Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 18:31

Η ξενάγηση στο Ιστορικό Κέντρο

Γράφτηκε από τον

Η ξενάγηση στο Ιστορικό Κέντρο

Για την πλατεία Οθωνος γράφαμε την Παρασκευή, υποσχόμενοι… συνέχεια για το Ιστορικό Κέντρο καθόσον αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη από διάφορες απόψεις.

Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε και δικαιώνει την προηγούμενη παρέμβαση σε σχέση με τα όσα εξήγγειλε ο δήμαρχος Παν. Νίκας, είναι το γεγονός ότι πρωί-πρωί την ημέρα εκείνη δεχθήκαμε τηλέφωνα διαμαρτυρίας. Για τα "ανδραγαθήματα" των βανδάλων οι οποίοι εκτός του ότι έσπαζαν μπουκάλια στους δρόμους, αναποδογύρισαν και τις ογκώδεις γλάστρες που έχουν τοποθετηθεί ως εμπόδια για την προστασία των πεζόδρομων. Ενώ την πλήρωσαν και κάποιες γυψοσανίδες καταστημάτων. Η παρατήρηση είναι απλή: Αν δεν σταματήσει αυτό το κακό και συνεχιστούν τέτοιου είδους νυχτερινές επιδρομές σουρωμένων και μαστουρωμένων, οι λειτουργίες στην περιοχή θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Αλλά ας αφήσουμε τη νύχτα, να πάμε στην ημέρα. Υποθέτουμε λοιπόν ότι έρχεται ένα κρουαζιερόπλοιο και εκατοντάδες από τους επιβάτες του προτιμούν την πόλη από τις αρχαιότητες της περιοχής. Αργά ή γρήγορα φθάνουν στο Ιστορικό Κέντρο και αρχίζουν να τριγυρνούν. Αν ξεπεράσουμε το γεγονός ότι μπορεί να βρουν και τα καταστήματα κλειστά όπως έγινε προσφάτως, θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει στους ανθρώπους… τι βλέπουν. Πολύ απλά να τους ξεναγήσει σε έναν χώρο ιστορικό με πλήθος μνημείων, ορισμένα από τα οποία αγνοούν και οι Καλαματιανοί. Επειδή τέτοια δυνατότητα εξ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχει -και δεν εννοούμε ορισμένα κωμικά πράγματα που συμβαίνουν και θα έπρεπε να έχουν κοπεί με το μαχαίρι- είναι αδύνατον να γίνει οργανωμένη ξενάγηση και να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της επίσκεψης.
Ως εκ τούτου, είτε υπάρχει μαζική προσέλευση από κρουαζιερόπλοιο, είτε μεμονωμένες ομάδες επισκεπτών, είτε μοναχικοί επισκέπτες, τους βλέπουμε να τριγυρνούν στα στενά για να ανακαλύψουν την πόλη και να στέκονται μπροστά σε κάποιες ενημερωτικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί σε ορισμένα μνημεία. Ενα από τα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο δήμος είναι η υπεύθυνη οργανωμένη ξενάγηση στην πόλη που μπορεί να περιλαμβάνει και διαφορετικά "πακέτα" που θα καλύπτουν διαφορετικά ενδιαφέροντα.
Κάποιοι μπορεί να ενδιαφέρονται για τον πυρήνα της παλιάς πόλης, άλλοι για τις αρχαιότητες της περιοχής (με πρώτη τα Ακοβίτικα που είναι μέσα στην πόλη), άλλοι για φυσιολατρικές διαδρομές ή σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Μια ολόκληρη ημέρα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις και στη διάρκειά της μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Αρκεί να υπάρχει οργάνωση, ξεναγός με την απαραίτητη παιδεία και γνώσεις και φαντασία για να αναδειχθούν σημεία τα οποία μπορεί να ενθουσιάσουν τους επισκέπτες, όπως έγινε προσφάτως με τους ταξιτζήδες που τους ανέβασαν στη Βέργα.
Βεβαίως δεν πρέπει να πάμε και πολύ μακριά για να διαγνώσουμε την ανάγκη της ξενάγησης, αν είχε οργανώσει αυτό τον τομέα ο δήμος θα ήταν και πολλοί Καλαματιανοί οι οποίοι θα ήθελαν να γνωρίσουν πραγματικά την ιστορία των μνημείων που συναντούν ή αγνοούν την ύπαρξή τους, την παλιά πόλη, τον τρόπο που επεκτάθηκε και εξελίχθηκε η Καλαμάτα. Ετσι και αλλιώς τα μνημεία και η ανάδειξή τους είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Ιστορικό Κέντρο και την πολιτική που οφείλει να χαράξει ο δήμος.

Ηλίας Μπιτσάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 20:33