Κυριακή, 28 Απριλίου 2013 22:45

Μεγάλες ανατροπές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ως "Ελντοράντο" έχει χαρακτηρισθεί από εξειδικευμένες περιοδικές εκδόσεις και ιστότοπους, η ιστορία της υδροπονικής καλλιέργειας. Ο χαρακτηρισμός μάλλον δεν είναι τυχαίος, καθώς ο κλάδος ήδη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επιχειρηματιών οι οποίοι κινούνται ακόμη και έξω από τον χώρο των τροφίμων. Οι επενδύσεις είναι μεγάλες, οι επιδοτήσεις σημαντικές και το κέρδος τεράστιο. 

Σε κάποιο από τα δημοσιεύματα που προαναφέρθηκαν υπήρχε μια… παρότρυνση σε άρθρο του περιοδικού "ΤΙΜΕ" προς όλους τους Μεσόγειους, να διδαχθούν από τους πρωτοπόρους του είδους Ολλανδούς, οι οποίοι παράγουν 70 κιλά ντομάτας ανά τετραγωνικό μέτρο σε τελευταίας τεχνολογίας θερμοκήπια. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το άρθρο, ένας παραγωγός από τον ευρωπαϊκό νότο παράγει μόλις 7 κιλά ντομάτας το τετραγωνικό μέτρο.

Αν η παραγωγικότητα είναι βασικό κριτήριο, υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα που δημιουργούν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Και αυτά έχουν να κάνουν τόσο με τη σταθερή ποιότητα ανεξαρτήτως συνθηκών, όσο και με τις μικρές ανάγκες σε νερό (χρησιμοποιείται και ανακυκλούμενο).

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και… επί εδάφους. Πριν από λίγο καιρό είχε δημοσιευτεί ρεπορτάζ στην "Ε" για μονάδα που λειτουργεί κοντά στη Μεσσήνη και διαθέτει θερμοκήπια υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας σε επιφάνεια 23 στρεμμάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Agrenda" κόστισε 2 εκ. ευρώ και ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία από τον εφοπλιστικό κλάδο. Μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας σε έκταση 40 στρεμμάτων λειτουργεί και στην περιοχή Βουλιέρι Φιλιατρών από εταιρεία που έχουν ιδρύσει γεωπόνοι της περιοχής.

Αν και γενικώς στη Μεσσηνία οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την υδροπονική καλλιέργεια, η προτίμηση των επιχειρηματικών ομίλων στρέφεται κατά βάση προς την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνεται στην "Καθημερινή", η περιοχή διαθέτει δύο ειδικά χαρακτηριστικά: Το πρώτο είναι ότι υπάρχει μεγάλη έκταση σχολάζουσας δημόσιας γης και μάλιστα σε πεδινές εκτάσεις κατάλληλες για εγκατάσταση μεγάλων θερμοκηπίων. Και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σκοπεύει να προχωρήσει σε διαγωνισμούς για μακροχρόνια μίσθωση. Το δεύτερο είναι ότι σε αρκετές από αυτές τις περιοχές υπάρχει γεωθερμικό πεδίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες θέρμανσης των μονάδων. Το γεωθερμικό πεδίο της Ξάνθης έχει γίνει ήδη ο πυρήνας της πιλοτικής ζώνης θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.

Ορισμένα στοιχεία για τις επιχειρηματικές κινήσεις είναι χαρακτηριστικά:

- Πριν από λίγο καιρό η "Ελαστρον Χαλυβουργικά Προϊόντα" ίδρυσε θυγατρική που θα υλοποιήσει σχέδιο παραγωγής θερμοκηπιακών προϊόντων σε έκταση 225 στρεμμάτων σχολάζουσας αγροτικής γης στην Ξάνθη. Η θερμοκηπιακή κάλυψη στην πλήρη εξέλιξη θα καλύψει 100 στρέμματα και το κόστος της επένδυσης θα φθάσει τα 15 εκ. ευρώ.

- Στην αρχή του χρόνου τα "Πλαστικά Θράκης" ανακοίνωσαν ότι θα επεκταθούν στην καλλιέργεια και εμπορία αγροτικών προϊόντων ιδρύοντας για το σκοπό αυτό θυγατρική στην περιοχή της Ξάνθης (επίσης σε σχολάζουσα έκταση), κατασκευάζοντας σε πρώτη φάση 20 στρέμματα θερμοκήπια και στη συνέχεια άλλα 100 στρέμματα με το συνολικό κόστος της επένδυσης να ξεπερνά τα 10 εκ. ευρώ.

- Για την ίδια περιοχή υπάρχει ενδιαφέρον και από το… Κατάρ. Η εταιρεία Redestos - Ευθυμιάδης που λειτουργεί ήδη μεγάλη θερμοκηπιακή μονάδα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας βρίσκεται σε επαφή με επιχειρηματίες από το Κατάρ για τη δημιουργία μονάδας υδροπονίας σε έκταση 200 στρεμμάτων στην περιοχή της Ξάνθης, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής. Εκπρόσωπος της εταιρείας συνόδευσε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Κατάρ και είχε συνομιλίες με τη μεγαλύτερη σε μέγεθος εταιρεία του αγροκτηνοτροφικού τομέα. Με επιδίωξη να αποκτήσει "στρατηγικό επενδυτή" καθώς το Κατάρ πέραν του κέρδους επιδιώκει και την απόκτηση τεχνογνωσίας προκειμένου να αναπτύξει στο έδαφός του τέτοιες μονάδες. Η ελληνική εταιρεία σχεδιάζει και άλλη μονάδα με επένδυση 20 εκ. ευρώ στην περιοχή του Κιλκίς με χρήση φυσικού αερίου.

- Ηδη στην Προσοτσάνη Δράμας λειτουργεί η Wonderplant με θερμοκήπιο έκτασης 120 στρεμμάτων, κόστισε 24 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 40% από τον αναπτυξιακό νόμο. Πρόκειται για εταιρεία στην οποία συνεργάζονται επιχειρηματίες με γνωστές εταιρείες τροφίμων όπως Chipita, Goody’s, Select Αρτοσκευάσματα, Ελληνική Ζύμη κ.ά. Ο Ομιλος ΙΤΑ ίδρυσε θυγατρική στη Δράμα και καλλιεργεί πιπεριές σε εγκαταστάσεις 100 στρεμμάτων με επένδυση κόστος 19 εκ. ευρώ. Επίσης η εταιρεία Agritex Ενεργειακή στην Ημαθία δραστηριοποιείται σε έκταση 100 στρεμμάτων για την παραγωγή ντομάτας.

Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να γίνει κατανοητό ότι στον τομέα των κηπευτικών (αλλά και των λουλουδιών) σημειώνονται μεγάλες ανατροπές που θα επηρεάσουν αναπόφευκτα όλο τον παραγωγικό κλάδο. Και φυσικά τους μικρούς παραγωγούς που δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό, αλλά δεν διαθέτουν και την αναγκαία δικτύωση για τη διάθεση των προϊόντων τους.

 

*Τα στοιχεία για τα επιχειρηματικά σχέδια έχουν ληφθεί από δημοσιεύματα στην "Καθημερινή" και την "Agrenda"

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Απριλίου 2013 22:50