Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 12:55

Ο περιφερειακός στο "ψυγείο" των τραπεζών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ολο και πιο πίσω πηγαίνει ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας καθώς η ολοκλήρωση προϋποθέτει… ξεγυρισμένη εγγύηση του Δημοσίου για να διασφαλιστούν τα κέρδη τραπεζών και εταιρείας.

 

Από την αρχή και από διάφορες πλευρές η σύμβαση χαρακτηρίστηκε ως "λεόντειος" ανεξαρτήτως της γνώμης που μπορεί να έχει κάποιος για τις συμβάσεις παραχώρησης και η κρίση ήρθε να το επιβεβαιώσει με εκκωφαντικό τρόπο. Η δέσμευση του Δημοσίου ότι θα πληρώσει τις ζημιές που τυχόν προκύψουν, αποδεικνύει πως μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη, πέραν εκείνων που πληρώνει για κάθε είδους καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
Πίσω και πέρα από αυτά, υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει να κάνει με τις προβλέψεις για το μέλλον της περιοχής. Ολοι αισιοδοξούν και ελπίζουν ότι θα αυξηθεί η κίνηση τα επόμενα χρόνια. Οι τράπεζες όμως έχουν διαφορετική γνώμη, εκτιμούν ότι αντιθέτως η κίνηση θα μειωθεί και ως εκ τούτου ζητούν επιπλέον εγγυήσεις από εκείνες που ήδη έχουν αναληφθεί. Από τη στάση τους μπορούμε να συνάγουμε πως εκτιμούν ότι η κρίση θα βαθύνει ακόμη περισσότερο, τα αυτοκίνητα θα λιγοστέψουν στους δρόμους και υψηλά διόδια θα συνεργήσουν σε αυτή την εξέλιξη. Τα όσα αντιτείνει η ελληνική πλευρά προφανώς δεν είναι πειστικά και για το λόγο αυτό οι τράπεζες επιμένουν εδώ και μήνες. Για τη στάση των τραπεζών έχουν μιλήσει και στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων, αλλά κατά πώς φαίνεται είναι πρόθυμα να εγγυηθούν τα κέρδη τους στο πλαίσιο της πολιτικής διγλωσσίας που φαίνεται ότι ακόμη είναι αποτελεσματική.
Για την υπόθεση του περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου είχαν εκφραστεί σφοδρές αντιδράσεις και όχι μόνο από ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν προχωρήσει. Οποια γνώμη και να είχε κάποιος, τώρα εκείνο που βλέπει είναι πως υπάρχει ένα έργο για το οποίο έχουν "φαγωθεί" βουνά και έχουν ανοίξει τεράστια ορύγματα στην περιαστική Καλαμάτα. Θα πρέπει να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και ζητήματα που έχουν προκύψει (ή μπορούν να προκύψουν) μέχρι να γίνει αυτό. Οι δρόμοι που χρησιμοποιούν κάτοικοι της περιοχής από την οποία διέρχεται, έχουν γίνει εξαιρετικά επικίνδυνοι ιδιαίτερα τη νύχτα που το σκοτάδι ή τα φώτα τού απέναντι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα. Οι επεμβάσεις σε ρέματα και χαράδρες είναι άγνωστο τι επίδραση θα έχουν στο ενδεχόμενο μεγάλης βροχής, καθώς αλλάζουν τα υδραυλικά δεδομένα της περιοχής.
Πριν ακόμη ξεκινήσει το έργο πολλές φορές είχαμε επισημάνει την ανάγκη της ενεργητικής παρέμβασης του Δήμου Καλαμάτας για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μελέτη ή μπορούν να προκύψουν στην πορεία των εργασιών. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, υπάρχουν περίεργες ρυθμίσεις και κανένας δεν γνωρίζει τι μπορεί να γίνει. Μεταξύ αυτών είναι και ο κόμβος της Λεΐκων για τον οποίο εγκαίρως έχουμε αποκαλύψει ότι είναι μισός, καθώς επιτρέπει την κίνηση προς την Αθήνα, όχι όμως και προς την Καλαμάτα. Ο δήμος πανηγυρικώς ανακοινώνει ότι διαθέτει οικόπεδο για κτήριο της Πυροσβεστικής δίπλα στον κόμβο, αλλά χωρίς πλήρη κόμβο μια επιχειρησιακή εγκατάσταση εκεί θα είναι άχρηστη. Μένει επομένως σε όλους τους εμπλεκόμενους να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς γίνεται με τον κόμβο και ποιες είναι οι προθέσεις τους. Αν και όταν επανεκκινήσει το έργο, αν δεν έχουν λυθεί τέτοιας φύσης ζητήματα, ίσως να είναι αργά.

Ηλίας Μπιτσάνης