Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 21:38

Η πρωτοβουλία Αναστασόπουλου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η πρωτοβουλία του δημάρχου Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλου, να συγκαλέσει σύσκεψη των περιφερειακών δημάρχων με θέματα στην ημερήσια διάταξη τα οποία ουσιαστικά τους φέρνουν σε μετωπική με το Δήμο Καλαμάτας. Ενδεχομένως στις προθέσεις του κ. Αναστασόπουλου να μην είναι η κόντρα με το Δήμο Καλαμάτας, στην ουσία όμως εκεί θα καταλήξει η υπόθεση. Και μια τέτοια εξέλιξη ασφαλώς δεν θα ωφελήσει κανέναν.
Βεβαίως τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή εφόσον η κίνηση υποκρύπτει κάτι περισσότερο από "τακτοποιήσεις" στο πλαίσιο του "Καλλικράτη", κάτι το οποίο αρνείται ο κ. Αναστασόπουλος, αλλά στην πολιτική δεν μπορεί παρά να είσαι επιφυλακτικός - ειδικά σε περιόδους κατά τις οποίες εμφανίζεται ρευστότητα και οι μηχανισμοί… παίρνουν τα μέτρα τους καλού-κακού.
Επί της ουσίας:
1. Το θέμα της κατανομής του προσωπικού των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο κοινής αντιμετώπισης από όλους τους δήμους έτσι ώστε να υπάρχει μεγάλο βάρος στην όποια απαίτηση. Και ασφαλώς αυτή θα έπρεπε να γίνει με βάση τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται και τις ειδικές ανάγκες των δήμων. Το πρόβλημα δεν είναι να μοιράσει κάποιος προσωπικό, αλλά ο τρόπος κατανομής να είναι ο αποτελεσματικότερος. Και δεν πρέπει να παραβλέπει κανένας το γεγονός ότι τα μεγέθη των νέων δήμων κρίνουν και το βαθμό επάρκειας του προσωπικού. Ως εκ τούτου χρειάζονται κριτήρια στη βάση των οποίων θα έπρεπε να γίνει συζήτηση μεταξύ όλων των δημάρχων για να διαπιστωθεί αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό σχέδιο.
2. Στα ζητήματα των "χρηματοδοτικών εργαλείων" κατά την πρόσκληση, το πρόβλημα είναι το μέγεθος της πίτας και όχι η μετατροπή της σε… κουμούτσουλα από τα οποία θα είναι ικανοποιημένοι όλοι αλλά ταυτοχρόνως δεν θα υπάρχει αποτελεσματικότητα. Αυτό στη γενική θεώρηση γιατί επί της ουσίας, το πρόγραμμα για το οποίο γίνεται ουσιαστικά υπαινιγμός, τρέχει εδώ και πολύ καιρό (σίγουρα πολύ πριν τις εκλογές) χωρίς κανένας να έχει θέσει ζήτημα ανακατανομής. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το μέγεθος της πίτας και γι’ αυτό θα έπρεπε να υπάρχει κοινή δράση.
3. Το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, ασφαλώς δεν αφορά μόνον τους 5 δήμους, αλλά θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συλλογικής αντιμετώπισης σε επίπεδο νομού τουλάχιστον. Το γεγονός ότι τέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης, εκ των πραγμάτων επιτείνει το συγκρουσιακό της χαρακτήρα και ενισχύει το κλίμα των αντιθέσεων μεταξύ κέντρου-περιφέρειας.
Συνοψίζοντας μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι προβλήματα υπάρχουν, αλλά θα χρειαστεί άλλος τρόπος αντιμετώπισης για να υπάρξουν κάποιες λύσεις. Και ασφαλώς εκείνο που προέχει σε αυτή την περίοδο είναι η αναζήτηση κοινών θέσεων, προτάσεων και διεκδικήσεων έτσι ώστε να λειτουργήσουν με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα οι νέοι θεσμοί.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011 12:38

NEWSLETTER