Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 07:28

Μετά το πανηγύρι

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μετά το πανηγύρι



Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να αποφασίσει ο Δήμος Καλαμάτας την κατάργηση του πανηγυριού της Υπαπαντής εν μέσω έντονων αντιδράσεων από διάφορες πλευρές. Από την άποψη των οικονομικών συμφερόντων το πανηγύρι ασφαλώς δίχαζε και διχάζει εμπόρους και επαγγελματίες. Το ίδιο συμβαίνει παντού όπου οργανώνονται πανηγύρια: Είναι η χαρά των καταστηματαρχών εστίασης και ψυχαγωγίας και η… ζημιά ορισμένων κατηγοριών εμπόρων οι οποίοι βλέπουν να φεύγει χρήμα από την τοπική αγορά. Διχάζει όμως και τους πολίτες: Αλλοι θεωρούν ότι είναι ανεπίτρεπτη η λειτουργία παραγκούπολης έξω από τις τοπικές παραδόσεις και άλλοι θέλγονται από το κλίμα παλαιοπανηγυρικού χαβαλέ.
Και ενώ ο δήμος προχώρησε στην κατάργηση του πανηγυριού, φέτος έκανε την… έκπληξη: Για λόγους που κανένας δεν μπορεί να καταλάβει, έδωσε άδεια και τοποθετήθηκαν δίπλα στο Ηρώο και στο χώρο του ιστορικού βυζαντινού ναού των Αγίων Αποστόλων, ένα καρουζέλ, ένα κινητό εργαστήριο με λουκουμάδες και μια καρότσα με ποπκόρν και μαλλί της γριάς. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η βεβήλωση έγινε για τα ελάχιστα χρήματα ενοικίου του χώρου. Αν αυτός είναι ο λόγος, τότε δεν απέχουμε πολύ από την… εκποίηση της πλατείας. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι δεν βρέθηκε κανένας να βάλει φρένο σε μια ιστορία που προκάλεσε τα χειρότερα σχόλια κατοίκων και επισκεπτών. Αδυνατούμε να καταλάβουμε τι ήταν τέλος πάντων εκείνο που επέτρεψε την αισθητική βαρβαρότητα και μάλιστα μια ημέρα που η πόλη είχε πλημμυρίσει από επισκέπτες και υπήρχε διάχυτο αυτό το κλίμα της θρησκευτικότητας.
Στον αντίποδα αυτής της ανορθογραφίας, φέτος έγινε περισσότερο ορατή από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη προσέλευση κόσμου από διάφορες περιοχές. Είναι κοινή διαπίστωση και έχει τη βάση της στο γεγονός ότι εκ των πραγμάτων άλλαξε ο χαρακτήρας του γιορτασμού και κυριάρχησε η εικόνα των λεωφορείων και του κόσμου που πηγαινοερχόταν, στοιχείο που χανόταν την εποχή που βασίλευε η παράγκα. Και αν ο δήμος κρατήσει σταθερά τη θέση του αποφεύγοντας ανορθογραφίες, σαν αυτή στην πλατεία 23ης Μαρτίου, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση συμβατή με το χαρακτήρα της γιορτής.
Παράλληλα όμως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι την εποχή που δίνονταν οι μάχες για το πανηγύρι, υποστηρίζαμε ότι θα έπρεπε να αντικατασταθεί από πρωτοβουλίες προβολής των τοπικών προϊόντων (όπως για παράδειγμα μια τριήμερη οργανωμένη έκθεση), πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο της γενικότερης επιδίωξης η πόλη να κατακτήσει τη δική της θέση ανάμεσα στις άλλες, δημιουργώντας ή αξιοποιώντας σε τελευταία ανάλυση το brand name "Καλαμάτα" με δημιουργικό τρόπο και με σύγχρονη ματιά.
Το κενό αυτό έχει γίνει πλέον εμφανές. Οι δημοτικοί παράγοντες οφείλουν να σχεδιάσουν μια συνολική παρέμβαση μετατρέποντας τις ημέρες αυτές σε "Γιορτή του χειμώνα" για την πόλη που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες. Αυτά δεν γίνονται την τελευταία στιγμή και αν πράγματι θέλουν την αναβάθμιση της γιορτής, θα πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα τη συζήτηση.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 20:30
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η υπόθεση του νεκροταφείου Ο σεβασμός στον άνθρωπο »

NEWSLETTER