Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 14:27

Βροχές και πλημμύρες

Γράφτηκε από τον

Βροχές και πλημμύρες

 

 

Μικρό φθινοπωρινό καλοκαιράκι την ώρα που γραφόταν το κείμενο, αλλά οι μετεωρολόγοι έδιναν καταιγίδες για τη νύχτα.

 

 

 

Πολλές φορές έχουν γελαστεί με την πρόβλεψη των φαινομένων αλλά και η πρόγνωση αυτή για την περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να εκληφθεί ως προειδοποίηση. Προς εκείνους οι οποίοι έχουν αναλάβει θεσμικά την ευθύνη για την προστασία των πολιτών από καιρικά φαινόμενα τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν τη ζωή και την περιουσία τους.

Πρόκειται για μια επισήμανση σταθερά επαναλαμβανόμενη την οποία δεν δείχνουν να την παίρνουν σοβαρά οι πολιτικοί παράγοντες, ελπίζοντας ότι δεν θα σκάσει στα χέρια τους καμία σοβαρή ιστορία πέρα από μικροζημιές που μπορεί να γίνουν. Βεβαίως ο χαρακτηρισμός "μικροζημιές" δεν αποδίδει και το πραγματικό μέγεθος του κόστους για τους μεμονωμένους πολίτες αλλά τη σχέση τους με το σύνολο της… επικράτειας κάθε τοπικού άρχοντα.

Και επειδή πολλές φορές τα καιρικά φαινόμενα έχουν περάσει ξέσκουρα (συνήθως την πληρώνουν Αχαΐα και Ηλεία) κάποια στιγμή θα την πατήσουμε σαν το "βοσκό με τα πρόβατα". Η επισήμανση αυτή είναι αναγκαία γιατί δυστυχώς σε πλείστες όσες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι υπαίτια για τις καταστροφές είναι η ολιγωρία ή και η ανοχή. Γιατί δε νοείται να έχουμε μπει ήδη στην εποχή κατά την οποία εκδηλώνονται και έντονα καιρικά φαινόμενα (ας θυμηθούμε τις καταστροφές τα τελευταία χρόνια Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) αλλά τα φρεάτια να είναι αλλού κλειστά και αλλού βουλωμένα από το σκουπιδαριό. Τα ρέματα να είναι γεμάτα μπάζα ή σκουπίδια και στην καλύτερη περίπτωση να έχουν γίνει… δάση από την βλάστηση. Τα ποτάμια να είναι αφημένα στην τύχη τους στη λογική "ό,τι βρέξει ας κατεβάσει" αφού οι τοπικοί παράγοντες λιβανίζουν ακόμη και (πολιτικά) ανεπιθύμητους για να τσιμπήσουν καμιά χρηματοδότηση χωρίς ιεράρχηση των πραγματικών αναγκών.

Με την ευκαιρία θα ήταν καλό να θυμηθούμε πόσα χρόνια εκκρεμούν σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα τα οποία κατά τους σχεδιασμούς θα έπρεπε να είχαν τελειώσει. Πόσα χρόνια από τη στήλη αυτή επισημαίνουμε την ανάγκη επεμβάσεων στο Νέδοντα πριν αυτός αγριέψει και προκαλέσει καταστροφές κατά την παλαιά του συνήθεια. Πόσα χρόνια πλημμυρίζουν δρόμοι και ρέματα στα ίδια σημεία χωρίς να γίνεται καμία επέμβαση για να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες ζημιές ή και καταστροφές.

Αν όλα αυτά ίσχυαν για τα προηγούμενα χρόνια, φέτος ορισμένοι έχουν και τα προσχήματα της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των δαπανών. Η υπόθεση της προστασίας όμως από τα καιρικά φαινόμενα είναι πέρα και πάνω από κάθε άλλη δραστηριότητα και ως εκ τούτου "ας πρόσεχαν" και ας έβαζαν κόντρα οι δήμαρχοι όταν έπεφτε το τσεκούρι των περικοπών. Τώρα οφείλουν να κόψουν από αλλού για να κάνουν τα απολύτως αναγκαία για να αποφευχθούν καταστροφές. Αλλά και να διεκδικήσουν από κάθε αρμόδιο την χρηματοδότηση και κατασκευή των έργων που είναι αναγκαία για την αντιπλημμυρική προστασία μεγάλων περιοχών της Μεσσηνίας που είναι γνωστά αλλά οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης έχουν θάψει το ενδιαφέρον στα συρτάρια τους συμπεριφερόμενοι ως υπάλληλοι και όχι ως εκπρόσωποι των πολιτών της περιφέρειάς τους.

 

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr