Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 18:41

Το αεροδρόμιο, οι πτήσεις και οι υποδομές

Γράφτηκε από τον

Το αεροδρόμιο, οι πτήσεις και οι υποδομές

 

"Ξεκίνησαν οι διεθνείς πτήσεις, καθυστερούν οι υποδομές" ήταν ο τίτλος χθεσινού ρεπορτάζ που αφορούσε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

 

Θέμα το οποίο έχει συζητηθεί αμέτρητες φορές και έχει γίνει αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης και "διεκδίκησης" ενδιαφέροντος από διάφορους παράγοντες.

Παρ’ όλα αυτά η διαπίστωση είναι πως το θέμα έχει κολλήσει και δεν προχωράει καθώς το ενδιαφέρον είναι… επετειακό, οι πάντες εξαγγέλλουν πρωτοβουλίες αλλά δείχνουν να ξεχνιούνται την επόμενη ημέρα. Για τη στάση της Περιφέρειας δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις, συλλογή ολόκληρη μπορεί να κάνει κάποιος με τις κατά καιρούς δηλώσεις ενδιαφέροντος πλην όμως κενές περιεχομένου. Από το Δήμο Καλαμάτας άρχισαν κάποια στιγμή οι κόντρες, αργότερα εξαγγέλθηκαν πρωτοβουλίες αλλά ακόμη είμαστε στο "περίμενε".

Θα μπορούσε κάποιος να συσχετίσει την υπόθεση των έργων στο αεροδρόμιο με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση στο χώρο των υποδομών αερομεταφορών. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα είναι η τύχη του στο πακέτο που εκποιείται, το βέβαιο όμως είναι πως πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 1 υποδομή της Μεσσηνίας στο κλίμα που διαμορφώνεται πλέον. Και όταν αναφερόμαστε σε "κλίμα" εννοούμε την γρήγορη ανάπτυξη υποδομών στον τουριστικό τομέα που στοχεύουν να προσελκύσουν επισκέπτες αξιοποιώντας και τη γειτονία του αεροδρομίου με τις μονάδες.

Η παραλιακή ζώνη του Μεσσηνιακού Κόλπου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω του γεγονότος ότι παραμένει αδόμητη, υπάρχουν μεγάλες ιδιοκτησίες και έχει εξαιρετικό και φυσικό περιβάλλον. Η γειτνίαση με το αεροδρόμιο και το νοσοκομείο αποτελεί μεγάλης αξία πλεονέκτημα για την προσέλκυση επισκεπτών με βάση και τις εκτιμήσεις που γίνονται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Εκτιμήσεις σχετικά με τα στοιχεία για κάθε περιοχή που θεωρούν απαραίτητα εκείνοι οι οποίοι έχουν σκοπό να κάνουν διακοπές σε μια άλλη χώρα ή ακόμη και να αποκτήσουν κατοικία σε οργανωμένο τουριστικό χώρο.

Το αεροδρόμιο επομένως είναι κρίσιμος αναπτυξιακός παράγοντας για τη Μεσσηνία και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την απαίτηση να κατασκευαστούν άμεσα οι αναγκαίες υποδομές, καθώς αν συνεχιστεί η αύξηση της κίνησης όπως προσδοκούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και επενδυτές, σε λίγο καιρό θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση και αυτό θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Η ανάπτυξη του τουριστικού ενδιαφέροντος φέρνει νέες γραμμές και αυτές με τη σειρά τους προσελκύουν επιβάτες πέραν του "τουριστικού πυρήνα" και μάλιστα από όλη σχεδόν την Πελοπόννησο. Σε αυτό διευκολύνει και το γεγονός ότι ο αυτοκινητόδρομος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αργά ή γρήγορα θα φτάσει μέχρι τη Σπάρτη, ενώ η υπόθεση της Ολυμπίας Οδού έχει ακόμη δρόμο αλλά παραμένει ανοιχτό ζήτημα.

Μπορεί να είναι κουραστικό αλλά έχουμε κάθε λόγο να επανερχόμαστε λόγω της σημασίας που έχει το ζήτημα. Με επιδίωξη να βγουν από το λήθαργο οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία εκείνες τις αποφάσεις που μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν την προσπάθεια ανάδειξης της Μεσσηνίας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

 

Ηλίας Μπιτσάνης