Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 14:24

Οι δήμαρχοι και το κόστος των σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον

Οι δήμαρχοι και το κόστος των σκουπιδιών

 

Διάβασα στο ρεπορτάζ ότι ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος έκανε γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η διαχείριση σκουπιδιών θα στοιχίζει ακριβά στους δήμους.

 

 

Και εντυπωσιάστηκα με την ταχύτητα με την οποία αντιλήφθηκε αυτό που επί 2,5 χρόνια καταγράφω σε αυτήν και τις συγγενικές στήλες. Διάβασα και κάτι άλλο όμως που είπε: Οτι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών τα οποία θα παράγονται. Εδώ φαίνεται ότι στο διαρκές πάρε-δώσε με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη δεν πρόλαβε να συζητήσει τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία με την κοινοπραξία. Και εντάξει, μπορεί να μην διαβάζει τη στήλη για τους δικούς του λόγους. Δεν θα έπρεπε όμως να έχει πληροφορηθεί ότι άλλοι δήμαρχοι, όπως ο Παναγιώτης Νίκας, αντιδρούν στους όρους της συμφωνίας γιατί ακυρώνει την… παρότρυνση του ιδίου περί μείωσης του όγκου των σκουπιδιών;

Θα επαναλάβουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά μήπως και οι πολίτες συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα. Γιατί οι περισσότεροι δήμαρχοι κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών, επειδή θα έπρεπε να έχουν σηκώσει τον κόσμο στο πόδι και να στεναχωρήσουν τον κ. Τατούλη για τις επιλογές του. Αυτός όμως κρατάει τα κλειδιά του ΕΣΠΑ με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την "επιτυχία" των δημάρχων στο έργο τους.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για έναν ορισμένο όγκο σκουπιδιών, είτε τα παράγουν είτε όχι. Η συνολική ποσότητα που η Περιφέρεια δέσμευσε τους δήμους ότι θα προσφέρουν χωρίς να τους ρωτήσει, είναι αυτή η οποία εκτιμά η εταιρεία ότι της εξασφαλίζει την κερδοφορία. Αυτή θα μοιραστεί με κάποια κριτήρια στους δήμους οι οποίοι θα πληρώνουν για εκείνο που τους αναλογεί ακόμη και αν παράγουν τα μισά σκουπίδια ή τρελαθούν και τα μηδενίσουν πρακτικά εφαρμόζοντας όλες τις μεθόδους ανακύκλωσης. Επαναλαμβάνουμε επίσης ότι υπάρχει και δεύτερη δέσμευση, η παραβίαση της οποίας συνεπάγεται ποινές. Οτι δηλαδή τα σκουπίδια θα έχουν μια συγκεκριμένη σύνθεση σε υλικά έτσι ώστε να λειτουργούν οι μονάδες της εταιρείας κερδοφόρα. Και αναφερόμαστε σε ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο συνολικό όγκο που παραλαμβάνουν τα εργοστάσια.

Δεδομένων τούτων, είναι άνευ νοήματος οι εκκλήσεις για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών ή να συμβάλουν αποτελεσματικά και σε έκταση οι πολίτες στην ανακύκλωση. Αν οι δήμαρχοι θέλουν να προστατέψουν τους πολίτες και τους δήμους, θα πρέπει να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν τόσο την αποδέσμευση από τις υποχρεώσεις αυτές όσο και τη μείωση του κόστους διαχείρισης. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υπόλογοι για συμφωνίες που υπογράφηκαν με ανοχή που ισοδυναμεί με συνενοχή και δυνητικά θα έχουν δύο συνέπειες: Είτε ο κόσμος θα κληθεί να πληρώνει τα μαλλιά της κεφαλής του για τα σκουπίδια, είτε θα παρακρατούνται από τους δήμους οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι για να πληρωθεί η εταιρεία (χωρίς να αποκλείεται και ένας συνδυασμός τους).

Οι πληροφορίες μας αυτά λένε, έχουν γραφτεί και δεν έχουν διαψευσθεί. Αν έχουν διαφορετικές οι δήμαρχοι να βγουν να τις πουν. Διαφορετικά, ας βγάλουν επιτέλους τον κόσμο στο δρόμο!

 

Ηλίας Μπιτσάνης