Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 15:07

Κουρνιαχτός και …σοβαρότητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος ιδιαίτερη προσπάθεια για να αντιληφθεί πως το μόνο μέλημα των υποψηφίων της αυτοδιοίκησης είναι το πώς θα κλείσουν τα ψηφοδέλτια. Πρόγραμμα δεν υπάρχει από κανέναν και οι τόνοι ανεβαίνουν σε μια προσπάθεια να υποκαταστήσει ο καυγάς αυτήν ακριβώς την έλλειψη. Δεν προκαλεί πλέον καμία εντύπωση αυτή η ιστορία, καθώς έχει να κάνει με τον πυρήνα της πολιτικής κουλτούρας των παραγόντων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Αυτός ο πυρήνας προσδιορίζει τις στρατηγικές όσο και αν είναι… πασπαλισμένος με δόσεις ανεξαρτησίας, κομματικού πατριωτισμού και με άπειρες διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει το μαγικό ραβδί με το οποίο θα… μεταμορφωθεί ο τόπος. Το απίστευτο της ιστορίας βεβαίως είναι ότι αυτό το μαγικό ραβδί το κρατούν άνθρωποι οι οποίοι κουμαντάρουν για πολλά χρόνια τις τύχες του τόπου από διάφορες θέσεις και τον έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση.
Τα οράματα, τα προγράμματα, οι μάχες απαιτούν πολιτικές ή αυτοδιοικητικές συλλογικότητες με κοινωνικές αναφορές και έρχονται σαν αποτέλεσμα διεργασιών που κυοφορούνται στις τοπικές κοινωνίες. Δεν αποτελούν… εγκεφαλικές συλλήψεις κάποιων… προσοντούχων πολιτικών οι οποίοι εμπνέονται στη "θέα" της εξουσίας. Αντιθέτως ικανοί και ευαίσθητοι άνθρωποι μπορούν να συνθέσουν την κοινωνική ανησυχία, την επιστημονική αναζήτηση και τη συλλογική δραστηριότητα, να δώσουν δυναμική διέξοδο και να εκφράσουν νέες αντιλήψεις.
Εν προκειμένω και για τους περισσότερους των συνδυασμών σε διάφορα επίπεδα, δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτοδιοικητικές και τοπικές συλλογικότητες, για παράγοντες που αναδεικνύονται μέσα από κοινωνικές διεργασίες και την εν γένει δραστηριότητα στην τοπική κοινωνία. Αντιθέτως κατά κανόνα οι φιλοδοξίες συναντιούνται με τους πολιτικούς και προσωπικούς μηχανισμούς με στόχο τη νομή της εξουσίας, την κοινωνική καταξίωση.
Κάτω από τέτοιες συνθήκες ο "Καλλικράτης" εμφανίζεται… απειλητικός με δεδομένα δύο στοιχεία που έχουν επισημανθεί πολλές φορές: Το πρώτο έχει να κάνει με την οργάνωση των υπηρεσιών στις νέες μονάδες που δημιουργούνται και το δεύτερο με τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία και τη δραστηριότητά τους το κλείσιμο της στρόφιγγας των χρηματοδοτήσεων.
Ως εκ τούτου λιγότερος κουρνιαχτός και περισσότερη σοβαρότητα, είναι αναγκαία στοιχεία στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:02

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER