Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 13:42

Η Κρήτης ως άλλοθι για τη Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον

Η Κρήτης ως άλλοθι για τη Ναυαρίνου

 

Η ολοκλήρωση διάνοιξης της οδού Κρήτης είναι μια ιστορία που σέρνεται εδώ και δεκαετίες στην Καλαμάτα.

 

Κάποια στιγμή συνδέθηκε με το σχέδιο της Βέργας και από τότε ακολουθεί την τύχη της. Η οποία αγνοείται, διεκδικώντας θέση στο βιβλίο Γκίνες για το χρόνο που χρειάζεται στην Ελλάδα για να μελετηθεί και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή.

Δρόμος του αστικού ιστού της πόλης η Κρήτης, αναγκαστικά αν και όταν διανοιγεί, θα κληθεί να δώσει λύση στην κατανομή της κίνησης ανάμεσα σε αυτή και την Ναυαρίνου. Και με δεδομένο αυτό, από τη μια πλευρά υπάρχουν σημειακές αντιδράσεις ιδιοκτητών και από την άλλη αποτελεί το… τέλειο άλλοθι για να συνεχιστεί η κυκλοφοριακή ασυδοσία στη Ναυαρίνου.

Πριν από λίγες ημέρες, σε ένα διάλογο στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης διάβασα για πρώτη φορά διατυπωμένη την άποψη ότι ο ποδηλατόδρομος δεν μπορεί να φτάσει στο "Φιλοξενία", γιατί ο χώρος δεν φτάνει, και ως εκ τούτου προϋπόθεση είναι η μονοδρόμηση της Ναυαρίνου (δηλαδή από χέρι... αποκλείεται η πεζοδρόμηση). Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, λέει, θα πρέπει να διανοιγεί το υπόλοιπο της Κρήτης. Να το λοιπόν και πάλι το άλλοθι της απραξίας, για ένα επιμέρους κυκλοφοριακό πρόβλημα που απασχολεί -και ταλαιπωρεί- τους πολίτες. 

Φυσικά αυτή η θέση, εξ όσων είμαι σε θέση να ενθυμούμαι, δεν έχει διατυπωθεί δημοσίως - και προσωπικά έχω μείνει στην τοποθέτηση πως ο ποδηλατόδρομος θα γίνει, μέχρι την Αύρας νοτίως του πεζοδρόμου κι από εκεί και ύστερα βορείως. Αν λοιπόν η θέση της δημοτικής αρχής είναι αυτή, τότε πεζοί και ποδηλάτες που ορισμένες φορές έρχονται ακόμη και στα χέρια για το… δικαίωμα στον πεζόδρομο, θα πρέπει να περιμένουν ακόμη αρκετά χρόνια προκειμένου να φτάσει η Κρήτης στη Λακωνικής. Γιατί τότε μπορεί να... μονοδρομηθεί η Ναυαρίνου, αν πράγματι αυτή είναι η πολιτική της δημοτικής αρχής.

Από μια τέτοια προβληματική αποκρύπτεται ασφαλώς το σύνολο των κυκλοφοριακών δεδομένων: Γιατί η διάνοιξη της Κρήτης ως εναλλακτική της κυκλοφορίας στην περιοχή ως ιδέα έχει προηγηθεί κατά πολύ του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου. Ο οποίος πλέον θα πάρει την υπερτοπική κυκλοφορία έξω από την πόλη, ενώ θα λειτουργήσει και ως εναλλακτική λύση για είσοδο - έξοδο στις κεντρικές περιοχές της.

Ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος συνδέεται με τη Λακωνικής λίγο πριν αυτή φτάσει στον κόμβο προς τη Μάνη. Και σε πολύ μικρή απόσταση συνδέεται με την Βασ. Γεωργίου εξασφαλίζοντας ταχύτατη και ευχερή πρόσβαση, αλλά και την κατανομή της κίνησης σε Ηρώων, Ακρίτα, Φαρών, για να θυμηθούμε τους μεγάλους δρόμους. Κατά συνέπεια η ανάστροφη κίνηση προς την πόλη μπορεί να γίνει μέσα από αυτή τη διαδρομή, γεγονός που αλλάζει όλα τα κυκλοφοριακά δεδομένα και περιορίζει τη σημασία και τον αρχικό ρόλο της Κρήτης στο σύστημα κυκλοφορίας.

Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι σκέψεις της δημοτικής αρχής για τη Ναυαρίνου, καθώς ουδέποτε έχει τοποθετηθεί ολοκληρωμένα και δείχνει να αγνοεί το μέγεθος αυτής της υπόθεσης. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι το κομμάτι αυτό του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και αυτοτελώς, δίνοντας μια δυνατότητα ευρύτερων κυκλοφοριακών διευθετήσεων στην παραλιακή ζώνη. Πότε θα συζητηθεί επιτέλους αυτό το ζήτημα στην πόλη;

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr