Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 21:28

Οι ευθύνες για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι ημέρες περνούν, οι λόφοι των σκουπιδιών μεγαλώνουν και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Για μια ακόμη φορά ο Δήμος Καλαμάτας αδυνατεί να διαχειριστεί τη σοβαρή αυτή υπόθεση και ο δήμαρχος αναζητεί αλλού τις ευθύνες. Αυτή τη φορά το πρόβλημα φαίνεται πως είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη, αφού όπως δείχνουν τα πράγματα ο δήμος δεν έχει καμία δυνατότητα να δώσει νόμιμη λύση στο πρόβλημα.
Προεκλογικά αποφάσισε καταφύγει στη λύση της μεταφοράς των σκουπιδιών, η οποία ασφαλώς παρουσιάζει πολύ μεγάλο κόστος λόγω όγκου και απόστασης από την πλησιέστερη… νόμιμη λύση. Οταν πέρασαν όμως οι εκλογές, άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα. Για ποιους λόγους κανένας δεν έχει εξηγήσει ακόμη, παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος κάνει καθημερινές δηλώσεις. Το γεγονός πως όλοι… κάτι κρύβουν "φωνάζει" από μακρυά και επιβεβαιώνει τον αδιαφανή τρόπο διαχείρισης της πολύ σοβαρής αυτής υπόθεσης. Αυτή τη στιγμή τα σκουπίδια δεν μπορούν να μεταφερθούν προφανώς για λόγους που σχετίζονται με το αφετηριακό ζήτημα: Δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος απαλλαγής από αυτά. Είτε αυτό έχει να κάνει με την απαιτούμενη άδεια του σκουπιδοεργολάβου, είτε με παραβάσεις από την πλευρά του, είτε με άρνηση… υποδοχής σκουπιδιών το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Εδώ τίθεται βεβαίως ένα ερώτημα για το κατά πόσον ο δήμος είχε πάρει δεσμεύσεις και κατά πόσο είχε κατοχυρώσει νομικά τη συμφωνία που έκανε. Φαίνεται όμως πως κάτι τέτοια είναι γενικώς… ψιλά γράμματα ακόμη και την εποχή της… τρόικας που θα πρέπει οι δήμοι να μετρούν ένα-ένα τα ευρώ που δίνουν.
Η Πολιτεία ασφαλώς και έχει ευθύνη για το πρόβλημα που εμφανίζεται με ιδιαίτερη ένταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κυρίως γιατί εδώ και πολλά χρόνια πήγαινε και έφερνε… περιφερειακούς σχεδιασμούς, αλλά επί της ουσίας βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο "μηδέν". Πολύ μεγαλύτερη ευθύνη έχουν όμως οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης οι οποίοι μέχρι τώρα βολεύτηκαν με την παρανομία ή στα όρια της παρανομίας. Ολοι φταίνε γιατί δεν κατάφεραν να βρουν χώρο για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής των σκουπιδιών (ΧΥΤΑ) γιατί κανένας δεν τον ήθελε στην περιοχή του. Αν τα πράγματα σφίξουν, ολόκληρη η Μεσσηνία σε λίγο καιρό θα αναζητεί ΧΥΤΑ για τα σκουπίδια της, διαφορετικά θα πηγαίνει το πρόστιμο σύννεφο και οι πόλεις θα βρωμοκοπούν. Ο δήμαρχος Π. Νίκας και οι συν αυτώ φταίνε για την απαξίωση της μονάδας λιπασματοποίησης για την οποία δεν εξέτασαν ούτε το ενδεχόμενο μετακίνησής της σε άλλη περιοχή. Φταίνε γιατί έσπευσαν να κλείσουν τη Μαραθόλακκα προκειμένου να επιβάλουν τους δεματοποιητές που διαπίστωσαν στη συνέχεια πως… δεν αποτελούν λύση. Φταίνε γιατί συμπεριφέρθηκαν ως "αφεντικά" και επιχείρησαν με το ζόρι να επανέλθουν στη Μαραθόλακκα, γιατί τη μια εκλιπαρούν και την άλλη κατηγορούν τους πολίτες που αντιδρούν.
Ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του ζήτησαν την ψήφο των πολιτών για να λύσουν τα προβλήματα. Η εντολή είναι νωπή και οφείλουν να την τηρήσουν. Να βρουν δηλαδή νόμιμο τρόπο αποκομιδής και διαχείρισης των σκουπιδιών. Είναι δική τους υποχρέωση και όχι των άλλων. Πολύ κράτησε το "κουκούλωμα" του προβλήματος. Κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα της αποκάλυψης, αρκεί να μην είναι αργά.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 13:01

NEWSLETTER