Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 21:55

Η συζήτηση για τη Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μήπως είναι καιρός να συζητήσουμε για τη Ναυαρίνου; Ρητορικό το ερώτημα καθώς οι καταστάσεις δεν επιτρέπουν άλλες καθυστερήσεις και πρέπει επιτέλους ο δήμος να παρέμβει έτσι ώστε να δώσει λύση σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί την πόλη εδώ και πολλά χρόνια. Τα στοιχεία που επιβάλλουν τη δρομολόγηση από τώρα της συζήτησης και τη λήψη αποφάσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα από την ανάληψη καθηκόντων του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων και με τα εξής:
1. Την επόμενη χρονιά ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος και αυξάνεται η πίεση στην παραλιακή ζώνη. Η διατήρηση των σημερινών ρυθμίσεων θα δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις, θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα και θα αποδιοργανώσει την κίνηση στην περιοχή.
2. Οι σημαντικές αποφάσεις παίρνονται πάντα στην αρχή της θητείας για να υπάρχει χρόνος "απόσβεσης" των κραδασμών και εμφάνισης των αποτελεσμάτων που έχουν οι επεμβάσεις.
3. Η οριστικοποίηση του σχεδίου θα πρέπει να γίνει πολλούς μήνες πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου έτσι ώστε ο κάθε επαγγελματίας να προγραμματίσει τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.
Ως εκ τούτου μπορεί να είναι Νοέμβριος και να προέχει το θέμα του συμμαζέματος της παραλιακής ζώνης που έχει ακόμη τα σημάδια της καλοκαιρινής "εκμετάλλευσης" και της αδιαφορίας των δημοτικών παραγόντων, επείγει όμως να ξεκινήσει η συζήτηση που έχει καθυστερήσει ολόκληρες τετραετίες και η παράταση για μια ακόμη μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες.
Βεβαίως θα ήταν ευχής έργον να είχε ολοκληρωθεί η διάνοιξη της Κρήτης μέχρι του σημείου που θα ενώνεται με τον περιφερειακό της Καλαμάτας, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να τελειώνει η ιστορία του σχεδίου της Βέργας. Η οποία τραβάει σε μήκος και διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον έχει λεχθεί δημόσια όλη η αλήθεια γι’ αυτή την ιστορία και πού βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα. Θα ήταν επίσης ευχής έργον να είχαν ολοκληρωθεί οι διανοίξεις των καθέτων δρόμων στη Ναυαρίνου αλλά έχουμε πλέον κουραστεί τόσα χρόνια να ακούμε πως δεν υπάρχουν χρήματα για απαλλοτριώσεις, επομένως με την… τρόικα στο κεφάλι μας δεν θα πρέπει να περιμένουμε να ανοίξουν οι… κρουνοί των χρηματοδοτήσεων.
Δοθέντων τούτων ο δήμος οφείλει να κινηθεί με προσοχή και να αξιοποιήσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια και τις δυνατότητες. Η λέξη "πεζοδρόμηση" από μόνη της δεν λύνει πάντα τα προβλήματα, αντιθέτως ενδέχεται να κριθεί ότι είναι ανεφάρμοστη είτε λόγω συνθηκών, είτε λόγω επιλογής για το ρόλο που επιφυλάσσει ο καθένας στη Ναυαρίνου. Η πλήρης πεζοδρόμηση έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας τεράστιος κοινόχρηστος χώρος αναψυχής, η μονοδρόμηση με κατεύθυνση δύση-ανατολή με διαθέσιμη μια μόνον λωρίδα και ρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για να κινούνται οι οδηγοί με… δευτέρα, η "σαλαμοποίηση" του δρόμου κατά τμήματα με διαφορετικές ρυθμίσεις ανάλογα με τις χρήσεις, είναι λύσεις που θα πρέπει να εξετασθούν χωρίς προκαταλήψεις και εκ των προτέρων αποκλεισμούς. Και φυσικά οφείλουν όλοι επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην πόλη.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:53

NEWSLETTER