Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 12:37

Η μελέτη για το Νέδοντα

Γράφτηκε από τον

Η μελέτη για το Νέδοντα

 

Η είδηση από το δημοτικό ρεπορτάζ: Από τον Απρίλιο του 2011 εκκρεμεί στο ΠΕΧΩ Πελοποννήσου η περιβαλλοντική μελέτη για τα χαρακτηρισμένα ως… επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στην κοίτη του Νέδοντα.

 

 

Η πληροφορία μεταφέρθηκε από τους εκπροσώπους της ΔΕΥΑΚ σε σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του δημάρχου Παν. Νίκα.

Από μόνη της η είδηση αποκαλύπτει την αδιαφορία (και αυτής) της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση ενός πολύ μεγάλου προβλήματος που θα έπρεπε να έχει ιεραρχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Η ευθύνη αυτής της δημοτικής αρχής είναι πολύ βαρύτερη από αυτών που προηγήθηκαν γιατί και η λύση του προβλήματος έχει "ωριμάσει" μετά από τόσα χρόνια, αλλά και γιατί "τρέχουν" χρηματοδοτικά προγράμματα.

Βλέποντας μόνο το νερό που τρέχει (ή… δεν τρέχει) το χειμώνα στην κοίτη του Νέδοντα, είναι βέβαιο ότι δεν ανησυχεί κανένας. Με τη μόνη διαφορά ότι η φύση ούτε ευθύγραμμη συμπεριφορά έχει, ούτε προειδοποιεί πότε θα έρθει η ώρα της μεγάλης καταιγίδας. Και μπορεί εκεί που βλέπεις το ποτάμι σαν… ρυάκι, να δεις ότι ξεσπάει η οργή του νερού, φουσκώνει και δεν αφήνει τίποτε στο πέρασμά του.

Αυτός ο κίνδυνος ως επιστημονικό σενάριο έχει επισημανθεί κάπου 20 χρόνια από τους μηχανικούς του αρμόδιου υπουργείου. Και από τότε το θέμα περνάει από δημοτική αρχή σε δημοτική αρχή χωρίς να γίνεται κάτι το ουσιαστικό. Κάποια στιγμή κρίθηκε σκόπιμο να γίνει μια επείγουσα επέμβαση που θα περιορίσει τους κινδύνους και θα αντιμετωπίσει κάποια από τα προβλήματα, αλλά η σχετική περιβαλλοντική μελέτη "κοιμάται" δύο χρόνια στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας.

Μπορεί κάποιος να επικαλεστεί την γραφειοκρατία αλλά αυτή τρέφεται από την αδιαφορία. Οποιος εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος, δεν περιμένει τη σύσκεψη για να πληροφορηθεί την τύχη της μελέτης αλλά σηκώνει γη και ουρανό για να τελειώσει αυτή η ιστορία. Και θα έπρεπε να έχει κάθε λόγο να το κάνει αυτό εκφράζοντας ανησυχία αφού ο Νέδοντας έχει λαχταρήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν την Καλαμάτα, προκαλώντας ανθρώπινες τραγωδίες και τεράστιες ζημιές.

Βεβαίως τέτοιας κλίμακας έργα δεν είναι… αναπλάσεις με πλάκες και λουλουδάκια για τους ιθαγενείς. Χρειάζονται ορθή εκτίμηση των κινδύνων και των έργων που πρέπει να εκτελεσθούν, αντίστοιχης σοβαρότητας μελέτες, σάρωμα της γραφειοκρατίας και ανυποχώρητη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση των μελετών. Οταν η δημοτική αρχή αναλώνεται σε (επιλεκτικές) αναπλάσεις πεζοδρομίων και στην προσπάθεια εξασφάλισης πόρων για το φαραωνικής έμπνευσης έργο του νέου Δημαρχείου εν μέσω κρίσης, μπορούμε αβίαστα να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε συναίσθηση των κινδύνων.

 

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η θάλασσα και ο δήμος Το δικαίωμα στην κίνηση »