Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 11:30

Η συζήτηση για την Παραλία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αργά ή γρήγορα τελειώνει η καλοκαιρινή σεζόν και αραιώνει η κίνηση στην Παραλία. Ο κόσμος τραβιέται προς το κέντρο και το πρόβλημα ξεχνιέται μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Και δεν είναι άλλο από την δραματική κατάσταση η οποία επικρατεί στη Ναυαρίνου, για την οποία οι μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές αδιαφόρησαν. Ιδιαιτέρως η τελευταία, δίνει την εντύπωση πως ούτε να… ακούσει δεν θέλει γι’ αυτό το θέμα. Κάθε φορά που μπαίνει στη συζήτηση ο δήμαρχος πετάει την μπάλα στην κερκίδα μεταθέτοντας για αργότερα το θέμα. Τόσο αργότερα όσο να μην το αντιμετωπίσει ο ίδιος καθώς η οποιαδήποτε ρύθμιση θα ανατρέψει μια κατάσταση στην οποία ορισμένοι βολεύονται και την έχουν επιβάλει στην πόλη. Πρόκειται για μια προσέγγιση την οποία αρνείται να δει η δημοτική αρχή, αντιμετωπίζοντας το θέμα ως υπόθεση ορισμένων εκ των καταστηματαρχών και όχι ως ζήτημα που αφορά όλους τους πολίτες-χρήστες της παραλιακής ζώνης και το ίδιο το μέλλον της πόλης. Εδώ και χρόνια έχει στα χέρια της μια συνολική μελέτη για το κυκλοφοριακό της πόλης, για την οποία πληρώθηκαν πολλά χρήματα αλλά είναι καταχωνιασμένη στα αζήτητα του δήμου. Τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο ο δήμαρχος έχει αναγγείλει ότι θα εκπονηθεί νέα συνολική μελέτη για να δικαιολογήσει την εγκατάλειψη ακόμη και της συζήτησης, αλλά… φως δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Ουσιαστικά κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην πειραχτούν τα "κεκτημένα" ορισμένων ομάδων που δικαίως ενδεχομένως από την πλευρά τους, ζητούν να τα κρατήσουν.

Με αφορμή και τη συζήτηση για τη χρήση του προλιμένα, πιστεύουμε ότι το θέμα θα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί συνολικά και στην κατεύθυνση της σπουδαιότητας την οποία έχει η μεγαλύτερη ίσως αστική παραλία της πόλης. Ο χαρακτηρισμός της παραλίας ως αστικής της δίνει "πρόσημο" όσον αφορά τις χρήσεις και επομένως τις ρυθμίσεις. Η ζώνη αυτή θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και να αναδειχθεί ως το σήμα κατατεθέν της πόλης και το στοιχείο που την ξεχωρίζει και της δίνει υπεροχή στον ανταγωνισμό με άλλες ως προορισμό.

Αυτό σημαίνει ότι ο προλιμένας θα διατηρήσει τα σημερινά χαρακτηριστικά. Οτι η οποιαδήποτε ανάπλαση θα έχει ως πυρήνα της την επέκταση του πρασίνου, της φυσικής σκίασης και των κοινόχρηστων υποδομών. Οτι θα μπουν και θα εφαρμοστούν κανόνες για τις κατασκευές και την κατάληψη της ακτής. Οτι θα δημιουργηθεί ολοκληρωμένη και διακριτή ζώνη ποδηλατόδρομου. Οτι θα αλλάξει ριζικά η κατάσταση με την κυκλοφορία στη Ναυαρίνου σε βάρος της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Επιτέλους θα γίνει ποτέ καμία πραγματικά σοβαρή συζήτηση για την παραλιακή ζώνη;

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 11:24
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λεπτομέρειες για την πλατεία Ο δρόμος και τα φώτα »