Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 21:42

Το αδιέξοδο με τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τραγική η κατάσταση που διαμορφώνεται με τα σκουπίδια και επιβεβαιώνει το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει φθάσει η υπόθεση. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή ουσιαστικά δεν κάνει απολύτως τίποτε και κρύβεται πίσω από τους λόφους με σκουπιδοσακούλες, περιμένοντας να φθάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο έτσι ώστε να ζητήσει τη δικαστική συνδρομή προκειμένου να ανοίξει κάποια χωματερή για λόγους δημόσιας υγείας.
Οπως γράψαμε και πριν από λίγες ημέρες, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για να απαλλαγούμε από τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους της πόλης. Και το πρόβλημα δεν είναι πως μπαίνουν εμπόδια για ένα ακόμη πείραμα στη Μαραθόλακκα, αλλά ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν τα σκουπίδια εκτός Καλαμάτας. Πρώτον γιατί υπάρχουν πολλά και σοβαρά ζητήματα νομιμότητας σε όλη τη διαδικασία και δεύτερον γιατί το κόστος για το δήμο είναι τεράστιο.
Αυτός είναι και ο πυρήνας του προβλήματος, πράγμα που σημαίνει ότι η οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί να πάει μακριά και θα πρέπει να αναζητηθεί στα όρια του δήμου. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι δημοτικοί παράγοντες, όπως γνωρίζουν επίσης ότι έχουν καεί όλες οι λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν. Διαχειρίστηκαν ανεπιτυχώς το θέμα εδώ και 4 χρόνια και κατάφεραν να "ξεγράψουν" από τις λύσεις τη λειτουργία της μονάδας λιπασματοποίησης που θα μπορούσε να γίνει από το δήμο, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί στο μεταβατικό στάδιο ότι η επεξεργασία των σκουπιδιών θα γίνεται με όλους τους κανόνες ώστε να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση. Δεν διερεύνησαν ούτε το ενδεχόμενο να μετακινηθεί αυτή σε άλλη περιοχή όπου θα υπήρχαν οι μικρότερες δυνατές αντιδράσεις. Συναίνεσαν άσκεφτα στην… επιχείρηση "δεματοποιητής" και κατάφεραν να κλείσουν τη Μαραθόλακκα μόνοι τους, αλλά τώρα επί της ουσίας ζητούν να την χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Χώρισαν τους πολίτες σε "προστατευόμενους" και "εχθρούς" με αποτέλεσμα να εντείνουν την καχυποψία και να κόψουν το νήμα διαλόγου με τους πολίτες που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο. Πειραματίστηκαν με ό,τι… κυκλοφορούσε στην αγορά και απέτυχαν γιατί είχαν κατορθώσει να οδηγήσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο και με πειράματα δεν γίνεται διαχείριση σκουπιδιών. Εχασαν τα αυγά και τα πασχάλια στην κρίση αυτή και τώρα περιμένουν από τους άλλους να λύσουν το πρόβλημα της δικής τους ευθύνης για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.
Επειδή όμως από τη δημοτική αρχή μέχρι την κυβέρνηση ουδείς έχει πολιτική γι’ αυτά τα θέματα, είναι βέβαιο ότι και να… ήθελαν να κάνουν κάτι, αυτό θα περιοριζόταν σε μια… τρύπα στο νερό. Αύριο το πρωί να αναθέσουν απ’ ευθείας σε έναν από τους βιομηχάνους που περιμένουν ως "νέο χρυσό" τα σκουπίδια για να κερδίσουν παντοειδώς, η υπόθεση μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου θα πάρει κάτι χρόνια.
Ολα αυτά είναι ζητήματα κοινής λογικής. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως δεν τα αντιλαμβάνονται αυτά στο Δήμο Καλαμάτας. Απλώς θολώνουν διαρκώς τα νερά με ασάφειες και αοριστολογίες, προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο και να εκβιάσουν λύσεις στο όνομα της δημόσιας υγείας. Κουκιά μετρημένα όλες οι εκδοχές και ασφαλώς για να μην φθάσουμε με τα σκουπίδια μέχρι το… καλοκαίρι, οι λύσεις είναι δύο: Είτε ανοίγει η μονάδα λιπασματοποίησης, είτε ανοίγει κάποια χωματερή. Η δημοτική αρχή απορρίπτει την πρώτη και δεν μπορεί νόμιμα να εφαρμόσει τη δεύτερη.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 13:15

NEWSLETTER