η… οικονομία της πόλης. Το κακό όμως είναι ότι δεν προχωράει ούτε σε μικρές και χωρίς οικονομικό κόστος παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να βάλουν μια στοιχειώδη τάξη σε ορισμένα πράγματα.
Είναι προφανές ότι οι πινακίδες για τη στάθμευση είναι άχρηστες. Ταλαιπωρούν μόνον εκείνους που σέβονται τις ρυθμίσεις και ψάχνουν να βρουν… νόμιμο τρόπο να παρκάρουν. Για τους άλλους ισχύει πως "νόμος είναι το δίκιο του παραβάτη" ο οποίος… ωθείται στην παρανομία. Ας ξηλώσει επομένως ο δήμος όλες τις πινακίδες και ας ξεκινήσει από την αρχή ένα σύστημα ρυθμίσεων το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί απαράβατα. Ενα σύστημα ρυθμίσεων που θα αντιμετωπίζει με κατανόηση τη δυσκολία στη στάθμευση αλλά και με αυστηρότητα ζητήματα όπως η ακώλυτη διέλευση πεζών και οχημάτων από δρόμους και πεζοδρόμια. Ετσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους, μεταβάλλοντας την πόλη σε ζούγκλα αυτοκινήτων.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το κόστος στους πολίτες Η τοπική ιστορία »

NEWSLETTER