Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 21:46

Ποτάμια και ρέματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για όσους πίστεψαν ότι ο χειμώνας… καταργήθηκε, ο καιρός θύμισε πως οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν πολλά πράγματα αλλά οι βροχές και τα χιόνια θα είναι εδώ. Ως εκ τούτου, κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος όταν είναι ζήτημα χρόνου να φουσκώσει το ποτάμι ή το ρέμα και να προκαλέσει σοβαρές καταστροφές αν δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα. Και πολύ φοβόμαστε ότι ειδικά εφέτος τα πράγματα έχουν αφεθεί πλήρως στην τύχη τους.
Από την προεκλογική περίοδο ήδη οι περισσότεροι δημοτικοί παράγοντες είχαν… παραδώσει, καθώς βρέθηκαν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους εκτός παιχνιδιού με την εφαρμογή του "Καλλικράτη". Και φυσικά το τελευταίο που θα σκέφτονταν ήταν να καθαρίσουν τα ρέματα. Κάτι που πολλές φορές δεν γινόταν ούτε στις παλιές… καλές εποχές. Από την άλλη πλευρά οι νέοι δήμαρχοι, ψιλοπελαγωμένοι κατά τα φαινόμενα, ψάχνουν να βρουν το βηματισμό τους και προσπαθούν στις περισσότερες περιπτώσεις να καλύψουν το κενό ενεργειών με επικοινωνιακές μεθόδους και δημόσιες σχέσεις.
Το γεγονός ότι εδώ και χρόνια η περιοχή δεν έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τις βροχές (παρά τις καταστροφές που έχουν γίνει σημειακά) έχει οδηγήσει σε μια ορισμένη επανάπαυση ακόμη και τοπικούς παράγοντες πουν έχουν σχετική εμπειρία και όφειλαν να διαθέτουν μεγαλύτερη ευαισθησία για τέτοιου είδους θέματα. Παρά το ότι η οργάνωση των νέων δήμων καθυστερεί σημαντικά, οι τοπικοί παράγοντες οφείλουν να θέσουν σε προτεραιότητα ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη καταστροφών οι οποίες μπορεί να επισυμβούν από αμέλεια.
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουν είναι η πλήρης καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στους φυσικούς υδάτινους αγωγούς της περιοχής τους, ιδιαίτερα σε αυτούς που εκ πείρας μπορούν να καταστούν επικίνδυνοι. Και μετά από αυτό, να οργανώσουν τις αναγκαίες προσωρινές επεμβάσεις έτσι ώστε να γίνει άρση επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία και να προληφθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι. Κάποια ρέματα κινδυνεύουν να τα φράξουν τα σκουπίδια και τα φερτά υλικά, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους καθώς το νερό... έτσι κι αλλιώς θα βρει οδούς διαφυγής.
Από εκεί και ύστερα, με βάση την κατάσταση που υπάρχει σε κάθε περιοχή, θα πρέπει από τη μια πλευρά να καταλάβουν υψηλή θέση στην ιεράρχηση των έργων του τεχνικού προγράμματος τα ζητήματα των καθαρισμών, αλλά ταυτοχρόνως να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και να απαιτηθούν χρήματα για έργα μεγάλης σημασίας, που αφορούν μεγάλες περιοχές και δεν μπορούν να κατασκευαστούν από δημοτικούς πόρους.
Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με άλλη προσέγγιση πλέον οι τοπικοί παράγοντες - όπως είναι ο κίνδυνος της πλημμύρας από το Νέδοντα, η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών της Ανω Μεσσηνίας, οι διευθετήσεις της κοίτης και ο καθαρισμός ποταμών όπως της Βελίκας, και ένας ολόκληρος κατάλογος με επεμβάσεις, που μπορεί να συνταχθεί ακόμη και με μια πρόχειρη καταγραφή όσων αιτημάτων έχουν διατυπωθεί μέχρι τώρα.
Ολοι θα πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει πως η φύση δεν συγχωρεί. Οχι μόνο το βιασμό της, αλλά και την αμέλεια εκείνων που ζήτησαν την ψήφο μας για να… σώσουν τον τόπο.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 13:10

NEWSLETTER