Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 21:06

Το ΓΠΣ και η Βέργα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι χαμηλοί τόνοι του δημάρχου Παν. Νίκα για την υπόθεση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και το πρόβλημα της Βέργας, δεν είναι αντίστοιχοι με τη σοβαρότητα που έχει η υπόθεση αυτή. Και είναι απορίας άξιον γιατί ο κ. Νίκας περιμένει να λύσει ένα πρόβλημα κάποιος υπάλληλος της Περιφέρειας, όταν αυτό το έχει δημιουργήσει ο δήμος.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στα οικόπεδα που βρίσκονται ανάμεσα στο σχέδιο και τη χάραξη του νέου δρόμου της Μάνης, από το ύψος περίπου της Αγίας Σιών μέχρι το σημείο που αυτός φεύγει από τα όρια του Δήμου Καλαμάτας. Για την περιοχή αυτή η εισήγηση του μελετητή που πέρασε απαρατήρητη από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι να χαρακτηρισθεί ως ημιορεινή περιοχή στην οποία επιτρέπεται η κατασκευή μονώροφης αγροικίας μέχρι 80 τετραγωνικά μέτρα και κτηνοτροφική εγκατάσταση μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα. Στην Περιφέρεια μάλιστα η πρόταση της υπηρεσίας είναι να μην επιτρέπεται ούτε… αγροικία.
Για να πάμε πιο πίσω θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε προσπαθήσει να βγάλει τη χάραξη του νέου δρόμου όσο γίνεται ψηλότερα, έτσι ώστε από τη μια πλευρά να μην κοπούν κατοικίες οι οποίες υπάρχουν στη ζώνη που προαναφέρθηκε και από την άλλη να αξιοποιηθούν τα οικόπεδα. Καλώς ή κακώς στην περιοχή αυτή μόνον… κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να γίνουν αφού συζητούμε για οικόπεδα που έχουν διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια, με πλήθος ιδιοκτητών να έχει επενδύσει σημαντικά ποσά.
Οσο δεν χωρά αμφιβολία ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να συνεχίζεται η ιστορία της αλόγιστης επέκτασης της δόμησης εκτός σχεδίου, άλλο τόσο δεν χωρά αμφιβολία ότι ουδείς δικαιούται να αιφνιδιάζει τους πολίτες και να ανατρέπει τη ζωή και το σχεδιασμό τους γι’ αυτή. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή αυτή όχι μόνον επιτρέπεται η δόμηση στα 4 στρέμματα, αλλά και σε ακτίνα 500 μέτρων από το κέντρο του οικισμού όπως επίσης και δίπλα στους επαρχιακούς και κοινοτικούς δρόμους η δόμηση είναι 2 στρέμματα ή και σε μικρότερη έκταση σε κάποιες περιπτώσεις. Με το Γενικό Πολεοδομικό αυτό το οικιστικό "φιλέτο" μετατρέπεται σε περιοχή… σταύλων και οι περιουσίες πετάγονται στα σκουπίδια.
Την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό φέρει το Δημοτικό Συμβούλιο και πρωτίστως η δημοτική αρχή που είχε την εποπτεία στην εκπόνηση της μελέτης και μόνον αυτή μπορεί να διορθώσει την κατάσταση. Ο κ. Νίκας οφείλει άμεσα να ζητήσει την επιστροφή του Γενικού Πολεοδομικού στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ενσωματωθούν ενδεχομένως κάποιες από τις παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας και να γίνουν οι αλλαγές στην επίμαχη ή και άλλες περιοχές που κρίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι διαδικαστικό, και οφείλει να το λύσει η δημοτική αρχή. Ομολογεί δεν ομολογεί, δικό της είναι το λάθος (προς τιμήν του ο Β. Κοσμόπουλος παρότι καταψήφισε το ΓΠΣ ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης του γιατί δεν εντόπισε το πρόβλημα) και τέλος πάντων… τελείωσαν οι εκλογές, δεν έχει να χάσει και τίποτε. Αντιθέτως με την ολιγωρία μπορεί να χάσουν περιουσίες οι ιδιοκτήτες της περιοχής. Την ώρα που οι… γείτονες στα Αγριώματα μπαίνουν κατά ένα τμήμα στο σχέδιο, ενώ το υπόλοιπο γίνεται περιαστική περιοχή και δίνεται η δυνατότητα δόμησης στα 8 στρέμματα με τις υπάρχουσες σήμερα παρεκκλίσεις. Ανάλογη ρύθμιση πρέπει να γίνει και για την επίμαχη περιοχή, με όλες τις παρατηρήσεις που έχουν ήδη γίνει από το ΤΕΕ για τα ζητήματα αυτά.


Ηλίας Μπιτσάνης
belias@hotmail.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:39
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το απόλυτο… μπάχαλο H Παραλία το χειμώνα »

NEWSLETTER