Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 13:40

Πόλεμος Κίνας - Ινδίας για το... μεσσηνιακό ελαιόλαδο

Πόλεμος Κίνας - Ινδίας για το... μεσσηνιακό ελαιόλαδο

Ποια Ελένη και ποιος τρωικός πόλεμος; Σας ενημερώνω, αν δεν το πήρατε βεβαίως χαμπάρι, ότι το μεσσηνιακό λάδι θα αποτελέσει την αφορμή για τη μεγαλύτερη σύγκρουση όλων των εποχών.

Ολα ξεκίνησαν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα όταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής άκουσε από τους συμβούλους του ότι αρκεί να πουλήσουμε κατά μέσο όρο μια κουταλιά λάδι σε κάθε Κινέζο για να γίνουν πλούσιοι όλοι οι ελαιοπαραγωγοί.

Ανοίγουμε παρένθεση αν και ξέρουμε ότι σας κρατάμε σε μεγάλη αγωνία, για να διευκρινίσουμε ότι το σχέδιο να πουλήσουμε και δυο φασόλια Πρεσπών σε κάθε Κινέζο απορρίφθηκε εξαιτίας του κινδύνου να αυξηθούν οι ρύποι... μεθανίου με καταστροφικές επιπτώσεις για τον πλανήτη.

Κλείνουμε την παρένθεση και επιστρέφουμε στην εποχή του Καραμανλή Β'. Μόλις άκουσε ο Κώστας Καραμανλής ότι αρκεί να πουλήσουμε κατά μέσο όρο μια κουταλιά λάδι σε κάθε Κινέζο για να πλουτίσουμε, σκέφτηκε ότι μπορεί να ξεπεράσει σε δόξα τον Ιουστινιανό που είχε στείλει δυο καλόγερους για να κλέψουν μεταξόσπορο και την τεχνογνωσία για το μετάξι.

Εστειλε λοιπόν ο πρώην πρωθυπουργός αποστολή στην Κίνα (όχι καλόγερους αλλά κάτι μοναχούς της επιχειρηματικής δράσης) για να διερευνήσουν την αγορά με στόχο να πουλήσουμε ένα κουτάλι λάδι (κατά μέσο όρο) σε κάθε Κινέζο.

Σύμφωνα με το μύθο, που στην εποχή της μετα-αλήθειας ταυτίζεται με την αλήθεια, ένας επιχειρηματίας εκείνης της εποχής ξεμοναχιάστηκε (κατά το "ξεβλάχεψε" του Πετροκωστόπουλου) στο Πεκίνο από Ινδούς πράκτορες, και τους αποκάλυψε μετά από άγριο μεθύσι (κατά άλλους μετά από αναπαράσταση πολλών στάσεων του Κάμα Σούτρα) το μυστικό σχέδιο του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Για να μη σας τα πολυλογώ (επειδή τελειώνει ο χώρος της στήλης) από τότε μέχρι προχθές οι Ινδοί, που ως γνωστόν έχουν εκπαιδευτεί από τους Βρετανούς και στην εκπόνηση μυστικών σχεδίων, επεξεργάζονταν κρυφά τρόπους να κλέψουν το ελληνικό ελαιόλαδο από τους Κινέζους.

Προχθές η επίσκεψη του Ινδού υπουργού Γεωργίας στην Καλαμάτα απλώς επιβεβαίωσε τους φόβους της κινέζικης ηγεσίας, που ετοιμάζει οργισμένη την αντεπίθεσή της με στόχο να καταθέσει προσφορά για την αγορά όλης της ελληνικής παραγωγής ελαιόλαδου των επόμενων 399 χρόνων (ώστε να μην υπάρχει ταύτιση με το γνωστό μύθο των 400 χρόνων σκλαβιάς από τους Τούρκους).

Την ίδια ώρα το Δελχί μελετά το ενδεχόμενο πυρηνικής απάντησης, καθώς θεωρεί το ένα κουτάλι λάδι για κάθε Ινδό αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση του λαϊκού βιοτικού επιπέδου.

Υ.Γ. Ο... αερολιμενάρχης καθόλου τυχαία δεν βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κίνα, ενώ ο... λιμενάρχης, μετά τη σύναψη οικογενειακής σχέσης με την Απω Ανατολή, για λόγους ισορροπίας μελετά το ενδεχόμενο να συμμαχήσει με την Ινδία.

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της "Ε" το Σαββατοκύριακο 21/22 Μαίου  2018 μετά την επίσκεψη του Ινδού υπουργού Γεωργίας Gajendra Singh Shekhawat στην Καλαμάτα.)

Θανάσης Λαγός 

lathanasis@yahoo.gr