Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2010 00:36

Αλλαγές στον ποδηλατόδρομο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από τις στήλες της "Ε" εδώ και πολύ καιρό έχει επισημανθεί μια μοναδική ικανότητα του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα: Να αλλάζει θέση διαρκώς για σοβαρά ζητήματα της πόλης, να υιοθετεί μετά από καιρό υποδείξεις που έχει απορρίψει, και όλα αυτά να τα παρουσιάζει ως… προσωπικό κατόρθωμα. Από τον κανόνα αυτό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η ιστορία του ποδηλατόδρομου. Αφορμή για τις διαπιστώσεις αυτές, οι πληροφορίες που δημοσιεύσαμε χθες - σύμφωνα με τις οποίες η δημοτική αρχή επανεξετάζει την όδευση του ποδαλατόδρομου στην περιοχή του λιμανιού και τη μεταφορά του από την ανατολική πλευρά της Τσαμαδού στη δυτική, για λόγους ασφαλείας.

Το θέμα αυτό είχε αποτελέσει βασικό στοιχείο κριτικής για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου, από την εποχή που εγκρίθηκε το έργο. Ο κ. Νίκας όχι μόνον δεν πήρε υπόψη του τις υποδείξεις, αλλά μοίρασε και "αφορισμούς" σε όσους αντιδρούσαν. Γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη απάντησης, με σημείωμα από αυτήν εδώ τη στήλη.

Μεταξύ άλλων γράφαμε πριν από 1 χρόνο (17-12-2009) ότι "η διαδρομή έπρεπε να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τους ποδηλάτες και να μην μετακινείται κατά πώς βαράει το τούμπανο το Λιμενικό Ταμείο ή πιέζει ο οποιοσδήποτε". Και καταλήγαμε: "Αν ο κ. δήμαρχος επιθυμεί να διαπιστώσει την αλήθεια των όσων προαναφέρθηκαν, δεν έχει παρά να αποδεχθεί την πρόσκληση να πάρουμε τα ποδήλατα όταν ολοκληρωθεί το έργο και να κάνουμε τη διαδρομή από την αρχή μέχρι το τέλος".

Φυσικά ο δήμαρχος δεν πήρε… ποδήλατο, αλλά κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο από το οποίο ενθουσιάστηκε, ίσως κατάλαβε ότι εκεί οι ποδηλατόδρομοι δεν είναι μέσο εντυπωσιασμού, αλλά βασική υποδομή για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών - την οποία σέβονται όλοι ευλαβικά. Και φυσικά όλο αυτό το διάστημα του χρόνου που πέρασε, γίνεται αποδέκτης των διαμαρτυριών που διατυπώνονται γραπτώς από τις στήλες μας αλλά και φτάνουν στο γραφείο του με διάφορους τρόπους.

Οι παρατηρήσεις και οι υποδείξεις είχαν γίνει εγκαίρως, όχι μόνον από τις στήλες της "Ε", αλλά και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο από εκπροσώπους της μειοψηφίας. Κατά τη γνωστή του λογική όμως, ο κ. Νίκας επέμεινε στο δρόμο που είχε χαράξει και χρέωσε το δήμο με σημαντικά ποσά. Και εξηγούμαστε:

• Τώρα πρέπει να πληρώσει χρήματα για να κάνει την απολύτως αναγκαία αλλαγή για λόγους ασφαλείας, η οποία φυσικά θα έχει και το ανάλογο κόστος. Ετσι τα χρήματα που δαπανήθηκαν πάνε στη… μαύρη τρύπα. Και για να είναι πράγματι ασφαλής ο ποδηλατόδρομος στην περιοχή, θα πρέπει να αλλάξει όδευση από το νότιο πεζοδρόμιο της Κρήτης στο ύψος που καταλήγει από Αριστομένους.

• Δαπάνησε αδίκως χρήματα για ποδηλατόδρομο στη Νέδοντος ο οποίος είναι και εξαιρετικά επικίνδυνος σε ορισμένα σημεία (κυρίως στην 23ης Μαρτίου), αφού πλέον οι ποδηλάτες χρησιμοποιούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% τη διαδρομή από τον πεζόδρομο και τη Γερμανού που είναι και ασφαλής και λογική.

Μια φράση για επίλογο - και κρατήστε τη γιατί θα χρειαστεί και στο μέλλον: Αυταρχική διοίκηση και μηδενικός σεβασμός για το δημόσιο χρήμα.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:52