Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 20:40

Η Οθωνος και οι εξαγγελίες...

Γράφτηκε από τον

Η Οθωνος και οι εξαγγελίες...

Χρειάστηκαν κάπου 10 χρόνια για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να παρθούν μέτρα για την εφαρμογή στην πράξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στους πεζόδρομους του Ιστορικού Κέντρου.

 

Μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε αυτή τη διαπίστωση, η προχθεσινή επίσκεψη του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα στην πλατεία Οθωνος. Ελπίζουμε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά και την εν λόγω πλατεία η οποία έχει μετατραπεί σε λεωφόρο όπου παρκάρουν και κυκλοφορούν ακόμη και φορτηγά. Και υπενθυμίζουμε ότι από αυτή τη στήλη αμέτρητες φορές έχουμε επισημάνει αλλά και μεταφέρει διαμαρτυρίες περιοίκων και επαγγελματιών.
Η πλατεία Οθωνος αποτελεί οργανικό τμήμα του Ιστορικού Κέντρου της πόλης και χωροταξικά και ιστορικά. Και ως εκ τούτου οι επεμβάσεις σε αυτή δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητες από τη συνολική παρέμβαση και για όλα τα ζητήματα στην περιοχή. Διαβάσαμε τα μέτρα συμμαζέματος της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και περιμένουμε την πράξη. Η δυσπιστία είναι λογική μετά την πολύχρονη αδιαφορία ακόμη και για την καθαριότητα.
Ας ξεκινήσουμε από το απλούστερο και αυτονόητο που δεν είναι τίποτε περισσότερο από την καθαριότητα. Το Ιστορικό Κέντρο πρέπει να είναι "γυαλί" καθημερινά, αφού εκ των πραγμάτων αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης και αποτυπώνει τη διαδρομή της στο χρόνο. Οι λειτουργίες που έχουν εδραιωθεί στην περιοχή εκ των πραγμάτων γίνονται ρυπογόνες και πολλά πρωινά η κατάσταση είναι επιεικώς άθλια. Οταν κάποιοι δρόμοι… κοσμούνται με σπασμένα μπουκάλια για παράδειγμα, δεν μπορεί να περιμένουμε την επόμενη να έρθει η ημέρα της καθαριότητας για να απομακρυνθούν. Οταν οι έρημοι δρόμοι μετατρέπονται σε δημόσια ουρητήρια και βρομάει ο τόπος, χρειάζεται μάνικα πρωί-πρωί αν ο δήμος θέλει να αναβαθμίσει το Ιστορικό Κέντρο. Και κάτι ακόμη: Τουλάχιστον το κτήριο που έχει εγκαταλειφθεί στη Γερμανού χρειάζεται άμεσα κατεδάφιση για λόγους δημόσιας υγείας. Υποθέτω ότι ο δήμαρχος που περιηγήθηκε την περιοχή, θα ένιωσε άσχημα με την εικόνα στο σημείο εκείνο και θα κατάλαβε ότι πέραν των άλλων αποτελεί καταφύγιο τρωκτικών.
Η αυστηρή εφαρμογή των κυκλοφοριακών προβλέψεων για πεζόδρομους και πλατείες είναι επίσης ένα αυτονόητο για το οποίο έχουμε καταναλώσει… χιλιόμετρα από λέξεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι μεγάλες γλάστρες είναι μια φθηνή λύση αλλά σε αυτό το ζήτημα δεν μπορεί παρά να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση στο χώρο των αυτοκινήτων έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, περιπολικά). Πράγμα που σημαίνει ότι η λύση αυτή θα πρέπει να είναι προσωρινή και πρέπει να δοθεί μόνιμη με την τοποθέτηση βυθιζόμενων εμποδίων τα οποία λειτουργούν με τηλεχειριστήρια που πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες. Οι αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές είναι αναμενόμενες αλλά το Ιστορικό Κέντρο δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, είναι η "συνείδηση" της πόλης και οφείλουν να την σέβονται όλοι, ακόμη και αν χρειαστεί να περπατήσουν λίγα μέτρα παραπάνω για να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους.
Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη ανοιχτά θέματα στην περιοχή για τα οποία ο δήμος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. Και θα χρειαστούν περισσότερα του ενός σημειώματα για να επισημανθούν άλλη μια φορά καθώς αποτελούν αντικείμενο κριτικής εδώ και χρόνια, αλλά… το αρχείο να είναι καλά. Ας γίνει όμως μια αρχή...

Ηλίας Μπιτσάνης