Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 21:35

Η ώρα της αλήθειας

Γράφτηκε από τον

Η εκκίνηση χθες των πλειστηριασμών ακινήτων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο χώρο των τραπεζών και της οικοδομής γενικότερα.

Οι συμβολαιογράφοι στη Μεσσηνία συνεχίζουν την αποχή, αλλά είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και αυτοί τους υπόλοιπους. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει “με ΜΑΤ και ΜΕΑ...” στην εκτέλεση πλειστηριασμών, γιατί αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης αναβολής αν θέλει να αποφύγει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο που μας έρχεται, προχωρά μέσα από την επίλυση του ζητήματος των “κόκκινων” δανείων και δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις.   

Οι τράπεζες ετοιμάζονται να δώσουν νέα στεγαστικά δάνεια, προκειμένου να βρεθούν αξιόπιστοι αγοραστές των ακινήτων που θα πλειστηριάσουν, ενώ πολλά ακίνητα θα καταλήξουν σε εισπρακτικές εταιρείες και ειδικούς διαχειριστές. Με δυο λόγια, από το “κανένα σπίτι σε χέρι τραπεζίτη” περνάμε στο “δεν θα μείνει κεραμίδι σε όποιον χρωστάει σε τράπεζες και Δημόσιο”. Και στην υπόθεση αυτή αποδεικνύεται ότι η αναβλητικότητα και το “άστο για αργότερα” έφτασαν... τον κόμπο στο χτένι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον περιθώρια για ρυθμίσεις και διακανονισμούς που θα επέτρεπαν σε πολλούς δανειολήπτες να σώσουν ό,τι μπορούσαν. Τα μεγάλα λόγια και οι ακραίοι λαϊκισμοί όταν συγκρούονται με την πραγματικότητα, παράγουν τέρατα και αυτό ζούμε τώρα και στον τομέα των τραπεζικών δανείων.