Τρίτη, 07 Μαϊος 2013 13:10

Ημέρες γιορτής και το καλοκαίρι φθάνει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ημέρες γιορτής και η Μεσσηνία γεμίζει κόσμο. Μας είχαν… προειδοποιήσει άλλωστε τριήμερα και σαββατοκύριακα που προηγήθηκαν το τελευταίο δίμηνο. 

Η ασφάλεια και η ταχύτητα μετακίνησης που προσφέρει ο αυτοκινητόδρομος σε ένα βαθμό "ισοφαρίζουν" τα πανάκριβα διόδια και τα… αλμυρά καύσιμα, όταν μάλιστα πρόκειται για μια "παρένθεση" στη δύσκολη από κάθε άποψη πλέον ζωή στην Αθήνα. Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών ανήκει "στην άλλη Μεσσηνία" που κρατάει δεσμούς με τις ρίζες της, οι οποίοι πλέον τείνουν να πάρουν και διαφορετικά χαρακτηριστικά σε συνθήκες κρίσης. Η επιστροφή δεν είναι πλέον απλώς "νόστος" αλλά ταυτοχρόνως μια σχετικά οικονομική λύση για τη γιορτινή απόδραση σε συνδυασμό με τη φροντίδα για την κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τους επισκέπτες οι οποίοι δεν έχουν δεσμούς με τη Μεσσηνία και τους ανθρώπους της. Το τριήμερο (ή τετραήμερο) εξόδου τέτοιες ημέρες έχει πλέον υψηλό κόστος για την οικονομική κατάσταση ακόμη και των ελάχιστων που είναι σε θέση πλέον να καταναλώνουν. Τα στρώματα αυτά έχουν περιοριστεί δραματικά ακόμη και σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Αυτό θα γίνει αισθητό στον απολογισμό καθώς η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στο "ταμείο" που κάνουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όταν κλείσει η περίοδος των γιορτών.

Από την άποψη αυτή, η περίοδος των γιορτών είναι κρίσιμη για την εκτίμηση σχετικά με αυτά που θα πρέπει να περιμένουμε για το καλοκαίρι. Φυσικά το προφίλ των επισκεπτών το καλοκαίρι είναι εντελώς διαφορετικό όπως επίσης και οι επιλογές τους σχετικά με τους χώρους παραμονής. Γιατί αναζητείται πλέον η φθηνότερη των λύσεων που μπορεί να έχει κάποιος τόσο για την παραμονή όσο και για εστίαση, ψυχαγωγία και άλλες υπηρεσίες που είναι αναγκαίες.

Από την άποψη αυτή θα πρέπει να γίνει καθαρό σε όλους ότι ο αυτοκινητόδρομος από μόνος του δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση και ότι για να υπάρχει ωφέλεια από τη λειτουργία του απαιτείται σημαντική προσπάθεια τόσο από την αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς, όσο και από τους επαγγελματίες. Το πρώτο βήμα ασφαλώς είναι η διεκδίκηση όσο γίνεται μεγαλύτερου μεριδίου από την κατηγορία των πολιτών που θα πάνε διακοπές, οι οποίοι θα πρέπει να πεισθούν ότι η Μεσσηνία είναι ένας εξαιρετικός προορισμός και ταυτοχρόνως οικονομικότερος από άλλους. Μπορεί πολλοί από εκείνους που ήρθαν όλο αυτό το διάστημα να έμειναν ευχαριστημένοι από την άνεση του ταξιδιού και τις ομορφιές της περιοχής, ενδεχομένως και από την εν γένει φιλοξενία. Αυτοί ενδεχομένως θα βοηθήσουν έτσι ώστε κάποιοι άλλοι να κάνουν την ίδια επιλογή. Το "στόμα με στόμα" είναι πλου σημαντικό γιατί είναι ασφαλώς περισσότερο πειστικό. Χωρίς όμως πολιτική προσέλκυσης επισκεπτών με κλασικούς ή και πρωτότυπους τρόπους, δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί δυναμική ενός ρεύματος που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την τοπική οικονομία με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων. Έχει χρησιμοποιηθεί αμέτρητες φορές ο όρος "τουριστική προβολή" σε σημείο που έχει γίνει κοινοτυπία πλέον η χρησιμοποίησή του. Χωρίς όμως ένα πρόγραμμα προβολής της περιοχής και των πλεονεκτημάτων δεν είναι δυνατόν να κερδηθεί μερίδιο στην τουριστική αγορά και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη. Δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να υποδείξουμε… πως θα γίνει η προβολή, όμως η αυτοδιοίκηση και οι επαγγελματικοί φορείς οφείλουν να πάρουν μελετημένες πρωτοβουλίες με στόχο και σχέδιο για τις ομάδες που θέλουν να προσελκύσουν. Στην ιστορία αυτή δεν μπορεί να περιμένει ο ένας τον άλλον, να κινηθούν από κοινού και με βάση τις ευθύνες που αναλογούν στον καθέναν.

Από εκεί και ύστερα μπαίνει το θέμα της υποδοχής στη Μεσσηνία που είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας. Και αυτή έχει να κάνει πρωτίστως με τις υποδομές, τόσο τις αστικές όσο και της συγκοινωνιακές. Οι αρμόδιοι κατά καιρούς προτείνουν ή σχεδιάζουν μεγάλα οδικά έργα (και όχι μόνον). Εκείνο που μπορεί και πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα είναι μια γενικευμένη παρέμβασης έτσι ώστε να βελτιωθούν η εικόνα και η σήμανση του οδικού δικτύου για να περιοριστούν τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε. Από την άλλη πλευρά το ευχάριστο της φιλοξενίας έχει να κάνει και με τη διέξοδο που θα δοθεί στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους. Ένα σχέδιο για ποιοτικές εκδηλώσεις αλλά προσαρμοσμένες στις οικονομικές δυνατότητες, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των φορέων έτσι ώστε να υπάρχει διάρκεια και πυκνότητα.

Εννοείται ότι πολλά θα εξαρτηθούν πρωτίστως από τους αναμένοντες ωφέλη, δηλαδή τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό. Οι οποίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν οι πολίτες (ντόπιοι και επισκέπτες) είναι πολύ λίγα και ως εκ τούτου θα αναζητήσουν οικονομικές τιμές, ποιότητα και εξυπηρέτηση. Εφόσον δεν τα βρουν είναι βέβαιο ότι θα προτιμήσουν τη σιγουριά της… λιτότητας με την ιδιόκτητη ομπρέλα στην άμμο, το ταπεράκι με το πρόχειρο φαγητό, τα φρούτα από τη λαϊκή και τα αναψυκτικά από το σούπερ μάρκετ. Η αντίθεση καθ’ υπερβολήν για να καταδειχθεί ότι τώρα πλέον χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για την προσέλκυση των επισκεπτών και ότι κάποια πράγματα για τα οποία υπήρχαν προειδοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια, τώρα έχουν πάρει πλέον άλλες διαστάσεις.

Καλές γιορτές!