Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 21:15

Αυτοκινητόδρομος και περιφερειακός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πάει… τρέχοντας ο αυτοκινητόδρομος στον κάμπο και με τη… φόρα που έχει πάρει, γρήγορα θα φθάσει και στην Καλαμάτα. Και το μεγάλο ερώτημα είναι με ποιες ταχύτητες κινείται η πόλη για να υποδεχθεί την καινούργια κατάσταση η οποία δημιουργείται και κινδυνεύει να την πνίξει. Μάλλον ρητορικό το ερώτημα όμως, γιατί εδώ και χρόνια ουδείς ασχολείται με αυτό το θέμα και όλοι περιμένουν να υποδεχθούν τα… λεφούσια των επισκεπτών που θα καταφθάσουν.
Κάποια στιγμή βεβαίως θα ξυπνήσουν από το βαθύ ύπνο οι τοπικοί μας παράγοντες και θα ψάχνουν να δουν πώς θα διαχειριστούν μια κατάσταση που δεν έχουν φαντασθεί. Και οι πολίτες θα καταταλαιπωρούνται στην Αρτέμιδος η οποία είναι ήδη προβληματική και δεν αντέχει μεγαλύτερη πίεση από αυτήν που δέχεται τώρα.
Πρόβλημα πρώτο ο κόμβος στο ύψος του "Καρέλια", απαραίτητος για την κατανομή της κυκλοφορίας μεταξύ περιφερειακού και Αθηνών. Μέχρι τώρα υπάρχει στα χαρτιά, απαλλοτριώσεις δεν έχουν γίνει για το τμήμα που θα συνδέει το δρόμο με την Αθηνών και φυσικά δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Ετσι όλη η κυκλοφορία από τον αυτοκινητόδρομο θα πέφτει στην Αρτέμιδος, αφού αυτός ο οποίος θα ήθελε να πάει στην Αθηνών ή τη Νέα Είσοδο για να κινηθεί στη συνέχεια σε διάφορα σημεία της πόλης, θα πρέπει να βγει από τον αυτοκινητόδρομο στο ύψος του Praktiker και να πάρει τον παλιό δρόμο. Αντιστρόφως αυτός που θέλει από τη δυτική και κεντρική Μεσσηνία να παρακάμψει την Καλαμάτα και να βγει στο "Φιλοξένια" ή τέλος πάντων στην ανατολική πλευρά της πόλης, θα πρέπει να γυρίσει από το Ασπρόχωμα προς την Αθήνα, να πληρώσει διόδια στα πλευρικά που θα υπάρχουν στο Praktiker και να επιστρέψει… χαρατσωμένος για τον προορισμό του. Και δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι σε πλείστες όσες περιπτώσεις οι οδηγοί θα ακολουθήσουν το σημερινό δρόμο.
Από εκεί και ύστερα ουδείς έχει αντιληφθεί με ποιον τρόπο θα επικοινωνούν ακόμη και με τον τόπο κατοικίας τους αυτοί που έχουν ιδιοκτησίες σε διάφορες περιοχές βορείως του δρόμου, καθώς κανένας δημοτικός παράγοντας δεν έχει μπει στον κόπο να κάνει μια στοιχειώδη όδευση για να διαπιστώσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν τόσο στη φάση της κατασκευής όσο και στη φάση της λειτουργίας του περιφερειακού. Ετσι ενδέχεται να έχουμε και άλλο φορτίο στην Αρτέμιδος μέσω του κόμβου της Λεΐκων για όσους μπορούν να προσεγγίσουν, για να αποφύγουν τον… αρχαίο δρόμο που είναι και επικίνδυνος.
Ξεμπουκάρουν λοιπόν όλοι κατά την Αρτέμιδος, ανεβαίνουν από αυτή προς τον αυτοκινητόδρομο και το κυκλοφοριακό παίρνει άλλες διαστάσεις και μορφές που ουδείς έχει μπει στον κόπο να μελετήσει. Επί της ουσίας δεν έχουμε αντιληφθεί να υπάρχει και κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για τη Νέδοντος, η οποία προς το παρόν και με σημαντική δαπάνη, κόβεται στα… τρία: Ανοδος μέχρι τη γέφυρα του ΟΤΕ, κάθοδος των εφορμούντων από την Αρτέμιδος μέχρι τη γέφυρα της 23ης Μαρτίου και πάλι άνοδος πάνω από αυτήν.
Οι εκλογές τελείωσαν, από την ατζέντα τους εξαφανίστηκαν ορισμένα θέματα σαν αυτό που προαναφέρθηκε και ακολουθεί η μετεκλογική ραστώνη συνοδευόμενη από μεγαλεία για… νέο δημαρχείο σε εποχή αιματηρών οικονομιών για τους πολίτες. Καλημέρα ή καληνύχτα;
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:52

NEWSLETTER