Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 16:14

H Παραλία το χειμώνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
H Παραλία το χειμώνα

Αναμφισβήτητα το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας αποτελεί πολύτιμη προίκα της φύσης για τη ζωή στην πόλη. Είναι αυτό που έμεινε από την οικιστική και κυκλοφοριακή κακοποίηση της περιοχής και ως εκ τούτου η προστασία του στις σημερινές συνθήκες αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Δυστυχώς όμως εκείνο που έχει να παρατηρήσει κάποιος είναι η πλήρης αδιαφορία των δημοτικών παραγόντων για την υπόθεση. Αλλά και η τριτοκοσμική αντίληψη πολλών από εκείνους που εκμεταλλεύονται τους δημόσιους χώρους οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί.
Αρκεί μια βόλτα στον πεζόδρομο της Ναυαρίνου για να πεισθεί ο καθένας πως λείπει ο αναγκαίος σεβασμός σε μια περιοχή που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μοναδική. Σε πολλά σημεία έχουν μείνει τα… υπόλοιπα των καλοκαιρινών εγκαταστάσεων, ορισμένα από τα οποία… τα πάει και τα φέρνει το κύμα. Υπάρχουν καταστήματα που έχουν κλείσει περισσότερα από 2 χρόνια και έχουν εγκαταλείψει τις κατασκευές τους. Σε άλλα σημεία ορθώνονται σιδεροσωλήνες που υποτίθεται ότι φιλοξενούν "σημαίες" των καταστημάτων, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχουν ξεμείνει κουρελόπανα που κυματίζουν με τον αέρα. Και βέβαια δεν λείπουν οι χώροι στους οποίους κάποιοι έχουν κρίνει καλό να δημιουργήσουν… αποθήκες για τα άχρηστα (προσωρινά ή μόνιμα) αντικείμενα.
Το θέαμα σε ορισμένα σημεία μόνον ως άθλιο μπορεί να χαρακτηρισθεί, σε αντίθεση με τις ζώνες που είναι καθαρές από επεμβάσεις και απλώς δείχνουν πώς θα έπρεπε να είναι το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής ζώνης. Χωρίς περιστροφές τονίζουμε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει την πρώτη ευθύνη για την κατάσταση αυτή. Είναι κατ’ αρχήν απαράδεκτο να δίνει ο ίδιος το κακό παράδειγμα. Οι εγκαταστάσεις του στο ύψος της εκκλησίας της Ανάστασης δείχνουν με τραγικό τρόπο την αδιαφορία των αρμοδίων. Μέχρι κάτι… ρόδες από τον εξοπλισμό του πύργου ναυαγοσώστη έχουν μείνει σε εκείνο το σημείο. Λες και δεν περνάει ποτέ κανένας δημοτικός παράγοντας από εκεί, για να ντραπεί και να συμμαζέψει τα αντικείμενα που εκθέτουν την ίδια την πόλη.
Επιτέλους θα πρέπει να μπουν κανόνες στην εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου στην παραλιακή ζώνη.
Πρώτη υποχρέωση των ιδιοκτητών είναι η απομάκρυνση όλων των αντικειμένων αμέσως μετά τη διακοπή της θερινής λειτουργίας του καταστήματος, διαφορετικά δεν δίνεται άδεια για την επόμενη σεζόν, όποιος και αν εμφανισθεί ως ιδιοκτήτης του καταστήματος. Εφόσον αυτό δεν συμβεί, ο δήμος απομακρύνει ο ίδιος τα αντικείμενα μετά την απογραφή τους παρουσία αρμόδιας αρχής.
Αλλά και τα καταστήματα που συνεχίζουν να λειτουργούν θα πρέπει να συντηρούν σε πολύ καλή κατάσταση όλες τις εγκαταστάσεις τους και να μην κρέμονται ντουζιέρες, καμπίνες και κουρελαρία σε διάφορα σημεία. Ενώ θα πρέπει να φροντίζουν και το χώρο και την καθαριότητα.
Οσο για την αισθητική κακοποίηση του παραλιακού χώρου καλύτερα να μην γίνεται συζήτηση. Ο πολιτισμός της φραπεδιάς κάνει θραύση και καταστρέφει το χρώμα που θα έπρεπε να έχει αυτή η ζώνη αν θέλουμε μια πόλη με προσωπικότητα και όχι κακέκτυπο τουριστικών προορισμών που βουλιάζουν στην κρίση.
Αν θέλουμε την Καλαμάτα προορισμό για τους ανθρώπους των μεγάλων αστικών κέντρων θα πρέπει να φροντίσουμε την προίκα της. Μένουμε σε αυτό γιατί οι πολίτες που πρωτίστως τους αφορά η υπόθεση, έχουν πάψει προ πολλού να ασχολούνται με τις υποθέσεις της πόλης.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:38
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το ΓΠΣ και η Βέργα Δήμος και δημοκρατία »

NEWSLETTER